Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Gazan kohtalo repii Israelin hallituksen välejä

AFP / LEHTIKUVA / ABIR SULTAN
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu.

Gazan kaistan sodanjälkeinen poliittinen tulevaisuus on entistä suurempi riidanaihe Israelin hallituksen sisällä, kertoo uutistoimisto AFP. Israelin sotakabinetin sisäiset välit äityivät riitaisiksi sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamasin taistelijat kokosivat jälleen rivinsä Pohjois-Gazassa, jossa Israel oli jo väittänyt voittaneensa Hamasin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Sotakabinettiin kuuluva puolustusministeri Yoav Gallant vaati televisioidussa puheessaan pääministeri Benjamin Netanjahulta selkeää sitoutumista siihen, että Israelin siviilihallinto ei ota Gazaa haltuunsa sodan jälkeen.

Netanjahu on aiemmin tyrmännyt sen vaihtoehdon, että palestiinalaiset johtaisivat Gazaa tulevaisuudessa, mutta ei ole tarjonnut tälle selkeää vaihtoehtoa.

- Jos Gazassa on jäljellä vain Hamas, niin tietysti he putkahtavat esiin siellä sun täällä. Joko (Gazaan) perustetaan Israelin sotilashallinto tai arabijohtoinen hallinto, arvioi AFP:lle Tel Avivin yliopiston luennoitsija Emmanuel Navon.

Hamasin mukaan Gazan kaistalle ei voida perustaa uutta hallintoa ilman, että se olisi osallisena.

YHDYSVALTAIN kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan matkustaa viikonloppuna Israeliin ja Saudi-Arabiaan, Valkoinen talo kertoo. Sullivanin on määrä tavata matkallaan Netanjahun ohella Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman.

Israelin ja Hamasin aseleponeuvotteluiden välittäjämaihin lukeutuva Qatar sanoi aiemmin viikolla, että Israelin sotilasoperaatio Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevan Rafahin alueella on vaikeuttanut pahasti aseleponeuvotteluja. Qatar kuvaili neuvotteluiden olevan lähes pysähdyksissä.

Israelin pelätään laajentavan hyökkäystään Rafahiin, missä on edelleen satojatuhansia palestiinalaisia, jotka ovat paenneet taisteluita muualta Gazasta. Israelin mukaan taisteluja Rafahissa vielä kiihdytetään. Puolustusministeri Gallant sanoi torstaina, että kaupunkiin lähetetään lisäjoukkoja. Pääministeri Netanjahu on sanonut maahyökkäyksen Rafahiin olevan kriittisen tärkeä Israelin asevoimien tavoitteille tuhota Hamas.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE