Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Politiikka

10.7.2025 12:52 ・ Päivitetty: 10.7.2025 13:13

Hallitus jättää Suomen pois EU:n uudesta pakolaisohjelmasta – tukiraha vähenee 2-4 miljoonalla

LEHTIKUVA / MIKKO STIG
Valtioneuvoston linna Senaatintorilla.

Petteri Orpon (kok.) hallitus on linjannut, että Suomi ei osallistu pakolaisten uudelleensijoittamista ja humanitaarista maahanpääsyä koskevaan EU-ohjelmaan.

Simo Alastalo

Demokraatti

Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi torstain istunnossaan sisäministeriön esitystä, ettei Suomi lähde mukaan vuosina 2026-2027 toteutuvaan ohjelmaan. Sisäministeri Mari Rantasta (ps.) sijaistanut oikeusministeri Leena Meri (ps.) esitteli asian mutta ei halunnut päätöstä tarkemmin kommentoida.

Demokraatin tietojen mukaan asiasta käytiin hallituksen sisällä etukäteen keskustelua. Ainakin RKP, joka on hallituksessa maahanmuuttopoliittisesti perussuomalaisista kauimpana, olisi halunnut Suomen ohjelmaan mukaan.

Uusi ohjelma sisältyy EU:n muuttoliike- ja turvapaikkasopimukseen ja koskee kolmansista maista unionin alueelle saapuneita, uudelleen sijoitettavia pakolaisia. Ohjelmaan osallistuminen on jäsenmaille vapaaehtoista.

Tanska ei osallistu maahanmuuttoa koskeviin säädöksiin yleensä lainkaan, mutta Suomen pohjoismaisista kumppanimaista mukana on ennakkotietojen mukaan mahdollisesti Ruotsi.

SISÄMINISTERIÖN kansainvälinen suojelu ja varautuminen -yksikön maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter kertoo, että ohjelmaan osallistuvien jäsenmaiden on määrä ilmoittaa komissiolle itse kuinka paljon he olisivat pakolaisia valmiit vastaanottamaan.

– Suomelle se olisi tarkoittanut käytännössä sitä määrää, mitä Suomi sinne ilmoittaa, Sutter toteaa.

Suomi ottaa kansallisessa pakolaiskiintiössä YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta 500 ihmistä vuodessa. Sutterin mukaan EU:n ohjelma toimisi käytännössä pakolaiskiintiön kanssa samalla tavalla.

– UNHCR on hyvin tärkeä toimija myös siellä.

Jäsenmaille maksetaan Euroopan komission kautta EU:n turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa koskevan AMIF-asetuksen nojalla tukea siihen, että valtiot osallistuvat pakolaisten uudelleensijoittamiseen. Vaikka ohjelmaa vasta perustetaan, AMIF-rahastosta on maksettu Suomelle tukia aikaisemminkin.

– Saamme edelleen EU-tukea mutta se ei ole ihan sama kuin jos olisimme osallistuneet tähän ohjelmaan, Sutter toteaa.

Hallituksen päätöksen myötä Suomen EU:n tukisumma pienenee 2-4 miljoonalla eurolla. Koska tuet maksetaan viiveellä, päätöksellä on vaikutusta vuosina 2027-2029 saatavaan EU-rahoitusosuuteen.

Toisin sanoen vaikutukset näkyvät vasta seuraavalla hallituskaudella, ja jäävät seuraavan hallituksen päänvaivaksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU