Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Haatainen: Vammaisten naisten asemassa paljon parantamista koko Euroopassa

Jukka-Pekka Flander / SDP
SDP:n kansanedustaja Tuula Haatainen.

Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta näkee, että vammaisten naisten asemassa on paljon parannettavaa koko Euroopassa.

Demokraatti

Demokraatti

– Vammaiset naiset ja tytöt kohtaavat moninkertaista syrjintää kaikissa Euroopan maissa ja jopa kotimaassani Suomessa, joka on pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta ja jossa tilanteen voisi ajatella olevan jonkin verran parempi. Valitettavasti näin ei aina ole, Haatainen totesi Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa keskiviikkoiltana.

Yleiskokouksen käsiteltävänä oli monacolaisen kansanedustajan Béatrice Fresko-Rolfon raportti siitä, miten vammaisten naisten kokemaa syrjintää ja väkivaltaa voitaisiin estää.

Haatainen siteerasi tiedotteensa mukaan eurooppalaisista kansanedustajista koostuvalle yleisölleen Vammaisfoorumin tutkimusta, jonka mukaan vammaisilla naisilla on vammaisia miehiä ja muuta väestöä suurempi riski joutua elämään köyhyydessä. He myös kohtaavat useammin väkivaltaa kuin naiset yleensä.

– Suomessa asioita koitetaan kuitenkin myös koko ajan parantaa monin tavoin. Vammaisten naisten tukiryhmät saavat julkista rahoitusta, ja sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa järjestöt on otettu mukaan suunnittelutyöhön ja kehittämään esteettömyyttä julkisissa palveluissa kuten terveyskeskuksissa ja turvakodeissa, Haatainen kertoi.

Kansainvälisellä tasolla paras työkalu vammaisten naisten aseman parantamiseksi on naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus.

– Kaikki valtiot eivät ole kuitenkaan vielä ratifioineet sitä. Nyt on aika tehdä lujasti töitä yleissopimuksen ratifioivien ja sen velvoitteet täyttävien valtioiden määrän lisäämiseksi. Tämä hyödyttää koko yhteiskuntaa sekä sosiaalisesti että taloudellisesti, Haatainen sanoi..

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia, joiden pohjalta ministerikomitea päättää asioista. Yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa 9.-13. lokakuuta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE