Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Haapajärven koululaiset Tansaniassa: ”Mielet avoimina kohti uusia seikkailuja ja kokemuksia”

Kuva: Jari Nahkanen
Haapajärven koululaiset veivät lahjoituksia Tansaniaan.

Haapajärven koulut ovat Haapajärven ylä-asteen johdolla tehneet hyväntekeväisyystyötä Afrikassa jo vuodesta 2003. Vuonna 2016 Tansaniaan matkanneet oppilaat Kreeta Kärkkäinen, Helka Aitto-oja ja Helka Romppanen kuvailevat reissuaan näin:

– Ikimuistoinen matkamme antoi monipuolisen kuvan Tansaniasta; sen ihmisistä, kulttuurista ja luonnosta. Se antoi uusia näkökulmia tarkastella elämäämme koti-Suomessa sekä avarsi maailmankatsomustamme. Joka päivä parin viikon ajan saimme nähdä ja oppia uusia asioita uudesta kulttuurista, itsestämme ja toisistamme.

Alla julkaisemme Kärkkäisen, Aitto-ojan ja Romppasen matkakertomuksen, jossa he kertovat kokemuksistaan omin sanoin.

Kohti Tansaniaa

”Perjantaina 04.03.2016 koitti kauan odottamamme hetki, kun matkamme kohti Tansaniaa alkoi. Meitä oli kolmekymmentä innokasta matkustajaa. Matkaseuruettamme johti rehtori Jari Nahkanen ja hänellä apuna oli kaksi valvojaopettajaa, Marja Iskanius sekä Johanna Mäkinen – kaikki kokeneita Tansanian kävijöitä.

Meitä nuoria matkaanlähtijöitä oli 20 ja lisäksi mukaan lähti seitsemän huoltajaa. Olimme työskennelleet jo yli vuoden verran ahkerasti opintomatkaamme varten. Reissua edeltävän vuoden aikana meillä oli monenlaisia työtehtäviä: muun muassa siivoamista, tapahtumien järjestämistä ja myyntityötä. Ja nyt, maaliskuun keväisenä perjantai-iltana meidän oli aika vain heittäytyä mielet avoimina kohti uusia seikkailuja ja kokemuksia.

Ensimmäisenä reissupäivänämme ohjelmassamme oli kyläjuhla Nkoarangan kylässä. Päivän aikana teimme tuttavuutta paikallisten ihmisten kanssa, kuulimme puheita ja kauniita lauluesityksiä sekä pääsimme myös itse esiintymään. Juhlan päätteeksi nautimme kyläläisten valmistaman juhlalounaan.

Nkoarangan kylä, jossa vietimme ensimmäisen päivämme, on saanut paljon avustusta haapajärvisiltä tahoilta koulutuskeskuksen ja kirjaston rakentamista varten. Kirjasto, jonka pääasiassa Haapajärven yläaste ja lukio ovat rakennuttaneet, on Pohjois-Tansanian ainut vapaassa käytössä oleva kirjasto. Kirjaston rakentamista ja viimeistelyä varten saatiin merkittävä lahjoitus Lions Club Haapajärveltä. Lions Haapajärvi halusi olla tukemassa hanketta, joka on paitsi haapajärvislähtöinen niin myös toimintaperiaatteiden mukainen. Leijona-veljet olivat kokouksessaan täysin yksimielisiä auttamisen halusta ja tarpeesta.

Nkoarangan kylän lisäksi huristelimme yhtenä päivänä bussilla vierailulle syrjässä sijaitsevaan Ngarenanyukin kouluun. Sekä Nkoarangan että Ngarenanyukin kouluun lahjoitimme paljon tarpeellisia materiaaleja, jotka oli hankittu muun muassa Haapajärven yläasteen taksvärkkirahoilla. Koulut saivat lahjoituksena runsaasti opiskelutarvikkeita, cd-soittimen, vahvistimen, kaiuttimet sekä työvälineitä opettajille.

Kolmantena reissupäivänämme pakkauduimme safariautoihin ja lähdimme kohti Tarangiren kansallispuistoa. Siellä pääsimme bongailemaan savannin kauniita kasveja ja hienoja eläimiä. Näimme muun muassa kymmenien norsujen lauman, mikä oli vaikuttava kokemus. Safari jatkui Tarangirestä Ngorongoron kraateriin, jossa maisemat olivat henkeäsalpaavan kauniit. Ngorongorossa näimme paljon eläimiä: seeproja, leijonia, virtahepoja, puhveleita ja erilaisia antilooppeja. Ngorongorosta siirryimme Serengetin kansallispuistoon. Sadekausi alkaa Tansaniassa maalis-huhtikuussa, ja se toikin omat haasteensa loppusafarillemme. Matkalla Ngorongorosta Serengetille automme jäivät kiinni keskelle savannia ja pimeä laskeutui nopeasti yllemme. Taitavien safarikuskien ja hyvän yhteishengen ansiosta pääsimme muutaman tunnin jälkeen majapaikkaamme väsyneinä ja likaisina, mutta helpottuneina ja yhtä mieleenpainuvaa kokemusta rikkaampina. Seuraavana aamuna edellisen illan seikkailusta toipuneena tutkimme vielä hieman Serengetin pohjoisosaa ennen kuin palasimme takaisin Makumiraan, jossa olimme yöpyneet jo ennen safaria.

Loppulomasta saimme nauttia muutaman päivän ajan Sansibarin kuumuudesta ja kulttuurista. Tutustuimme oppaiden johdolla saaren historiaan ja paikkoihin. Merkittävä osa Sansibarin historiaa on saarella käyty orjakauppa. Vierailimme orjaluolissa, jotka herättivät meissä monenlaisia ajatuksia. Kulttuurikylvyn lisäksi ehdimme myös nauttimaan Sansibarin paratiisisaaresta uimisen ja auringonoton merkeissä. ”

Keskustelua aiheesta

Tulevat liikennejärjestelyt puhuttavat Kempeleessä

Kuva: Rita Kumpulainen
Kempeleen demariaktiivit miettimässä seuraavan kuntalaistapahtuman ajankohtaa ja aihetta. Kuvassa vasemmalta Lasse Järvenpää, Jarmo Haapaniemi, Helena Lievetmursu, Kerttu Mömmö, Raija Juopperi ja Keijo Alahuhtala.

Kempeleen kunnallistekniikkapäällikkö Eelis Rankka on saanut vastata lukuisiin kysymyksiin Kempeleen Honkaseen tulevista liikennejärjestelyistä. Yksistään keskustelutilaisuus helmikuun loppupuolella houkutteli asukastuvalle lähes 40 kuntalaista. Tilaisuuden järjesti Kempeleen Sosialidemokraatit ry.

Vireillä oleva asemakaavan muutos ja laajennus koskien aluetta Honkasen ja Ylikylän palvelukeskittymä/ Myllytie – Zimmari – Puukoulu kirvoitti keskustelijoiden kielenkannat.  Iso osa mukana olleista katsoi, että Kokkokankaan tien katkaisulle ei löydy perusteita. Samoille linjoille ovat tulleet myös kunnan luottamushenkilöt.

– Kokkokankaantien liikennemäärät vähenevät ja turvallisuus lisääntyy, kun Zatelliitin uusi eritasoliittymä lähitulevaisuudessa valmistuu. Uusi eritasoliittymä vähentää noin kolmanneksella koko alueen liikennettä, joten myös alueen liikenneturvallisuus paranee tuntuvasti, kertoi Rankka.

Kokkokankaantien lisäksi kuntalaiset saivat muutakin tietoa. Myllytie perusparannetaan ja levennetään, Myllytien ja Lehmikentäntien risteykseen rakennetaan liikenneympyrä, Lehmikentäntieltä Ketolanperäntielle rakennetaan oikealle kääntyville oma kaista, Honkasentien ja Ketolanperäntien risteysaluetta perusparannetaan jne. Kaavasuunnitelma etenee kunnanhallituksen kautta kunnanvaltuustoon.

Tilaisuudessa nousi esiin myös Kempeleen vanhimman kaava-alueen, Honkasen, katujen kunnostamistarve.

– Liikkeelle lähdetään jo tämän vuoden aikana Punatulkuntiestä ja Käpylinnuntiestä. Parannuksia tulee myös hulevesiviemäröintiin ja valaistukseen, sanoi Rankka.

Yleisöä kiinnosti tietää, eikö myös Honkasen puolelle kannattaisi rakentaa kerrostaloja, koska alueen palveluvarustus on erinomainen.  Sama asia nousi esiin myös muutaman viikon takaisessa Kempeleen valtuustoseminaarissa. Alueen asukkailta löytyi hyviä ideoita myös Zimmarin viereisen puistoalueen kehittämiseksi. Asukkaat toivovat tulevasta puistosta monipuolista, niin että se palvelee myös ikäihmisten tarpeita. Alueen vieressä on useita senioritaloja.

Kempeleläisiä ilahdutti tieto, että Heimo Kankaan puisto peruskorjataan tänä vuonna uuteen uskoon. Juurussuolaisen kunnallisneuvos Heimo Kankaan mukaan nimetty puisto on etenkin alueen lapsiperheiden keskuudessa erittäin suosittu.

Keskustelua asukastuvalla luotsasi kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jarmo Haapaniemi. Tervetulosanat esitti Kempeleen Sosialidemokraatit ry:n johtokunnan uusi puheenjohtaja, kunnanhallituksessa istuva Raija Juopperi. Keskustelemassa olivat myös kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Rita Kumpulainen, elinvoimavaliokunnan jäsen Sanna Laine (kunnanhallituksen varajäsen), yhteisöllisyysvaliokunnan jäsen Keijo Alahuhtala (kunnanhallituksen varajäsen) ja palveluvaliokunnan ja tarkastuslautakunnan jäsen Lasse Järvenpää. Kempeleen sosialidemokraattien kahdeksanjäseninen valtuustoryhmä on valtuuston toiseksi suurin.

Keskustelua aiheesta

Nuoret halutaan rassaamaan moottoreita Raahessa – ”Tämä on hyvää syrjäytymisen ehkäisyä”

Kuva: Tommy Yi

Raahessakin moni on jo varmasti kuullut nuorten puhuvan moottoripajasta. Nuori kirkko ry:n hanke toimii Pohjois-Suomessa yli kymmenellä paikkakunnalla. Yhdistyksen lisäksi tarvitaan aktiivisia kuntalaisia ja päättäjiä, jotta pajoja saadaan perustettua.

Keväällä 2017 Raahessa nuorison todettiin olevan häiriöksi. Nuoret tuntuivat aina olevan väärässä paikassa, ja valituksia heistä tuli niin Facebook-sivustoille kuin viranomaisillekin. Nuoren mopoikäisen vanhempi, SDP:n Oulun piirihallituksen jäsen ja raahelainen varavaltuutettu Anne-Mari Orava alkoi pohtia, mitä asialle voisi tehdä. Hänen silmiinsä osui juttu moottoripajatoiminnasta, ja hän alkoi välittömästi selvittää, miten sellaisen saisi myös Raaheen.

Hän soitti moottoripajan aluetyöntekijä Sanna Nygårdille. Selvisi, että on mahdollista päästä mukaan. Tämän jälkeen asiaa on käsitelty Raahen nuorisovaltuustossa ja se etenee – malttamattomien mielestä ehkä hitaasti.

– Toivotaan, että Raahe saa oman pajansa ja nuoret pääsevät kohtaamaan toisiaan yhteisessä paikassa, jossa ollaan yhdessä ja samalla korjaillaan niin mopoja kuin autoja sekä saadaan opastusta monessa muussakin asiassa, Orava sanoo.

Moottoripajoja on jo monessa kunnassa ja kaupungissa. Toiminnan tavoitteena on vahvan sosiaalisen tuen antaminen nuorille, jotka ovat vaarassa jäädä ilman työ- tai koulutuspaikkaa.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on jo Kajaanissa, Iisalmessa, Vaalassa, Kalajoella, Limingassa, Nivalassa sekä Ylivieskassa.

– Olisi hyvä, että kuntapäättäjät tutustuisivat tähän toimintaa, jotta he voisivat auttaa meidän nuorisoamme. Tämä on hyvää toimintaa syrjäytymisen ehkäisemiseksi, eikä toiminnan mahdollisuuksille näy rajoja. Yrittäjät voivat tulla kummeiksi, moottoripyöräkerhot voivat antaa neuvoja ja poliisi voi tuoda turvallisuus-asiat esille.

– Ja mikä estää nuoria pitämästä moottoripajalla vaikkapa omaa kahviota, jossa leivotaan, Orava kertoo innostuneena.

Keskustelua aiheesta

Nyt tuli keskittämispolitiikalle vastapainoa – ”Etsimme konkreettisia toimia harvaan asuttujen alueiden kehittämiseksi”

Kuva: Kari Hulkko
Ex-kansanedustaja Raimo Piirainen (sd.) on mukana kehittämässä harvaan asuttuja alueita.

Hallituksen huoli koko Suomen asuttuna säilymiselle näyttää nostavan päätään, koska parlamentaarisen työryhmän perustamisen tärkeys on nähty tärkeäksi.

– Onhan tämä hallituksen politiikka aika erikoista. Ensin harjoitetaan vahvasti keskittävää politiikkaa ja siten asetetaan parlamentaarinen työryhmä etsimään konkreettisia toimenpiteitä harvaan asuttujen alueiden kehittämiseksi, sanoo SDP:n puoluehallituksen jäsen Raimo Piirainen.

Valtioneuvosto asetti viime syksynä parlamentaarisen työryhmän Suomen harvaan asuttujen alueiden mahdollisuuksien parantamiseksi. SDP:n edustajina työryhmässä ovat kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä Rovaniemeltä ja puoluehallituksen jäsen Raimo Piirainen Kajaanista.

–  Pyrimme tietysti vastaamaan työryhmälle asetettuun tavoitteeseen mahdollisimman hyvin, toteaa työryhmän jäsen Raimo Piirainen.

Pohjatyön ryhmän toiminnalle on tehnyt harvaan asutun maaseudun verkosto, minkä tekemän strategia-asiakirjan pohjalta työryhmän toimenpiteet on asetettu.

–  Tutustumme työryhmässä Ruotsin parlamentaarisen maaseutukomitean esityksiin, laajakaistastrategiaan sekä Ruotsin hallituksen toimenpide-esityksiin sillä ajatuksella, että olisiko niissä toimenpiteitä joita voisimme ottaa omaan esitykseemme, kertoo Piirainen.

Tässä vaiheessa tärkeimmiksi asioiksi näyttää nousevan alueiden saavutettavuuden parantaminen maa-, rautatie- ja lentoyhteyksiä kehittämällä, tietoverkot ja digitalisaatio, liikennejärjestelmäsuunnittelu ja maankäyttöasiat. Myös verotusasiat ovat nousseet keskusteluun.

– Tosin olemme vasta alkumetreillä työryhmänä, joten matkan varrella tulee lisää konkretiaa työryhmätyölle, sanoo Piirainen.

Piirainen oli viime kaudella myös parlamentaarisessa väylien korjausvelkatyöryhmässä SDP:n edustajana.

– Liikennepolitiikassa on otettava pitkän aikavälintavoite yli parlamenttikausien, jolloin on mahdollista päästä tehokkaaseen varojen käyttöön, hän sanoo.

Työryhmässä on edustajat kaikista eduskuntaryhmistä: kaksi kokoomuksesta, keskustasta, sosialidemokraateista ja sinisten eduskuntaryhmästä, muilla yksi edustaja ja varajäsen. Ryhmän puheenjohtajana toimii Anne Kalmari (kesk.). Työryhmän toimikausi on 1.11.2017-30.9.2019.

Keskustelua aiheesta

Päiväntasaajan tuolla puolen – Haapajärven koulut ja yritykset rakentavat Tansaniaan tyttöjen asuntolan

Kuva: Jari Nahkanen
Jari Nahkanen hyväntekeväisyysmatkalla Afrikassa.

Haapajärven koulut Haapajärven yläasteen johdolla ovat tehneet pitkään hyväntekeväisyystyötä Afrikassa, ensin Namibiassa ja nykyään Tansaniassa. Kesäkuussa Haapajärveltä on jälleen lähdössä 29 hengen ryhmä kohti Tansaniaa.

– Mukana on oppilaita Haapajärven yläasteelta, lukiosta ja kauppakoulusta, huoltajia ja opettajia. Tämä on jatkumoa sille hyväntekeväisyystyölle, jota Haapajärvellä on tehty jo vuosia lähinnä koulutoimen kautta, kertoo Jari Nahkanen.

Haapajärven yläasteen rehtori Jari Nahkanen pyörittää hyväntekeväisyystoimintaa, jonka aloitti lehtori Marja Iskanius vuonna 2003.

Aikaisempien projektien avulla haapajärviset ovat Namibiassa auttaneet koulua, perustaneet naisten työkeskuksen ja tukeneet paikallista sairaalaa. Viimeisimpien projektien aikana on rakennettu Pohjois-Tansanian Arushan alueen Ngoarangan kylään kirjasto-  ja koulurakennus paikalliselle kansalaisopistolle.

– Näiden projektien etu on siinä, että avustukset viedään henkilökohtaisesti paikalle oppilasryhmien mukana. Yhtään euroa annetuista avustuksista ei mene muuhun kuin rakentamistyöhön. Käteistä paikallisille ei anneta, vaan rakennustarvikkeet ostetaan itse, ja rakennusten edistymistä seurataan säännöllisesti, sanoo Nahkanen.

Matkoja Namibiaan ja Tansaniaan on tehty viisi, ja hyväntekeväisyystyössä on saanut olla mukana yhteensä 150 nuorta. Oppilaat keräävät matkarahansa itse töitä tekemällä.

Seuraava projekti on asuntolan rakentaminen

Seuraaviksi vuosiksi haapajärvisten on tarkoitus suunnata voimavaransa Maruvangon yläkoululle. Koulu sijaitsee lähimmästä päätiestä yli 20 kilometrin matkan päässä. Koululla on 200 oppilasta, joista 126 on tyttöjä.

– Tällä hetkellä suurin ongelma on, että tytöillä ei ole omia majoitustiloja niin kuin monilla kouluilla on. Kun koulumatka on enimmillään 27 kilometriä ja se taitetaan pääsääntöisin jalkaisin, joutuvat tytöt koulumatkoillaan monenlaisiin vaikeuksiin. Tälläkin hetkellä monet tytöt ovat koulumatkaraiskauksien takia raskaana. Tansaniassa raskaana oleva tyttö erotetaan koulusta, oli syy mikä tahansa, kertoo Nahkanen nykytilanteesta.

Jotta oppilaiden ei tarvitsisi arkipäivisin kulkea pimeällä kotiin, tulisi koululle rakentaa tyttöjen majoitustila. Sähköttömässä koulussa on monia muitakin haasteita. Nahkanen kertoo, että 68 prosenttia oppilasta ei läpäise loppukoetta eivätkä näin ollen saa päättötodistusta.

Valmistelut kesäkuun alussa tehtävää Tansanian matkaa varten ovat alkaneet puolitoista vuotta sitten. Noin kolmenkymmenen opiskelijan, huoltaja ja opettajan ryhmä tekee kovasti töitä rahoittaakseen matkan ja keräämällä yhdistyksiltä ja yrityksiltä varoja tyttöjen asuntolaa varten.  Toimintaperiaatteisiin kuuluu, että rahana annetaan vain paikalliset kirvesmiesten ja muurareiden palkat sekä kuljetuskustannukset. Kaikki tarvikkeet ostetaan paikan päältä paikallisilta toimijoilta.

–  Tämä projekti, ensin tyttöjen ja sitten poikien asuntolan rakentaminen, kestää vuoteen 2022 saakka. Tänä aikana tehdään kolme matkaa oppilaiden kanssa, ja he keräävät yrityksiltä ja yhdistyksiltä noin 10 000 euroa jokaista matkaa varten, sanoo Nahkanen.

Lue koululaisten matkakertomus Tansaniasta täältä.

Keskustelua aiheesta