Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Haluan taistella äärioikeistoa vastaan” – tällaiset olivat Labour-johdon terveiset Suomeen

Mikko Huotari
Fleur Anderson.

Kannustusta satoi sisarpuolueiden edustajilta, kun SDP käynnisti vaalikampanjansa helmikuun alussa.

Mikko Huotari

Kansainvälistä tukea olivat antamassa muun muassa brittiparlamentin kansanedustaja ja varjohallituksen ministeri Fleur Anderson, Labourin kansainvälisten asioiden sihteeri Joe Corry-Roake, belgialaisen sisarpuolueen Vooruitin puheenjohtaja Conner Rousseau ja Belgian kehitysyhteistyöministeri Caroline Gennez.

Vaalityössä SDP:n tavoitteena on kohdata miljoona äänestäjää. Fleur Anderson oli näyttämässä mallia, kuinka britit tekevät vaalityötä ovelta ovelle. Hänen opastamana käytiin koputtelemassa Jätkäsaaren kerrostalojen ovia.

– Vastaanotto oli todella positiivista, ja ihmiset olivat kiinnostuneita. Yksi ihminen tosin sanoi, että tuhoatte talouden, mutta sitten jatkoimme eteenpäin. Kaikki muut olivat iloisia tavatessaan vaalipiirinsä ehdokkaita, Anderson sanoo.

Ovien koputtelu ei ole kuulunut kovin laajasti suomalaisen vaalityön perinteisiin, mutta myös epäilevästi suhtautunut suomalainen piti kokemusta hyvänä ja ajatteli tehdä sitä toistekin.

– Tämä on meidän vinkkimme. Kannattaa kokeilla koputtamista. Kun kerran kokeilee, niin huomaa, että se ei ole lainkaan pelottavaa. Ihmiset eivät raivostu, eivätkä paiskaa ovea kasvoja vasten, Joe Corry-Roake sanoo.

Anderson on tehnyt ovelta ovelle -työtä jo 15 vuoden ajan.

– Kasvokkain kohtaamiset ovat tärkeitä, koska silloin ihmiset ymmärtävät paremmin, että heidän antamallaan äänellä on merkitystä, Anderson sanoo.

Vasemmistopuolueiden kansainvälinen yhteistyö on tärkeää etenkin nyt, kun ympäri Eurooppaa äärioikeisto ja populistit yrittävät päästä vallankahvaan kiinni.

– Olen täällä Suomessa osin siksi, että haluan taistella äärioikeistoa vastaan. Olemme nähneet kuinka paljon se on aiheuttanut vahinkoa Britanniassa, esimerkkinä brexit, Anderson sanoo.

– Myös oikeistohallitus on aiheuttanut vahinkoa työväen oikeuksille, ympäristölle ja julkisille palveluille. Sellainen täytyy pysäyttää. Äänestäjät tekevät tärkeän valinnan huhtikuussa, ja SDP tarjoaa parhaan vaihtoehdon talouskasvulle, työllisyyden nostolle ja panostuksille opetukseen sekä terveydenhoitoon.

Minkälaisella poliittisella ohjelmalla vasemmisto pärjää nykymaailmassa?

– Oikeiston talouspolitiikka ei tue talouskasvua. Oikeistohallitus on toiminut Englannissa 13 vuoden ajan ja olemme nähneet sen, Anderson aloittaa vastaamisen.

– Kasvua pitää hakea siitä, että sijoitetaan koulutukseen, osaamiseen ja parempiin julkisiin palveluihin. Myös ympäristöstä täytyy pitää huolta.

Anderson tapasi ennen matkaansa Labourin puheenjohtajan Keir Starmerin, joka lähetti suomalaisille terveiset.

– Hän sanoi, että seuraamme mielenkiinnolla vaaleja ja tuemme SDP:tä. Teillä on aikaansaava hallitus, ja nyt voitte rakentaa vaaliohjelmaanne sen työn päälle, Anderson kertoo terveiset.

– On mielenkiintoista nähdä, miten asiat paranevat, kun SDP säilyttää asemansa. Puolueen jäsenillä on nyt kaksi kuukautta kovaa työtä, mutta todellakin tuemme sitä.

 

Conner Rousseau

Belgialaisen sosialidemokraattisen Vooruit-puolueen puheenjohtaja Conner Rousseau on onnistunut kasvattamaan puolueensa suosiota vahvasti. Kannatuksen kasvu on tosin vielä nähtävissä vain gallup-vertailuissa. Suosio on kaksinkertaistunut parin vuoden aikana kahdeksasta prosentista 16 prosenttiin. Rousseau on gallupien valossa suosituin puoluejohtaja. Vasemmiston agendalla on siis kysyntää, vaikka Belgian politiikassa ovat suosiota kalastelleet etenkin populistit.

Puolue vaihtoi nimensä vuonna 2021. Vooruit oli aikaisemmin nimeltään Flaamin sosialistinen puolue. Vooruit tarkoittaa suomeksi eteenpäin.

– Vooruit on proaktiivinen ja dynaaminen nimi, mutta samalla se viittaa historiaan. 1800-luvulla oli samanniminen leipomo-osuuskunta, jonka perustajina olivat köyhät työläiset, Rousseau sanoo.

Hänestä tuli puolueen puheenjohtaja reilu kolme vuotta sitten. Nimen lisäksi puolue on uudistanut myös tavoitteitaan ja organisaatiotaan. Keskeisenä tavoitteena on hyvinvointiyhteiskunta.

Belgian gallupkärjessä on äärioikeistolainen puolue, kakkosena on konservatiivipuolue ja Rousseaun luotsaama Vooruit on kolmosena. Seuraavat vaalit ovat vuoden päästä. Vaalityö on siis kohta edessä myös Belgiassa.

– Ihmiset arvioivat puolueita kolmella tavalla: pidänkö heistä, luotanko heihin ja saavatko he työnsä tehtyä, Rousseau sanoo.

Hän on kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, että poliittinen viesti menisi perille.

– Usein kansalaiset eivät ole kiinnostuneita politiikasta, koska eivät ymmärrä sitä. Ministerit ja kansanedustaja puhuvat usein liian vaikeasti, Rousseau sanoo.

– Haluan muuttaa tämän. Jos haluaa ihmisten luottamuksen, täytyy puhua siten, että ihmiset myös ymmärtävät sen.

Hän haluaa olla mahdollisimman paljon oma itsensä, kun esiintyy televisiossa tai käyttää sosiaalista mediaa.

– Minua ei kiinnosta pätkääkään, annanko nokkelan vaikutelman. Sen sijaan haluan löytää ratkaisuja ongelmiin.

Rousseau pitää sosialidemokraattisten puolueiden kansainvälisiä yhteyksiä tärkeinä.

– Sanna Marin on todellinen inspiraatio meille. Hän erittäin tunnettu Belgiassa. Ystäväni ovat kateellisia kun pääsin tänne, Rousseau sanoo ja naurahtaa.

– On paljon sellaisia poliittisia ja yhteiskunnallisia asioita, joissa voimme jakaa kokemuksia ja sitä kautta tehdä yhteistyötä.

Lisäksi kehitysyhteistyöministeri ja SDP:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari tapasi Belgian kehitysyhteistyöministeri Caroline Gennezin. He keskustelivat ajankohtaisista asioista, muun muassa Afrikan kehitykseen, Ukrainan sodan aiheuttamaan ruokakriisiin ja globaaliin tilanteeseen liittyen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE