Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Gebhard: Naiset ja vähemmistöt uhkaavat jäädä hallituksen leikkauksien jalkoihin

Jukka-Pekka Flander / SDP
SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard.

SDP:n kansanedustaja Elisa Gebhard nostaa huolensa hallituksen suunnitelmista leikata julkisella puolella tehtävästä korjaavasta ja ennallistavasta plastiikkakirurgiasta.

Demokraatti

Demokraatti

Gebhard muistuttaa, että julkisella puolella tehty plastiikkakirurgia on olennainen osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluvalikoimaa, jonka rahoitusta ei pidä leikata. Sitä ei pidä väheksyä tai nähdä pelkästään esteettisenä toimena, koska hoidot ovat ratkaisevan tärkeitä potilaiden hyvinvoinnin kannalta.

– Julkisen puolen plastiikkakirurgiset toimenpiteet ovat olennainen osa potilaiden hoitopolkua, ja ovat merkittävästi elämänlaatua parantavia. Esimerkiksi rintarekonstruktio syöpäleikkauksen jälkeen tai kasvojen korjaus vakavan tapaturman seurauksena eivät ole pelkästään kosmeettisia toimenpiteitä, vaan niillä on merkittävä vaikutus potilaan terveyteen ja hyvinvointiin, Gebhard toteaa tiedotteessaan.

Hän sanoo, että erikoissairaanhoidon asiantuntijat pitävät hallituksen leikkauksia järjettöminä. Asiantuntijat muistuttavat, että julkisella puolella ei tehdä mitään sellaisia toimenpiteitä, joille ei ole lääketieteellisiä perusteita. Palveluiden lopettaminen julkisella puolella pakottaa toimenpiteitä tarvitsevat ihmiset etsimään palvelut yksityiseltä puolelta, mahdollistaen palvelut vain varakkaille, Gebhard toteaa.

Gebhardin mukaan hallituksen tulisikin avata, mitä hallitus tarkoittaa tavoitteellaan rajata palveluita ”estetiikkaa lähenevän plastiikkakirurgian” osalta. Hän näkee riskinä, että päätös tulee vaikuttamaan lääketieteelliseen sukupuolenkorjausprosessiin liittyviin, niitä läpikäyville kriittisen tärkeisiin palveluihin. Mikäli näin olisi, se olisi merkittävä takapakki vähemmistöjen oikeuksien kannalta Suomessa.

– Myöskään strerilisaation rajaaminen pois julkisen palveluvalikoiman ulkopuolelle ei ole itsemääräämisoikeuden kannalta hyväksyttävä päätös. Sterilisaation saamisen vaikeudesta on käyty paljon keskustelua viime vuosina.

– Hallituksen toimenpiteet osoittautuvat jälleen kerran hyvin sukupuolittautuneiksi. Leikkaukset kohdistuvat erityisesti naisten ja mahdollisesti sukupuolivähemmistöjen tarvitsemiin palveluihin. Erityisen vaikeassa asemat ovat transihmiset, joille nämä erikoissairaanhoidon palvelut ovat tärkeitä, Gebhard päättää tiedotteensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE