Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

EU-vaalit

Guzenina meni heittäen läpi parlamenttiin: “Jokaisella suomalaismepillä pitää olla kykyä yhteistyöhön yli puoluerajojen”

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SDP:n kansanedustaja Maria Guzenina keräsi EU-vaaleissa lähes 53 000 ääntä ja paikka parlamentissa varmistui sunnuntai-iltana hyvissä ajoin.

Marja Luumi

Demokraatti

– Olen äärimmäisen kiitollinen jokaisesta saamastani äänestä ja tukijoukoille, jotka ovat kulkeneet rinnallani valtakunnallisessa neljän viikon kampanjassa, joka vaati aivan valtavasti työtä – varsinkin kun tein kampanjaa eduskuntatyön ja kuntapolitiikan ohessa, Guzenina totesi tyytyväisenä Demokraatille SDP:n vaalivalvojaisissa.

Iloon omasta menestyksestä yhdistyy kuitenkin pettymys SDP:n tulokseen.

– Elättelin toivoa jopa neljästä paikasta. Mutta täytyy sanoa, että Li Andersson veti niin hyvin puheenjohtajatenteissä ja hänellä oli valtava etulyöntiasema siinä, että hän vasemmistoliiton puheenjohtajana oli ehdolla. Hän pystyi näin olemaan jatkuvasti framilla ja tällä tavalla vakuuttamaan äänestäjiään – ja toivon kovasti, että hän myös ottaa paikan vastaan.

Liikkuvat äänestäjät olivat päätyneet selkeästi äänestämään Anderssonia, Guzenina arvioi. Demareilta jäi nyt näissä vaaleissa näkemättä siirtymää vihreiltä ja vasemmistoliittolaisilta.

– Lämpimät onnittelut hänelle kyllä todella upeasta tuloksesta.

ARKI muuttuu nyt oleellisesti. Ensimmäinen EU-parlamentin istuntopäivä on heinäkuun puolivälissä ja Guzenina lähtee jo ensi viikolla käymään Brysselissä tutustumaan ihmisiin, kuten oman s&d-ryhmän sihteeristöön, joka on avainasemassa esimerkiksi valiokuntapaikkoja jaettaessa.

Ensimmäinen istunto on Strasbourgissa, joka on Guzeninalle tuttu jo ennestään, kun hän Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana reissasi kaupungissa yhden vaalikauden ajan vähintään kerran kuussa.

Europarlamentin arjesta hän on keskustellut entisten demarimeppien, kuten Riitta Myllerin ja Miapetra Kumpula-Natrin kanssa. Nyt kansanedustajaksi siirtyvä Kumpula-Natri on avannut omaa työtään ja auttanut hyvään alkuun, Guzenina kiittelee.

Yhteistyöstä Eero Heinäluoman, konkarin, kanssa hän odottaa erittäin hyvää – ovathan he tunteneet toisensa niin pitkään kuin Guzenina on ollut politiikassa mukana.

– Mutta jokaisella 15 suomalaismepillä pitää olla kykyä yhteistyöhön yli puoluerajojen. Suomi on pieni maa ja meidän täytyy toimia kokoamme isompana. Ja ajattelen niinkin, että kun meitä on nyt kaksi meppiä SDP:stä, mehän teemme töitä neljän mepin edestä.

EUROPARLAMENTISSA Guzenina haluaa keskittyä erityisesti Suomen kilpailukyvyn vahvistamiseen. Hän huomauttaa, että teollisuuspolitiikalla on aivan valtavasti merkitystä myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta, kun puhutaan esimerkiksi vihreästä siirtymästä.

Häntä kiinnostaisi kovasti myös alueiden valiokunta, jossa suuret kaupungit ovat hyvinkin merkityksellisesti mukana. Ei ole sama, miten EU:n kautta pystytään vaikuttamaan esimerkiksi sosiaalirahaston rahojen jakamiseen.

– Isot kaupungit ovat ovat avainasemassa omilla päätöksillään muun muassa segregaation ehkäisemisessä, lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamisessa ja myös ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Guzenina yrittää pitää myös Espoon kuntapolitiikan paletissa mukana.

– Siinä on valtavasti synergiaetua, että olen edelleen perillä Suomen toiseksi suurimman kaupungin ja myös muiden meidän suurten kaupunkiemme ja alueidemme tilanteesta.

Maria Guzenina kuvailee itseään valtavan utealiaaksi ja sosiaalisesti rohkeaksi. Hän ei häpeile mennä esittäytymään uusille ihmisille Brysselin päässäkään.

– Luon mielelläni kontakteja, ja sehän tekee sen työn mielekkääksi, kun on hyvä joukko ihmisiä, joiden kanssa tehdä yhteistyötä, jakaa ajatuksia ja lobata Suomen etua.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE