Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hali: Uusi avoimuusrekisteri jättää ison osan sote-lobbauksesta piiloon – ”Hyvinvointialueiden intressit vaikuttamiselle ovat valtavat”

iStock

Yksityisiä sosiaali- ja terveysalan yrityksiä edustava Hyvinvointiala Hali ry katsoo uuden avoimuusrekisterin jättävän valtaosan sote-lobbauksesta piiloon.

Demokraatti

Demokraatti

Uuden avoimuusrekisterilain lausuntokierros päättyy tänään. Lakiluonnoksen mukaan vaikuttamistoimintaa harjoittavien tahojen tulisi jatkossa rekisteröityä sähköiseen avoimuus- tai lobbarirekisteriin. Lobbareiden tulisi avata vaikuttamistoimintaansa kahdesti vuodessa rekisterin kautta.

− Hyvinvointiala Hali kannattaa avoimuusrekisterin perustamista. Päätöksenteon ja valmistelun avoimuus on keskeinen demokraattinen arvo, joka ehkäisee korruptiota ja lisää luottamusta ja vakautta yhteiskunnassa, Halin talous- ja veroasiantuntija Joel Kuuva toteaa tiedotteessa.

Hali huomauttaa, että yksityisten tahojen vaikuttamistoiminta olisi avoimuusrekisterin piirissä, mutta julkisyhteisöjen, kuten hyvinvointialueiden, vaikuttamistoiminta jäisi pimentoon.

− Hyvinvointialueiden rahoitus tulee jatkossa valtiolta, jolloin niillä on valtavat intressit lobbaukseen. Esimerkkinä voidaan ottaa vaikka mahdollisen maakuntaveron säätäminen tai hyvinvointialueiden rahoituksen siirtymätasauksen muuttaminen, joilla olisi kymmenien tai jopa satojen miljoonien vuosittaiset vaikutukset hyvinvointialueiden välillä, Kuuva sanoo.

Voi syntyä kannuste osaoptimoida oman hyvinvointialueen etu kansallisen edun yli.

Hyvinvointialueiden rahoitus valtiolta on yli 20 miljardia euroa, kun esimerkiksi yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten ja Kelan järjestämän kuntoutuksen valtionosuus on yhteensä vain 427 miljoonaa euroa. Halin mukaan 98 prosenttia valtion sote-palveluihin varattuun rahapottiin kohdistuvasta lobbauksesta jäisi siis edelleen piiloon.

− Jatkossa hyvinvointialueet tarvitsevat STM:n hyväksynnän kaikille merkittäville investoinneilleen. STM:n poliittinen johto voi siis halutessaan päättää, tehdäänkö sairaalainvestointi hyvinvointialueelle A vai B. Hyvinvointialueiden intressit vaikuttamiselle ovat valtavat, ja kansanedustajalle tai ministerille voi syntyä kannuste osaoptimoida oman hyvinvointialueen etu kansallisen edun yli, Kuuva varoittaa.

− Hyvinvointialueet ovat julkisuuslain piirissä, mutta se ei edellytä niitä raportoimaan, kehen on vaikutettu, missä asiassa ja millä tavalla. Julkisuuslaki ei siis täytä avoimuusrekisterin paikkaa, Kuuva päättää.

Hyvinvointiala Hali ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Halin jäsenet tuottavat muun muassa vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE