Uutiset

Päiväntasaajan tuolla puolen – Haapajärven koulut ja yritykset rakentavat Tansaniaan tyttöjen asuntolan

Jari Nahkanen
Jari Nahkanen hyväntekeväisyysmatkalla Afrikassa.
Jari Nahkanen
Jari Nahkanen hyväntekeväisyysmatkalla Afrikassa.
Jari Nahkanen
Jari Nahkanen hyväntekeväisyysmatkalla Afrikassa.

Haapajärven koulut Haapajärven yläasteen johdolla ovat tehneet pitkään hyväntekeväisyystyötä Afrikassa, ensin Namibiassa ja nykyään Tansaniassa. Kesäkuussa Haapajärveltä on jälleen lähdössä 29 hengen ryhmä kohti Tansaniaa.

– Mukana on oppilaita Haapajärven yläasteelta, lukiosta ja kauppakoulusta, huoltajia ja opettajia. Tämä on jatkumoa sille hyväntekeväisyystyölle, jota Haapajärvellä on tehty jo vuosia lähinnä koulutoimen kautta, kertoo Jari Nahkanen.

Haapajärven yläasteen rehtori Jari Nahkanen pyörittää hyväntekeväisyystoimintaa, jonka aloitti lehtori Marja Iskanius vuonna 2003.

Aikaisempien projektien avulla haapajärviset ovat Namibiassa auttaneet koulua, perustaneet naisten työkeskuksen ja tukeneet paikallista sairaalaa. Viimeisimpien projektien aikana on rakennettu Pohjois-Tansanian Arushan alueen Ngoarangan kylään kirjasto-  ja koulurakennus paikalliselle kansalaisopistolle.

– Näiden projektien etu on siinä, että avustukset viedään henkilökohtaisesti paikalle oppilasryhmien mukana. Yhtään euroa annetuista avustuksista ei mene muuhun kuin rakentamistyöhön. Käteistä paikallisille ei anneta, vaan rakennustarvikkeet ostetaan itse, ja rakennusten edistymistä seurataan säännöllisesti, sanoo Nahkanen.

Matkoja Namibiaan ja Tansaniaan on tehty viisi, ja hyväntekeväisyystyössä on saanut olla mukana yhteensä 150 nuorta. Oppilaat keräävät matkarahansa itse töitä tekemällä.

Seuraava projekti on asuntolan rakentaminen

Seuraaviksi vuosiksi haapajärvisten on tarkoitus suunnata voimavaransa Maruvangon yläkoululle. Koulu sijaitsee lähimmästä päätiestä yli 20 kilometrin matkan päässä. Koululla on 200 oppilasta, joista 126 on tyttöjä.

– Tällä hetkellä suurin ongelma on, että tytöillä ei ole omia majoitustiloja niin kuin monilla kouluilla on. Kun koulumatka on enimmillään 27 kilometriä ja se taitetaan pääsääntöisin jalkaisin, joutuvat tytöt koulumatkoillaan monenlaisiin vaikeuksiin. Tälläkin hetkellä monet tytöt ovat koulumatkaraiskauksien takia raskaana. Tansaniassa raskaana oleva tyttö erotetaan koulusta, oli syy mikä tahansa, kertoo Nahkanen nykytilanteesta.

Jotta oppilaiden ei tarvitsisi arkipäivisin kulkea pimeällä kotiin, tulisi koululle rakentaa tyttöjen majoitustila. Sähköttömässä koulussa on monia muitakin haasteita. Nahkanen kertoo, että 68 prosenttia oppilasta ei läpäise loppukoetta eivätkä näin ollen saa päättötodistusta.

Valmistelut kesäkuun alussa tehtävää Tansanian matkaa varten ovat alkaneet puolitoista vuotta sitten. Noin kolmenkymmenen opiskelijan, huoltaja ja opettajan ryhmä tekee kovasti töitä rahoittaakseen matkan ja keräämällä yhdistyksiltä ja yrityksiltä varoja tyttöjen asuntolaa varten.  Toimintaperiaatteisiin kuuluu, että rahana annetaan vain paikalliset kirvesmiesten ja muurareiden palkat sekä kuljetuskustannukset. Kaikki tarvikkeet ostetaan paikan päältä paikallisilta toimijoilta.

–  Tämä projekti, ensin tyttöjen ja sitten poikien asuntolan rakentaminen, kestää vuoteen 2022 saakka. Tänä aikana tehdään kolme matkaa oppilaiden kanssa, ja he keräävät yrityksiltä ja yhdistyksiltä noin 10 000 euroa jokaista matkaa varten, sanoo Nahkanen.

Lue koululaisten matkakertomus Tansaniasta täältä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat