Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Hallitus moukaroi asumistukea joka puolelta” – sd-ryhmä jätti valiokunnassa eriävän mielipiteen

LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Ympäristövaliokunnan sd-ryhmä huomauttaa, että asumistuen leikkaus lisää jo entisestään heikommassa asemassa olevien taloudellisia ongelmia ja velkaantumisriskiä.

Demokraatti

Demokraatti

– Perusomavastuun nosto, tukiprosentin lasku, suojaosan poistaminen, omistusasunnon tuen lakkauttaminen – hallitus moukaroi yleistä asumistukea joka puolelta ja osuu kaikkiin tukea saaviin, ryhmä kritisoi tiedotteessa.

Ympäristövaliokunnan sd-ryhmä jätti yhdessä vasemmistoliiton ryhmän kanssa perjantaina eriävän mielipiteen valiokunnan lausunnosta, joka koskee yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamista.

Opiskelijoiden lisäksi asumistuen muutokset kohdistuvat myös muihin jo entuudestaan pienituloisiin, SDP:n ryhmä huomauttaa. Luvassa on indeksijäädytysten lisäksi vielä lisää kiristyksiä asumistukeen ja työttömyysturvaan.

– On erityisen huolestuttavaa, että useat hallituksen suunnittelemat sosiaaliturvaleikkaukset kohdistuvat osin samoihin henkilöihin eli jo valmiiksi pienituloisiin. Näiden paloittain esiteltävien muutosten vaikutuksia eri ihmisryhmiin pitäisi ehdottomasti tarkastella kokonaisuutena, Johan Kvarnström toteaa tiedotteessa.

VIELÄ keväällä vaalipuheissaan kokoomus väitti vielä yleisen asumistuen leikkauksen hillitsevän vuokrien nousua ja parantavan työllisyyttä, sd-ryhmä huomauttaa.

– Tämä leikkaus on puhdas säästötoimi, sillä tutkimusten mukaan se ei vaikuta vuokratasoon eikä kannusta erityisesti työllistymään, Marko Asell toteaa. Kelan arvion mukaan leikkaus pudottaa 15 000 kotitaloutta toimeentulotuelle.

Toimeentulotuen kannustinloukkuun työntäminen voi demariryhmän mukaan osaltaan lisätä asuinalueiden eriytymistä, jos vuokralla asuvat joutuvat muuttamaan edullisemmille alueille.

– Tällaiset pakkomuutot hankaloittavat ihmisten arkea, jos lasten täytyy vaihtaa koulua, työmatkat pitenevät ja läheisten muodostama turvaverkko jää kauemmas. Näin asuinalueet eriytyisivät voimakkaammin varakkaiden ja pienituloisten alueiksi, mikä lisää syrjäytymisriskiä, Pinja Perholehto arvioi.

Tätä kehitystä on pyritty estämään lähiöohjelmalla ja ARA-tuotannolla. Hallituksen asuntopolitiikka uhkaa Perholehdon mukaan kuitenkin romuttaa kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen markkinat vähentämällä niiden tuotantoa, jolloin kysyntä nousee tarjontaa suuremmaksi ja erityisesti markkinavuokrat kallistuvat.

LEIKKAUKSEN seurauksena asumiskustannusten osuus tuloista kasvaa, mikä voi pahentaa SDP:n mukaan työvoimapulaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingissä maksettavaa tukea halutaan vähentää yhdistämällä se matalamman tukitason kuntaryhmään.

Ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Eveliina Heinäluoma muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla on esimerkiksi ravintola- ja sote-alalla pulaa työvoimasta, mutta asumiskustannukset muodostavat esteen työvoiman saamiselle.

– Työntekijöitä tarvittaisiin, mutta ei huolehdita siitä, että heillä olisi mahdollisuus asua kohtuullisen matkan päässä työpaikastaan. Helsingin yhdistäminen samaan tukiryhmään muiden pääkaupunkiseudun kuntien kanssa leikkaa erityisesti pienituloisten helsinkiläisten toimeentuloa, sillä pääkaupungissa on tunnetusti korkeammat asumisen neliöhinnat. Myös jopa tuhat yksinhuoltajaperhettä on menettämässä asumistuen kokonaan Helsingissä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE