Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Gallup paljasti muutoksen perussuomalaisia kannattavien ajattelussa – näin Jani Mäkelä selittää asiaa

Pirjo Tuominen / Compic / Eduskunta
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.

Tänään on uutisoitu, että USU-gallupin mukaan 44 prosenttia suomalaisista kannattaa hallituksen sopeutustoimia, kuten palveluiden ja etuuksien leikkauksia sekä veronkorotuksia, vaikka ne heikentäisivät vastaajan omaa elintasoa. Yhtä moni myös torjuu sopeutustoimet.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Uutissuomalaisen (USU) mukaan sopeutustoimien kannatus on noussut edellisestä mittauksesta, joka tehtiin ennen viime kevään eduskuntavaaleja. Suurin muutos on tapahtunut perussuomalaisten keskuudessa. Vuosi sitten 23 prosenttia perussuomalaisten kannattajista hyväksyi sopeutustoimet. Nyt peräti 71 prosenttia heistä kannattaa sopeutuksia.

Demokraatti kysyi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Jani Mäkelältä, miten muutos perussuomalaisten kannattajissa on selitettävissä.

Mäkelä sanoo, ettei pysty antamaan yksiselitteistä vastausta.

– Varmaan siinä on yleinen tilannekuvan selkeytyminen. Ollaan ymmärretty, että kohta ollaan Kreikan tiellä ja että jollei mitään tehdä, kohta ollaan ulkopuolisessa ohjauksessa ja sitten ei enää päätetä, mistä otetaan. Ehkä siinä on tullut semmoinen ymmärrys talouden tilanteen vakavuudesta, hän jatkaa.

Ulkopuolisella ohjauksella Mäkelä tarkoittanee Suomen mahdollisuutta joutua EU:n alijäämämenettelyyn.

HALLITUKSEN sosiaaliturvaleikkauksia astui voimaan jälleen tämän kuun alusta. Myöhemmin on tulossa muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastus. Kysymys kuuluukin, pysyykö sopeutusten tukeminen perussuomalaisten kannattajien keskuudessa jatkossakin korkeana.

Lisää aiheesta

Mäkelä pohtii, että euromääräisesti monen kohdalla on kyse suurista summista. Hän sanoo, että sitä ei käy kiistäminen, että ne koskettavat leikkausten kohteeksi joutuvia.

Se, että perussuomalaisten kannattajat tukevat sopeutuksia, tarkoittaa Mäkelän arviossa myös sitä, että työrauha todennäköisesti säilyy.

– Eli jos kannattajat ovat tyytyväisiä puolueen toimintaan, uskovat siihen, että puolue tekee niitä asioita, jotka ovat tarpeen Suomen talouden kuntoon saamisen kannalta, se on merkki siitä, että toimia voidaan jatkaa.

Se tarkoittaa sitä, että on helpompi leikata lisää?

– On välttämätöntä leikata oleellisen paljon lisää. Siitä ei pääse mihinkään, oli hallituspohja mikä tahansa. Tietenkin jos meidän kannattajat ymmärtävät sopeutustoimien tarpeen, totta kai se helpottaa työtä.

MÄKELÄN mukaan talouden sopeutus on vain väline.

– Eli tavoite on se, että saadaan talous sellaiseen kuntoon, että voidaan pyörittää tätä yhteiskuntaa kestävällä tavalla ilman, että jatkuvasti otettaisiin kestämätön määrä velkaa.

Kun Mäkelältä tiedustelee, tarkoittaako gallup-tulos sitä, että sosiaaliturvasta voi leikata lisää, hän sanoo, että aina pyritään “sellaisiin leikkauksiin, mitkä eivät osuisi tavalliseen suomalaiseen”.

– Eli edelleen menee hirveän paljon rahaa ulkomaisiin tulonsiirtoihin, menee hirveän paljon rahaa valtion byrokratian raskauteen – siihen, että julkisen sektorin työpaikat muuallakin kuin siellä suorittavassa portaassa ovat paisuneet viime vuosina todella paljon. Sieltä löytyisi varmasti paljon sellaista leikattavaa, mikä ei ihan tavallista suomalaista koskettaisi. Niitä me totta kai pyritään saamaan.

THL on tuonut raportissaan esiin, että laajat sosiaaliturvaleikkaukset lisäävät eriarvoisuutta.

Kysyttäessä huolettaako tuloerojen kasvu, Mäkelä nostaa esiin sen, että ne ovat Suomessa pienet.

– Kuitenkin suurimman osan ihmisistä kannalta hallituksen päätökset ovat joko neutraaleja tai myönteisiä tulonjakovaikutusten kannalta. Totta kai muutoksilla aina on joissain tapauksissa negatiivisia vaikutuksia, mutta enemmistön kannalta muutokset ovat myönteisiä jopa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE