Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus esitteli “luurankomallin”: Yksi päätöksenteko, yksi johto ja yksi rahoitus

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johtama sote-ministerityöryhmä on saanut valmiiksi sote-uudistusta koskevat linjaukset. Kiurun mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus lähtee lausuntokierrokselle 15. kesäkuuta.

Rane Aunimo

Demokraatti

Lait on tarkoitus saada eduskuntaan joulukuussa, kuten on aiemmin luvattu.Järjestämisvastuullisina tahoina olisivat 21 sote-maakuntaa ja Helsingin kaupunki sekä Hus-alue. Tällä hetkellä vastuullisia on 195. Sote-uudistus ei ole kuitenkaan vielä valmis. Maakuntajako päätetään vasta lausuntokierroksen jälkeen. Yhteistoiminta-alueita on viisi.

– Sote-maakunnille tulee kaksi päätehtävää: sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi. Tarkoituksena on varmistaa, että rakennusuudistus toteutuu siten, että on yksi päätöksenteko, yksi johto ja yksi rahoitus. Eli selkeästi siirrytään 195 järjestäjästä simppelimpään malliin. Turvataan palvelut ja yhdenvertaisuus ja varmistetaan rahoituksen riittävyys, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kiurun mukaan hallitus toivoo, että ensimmäiset maakuntavaalit järjestettäisiin vuonna 2022. Maakunnat, joille palveluiden järjestämisvastuu on siirtymässä, aloittaisivat vuoden 2023 alusta. Uudistus lähtee lausuntokierrokselle 15. kesäkuuta. Lait on tarkoitus saada eduskuntaan joulukuussa.

– Hallitus laittaa eduskunnalle lainsäädännön kokonaispaketin ja sen jälkeen uudistus on eduskunnan käsissä. Hallitus ei ota kantaa siihen, kuinka nopeasti ja millä lakien voimaantulolla tämä menee eteenpäin.

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) kommentoi tilaisuudessa, että paketissa näkyy hienosti hallituksen tahto.

– Lähtökohta oli se, että nyt tehdään sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistus. Ei tehdä mitään muuta. Ei yritetä samaan aikaan yhdistää sinne mitään muuta. Vain sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi.

Paatero sanoo, että kokonaisuus on karsittu ns. luurankomalliin.

– Toinen iso ja vahva tahto oli se, että tehdään julkinen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistus. Niin että julkinen puoli on vahva järjestäjä ja vahva tuottaja. Samalla tavalla kuin tällä hetkellä kunnissa, tietenkin, yksityinen puoli ja kolmas sektori voivat olla ostopalveluina ja muina sopimuskumppaneina, mutta koko sosiaali- ja terveys- sekä pelastustoimi perustuu julkiseen järjestäjään ja julkiseen tuotantoon.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan demarijäsenet kertoivat tänään olevansa tyytyväisiä siitä, että hallitus on saanut valmiiksi sote-uudistuksen linjaukset tavoiteaikataulussa, poikkeuksellisista ajoista huolimatta.

“Uudistus mahdollistaa laadukkaiden palveluiden tuottamisen oikeaan aikaan ja ihmistä pompottelematta. Tämä on äärimmäisen tärkeää. Esimerkiksi ikäihmisille jotka tarvitsevat usein sekä sosiaali- että terveydenhuollon palveluita, uudistus on todella merkittävä”, edustajat toteavat kannanotossaan.

Maakuntien rahoitus olisi perustumassa valtion rahoitukseen, mutta myös maakuntaveron käyttöönottoa valmistellaan. Viime kaudella hahmoteltua 3 miljardin palveluleikkuria ei ole.

“On tärkeää, että sote-maakunta pystyy vastaamaan kaikissa tilanteissa alueen asukkaiden palveluiden tuottamisesta niin, että kuntalaisille koituvat kustannukset pysyvät kohtuullisina”, SDP:n kansanedustaja ja Eksoten hallituksen puheenjohtaja Anneli Kiljunen kommentoi tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE