Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hannakaisa Heikkinen sai puhemieheltä pyyhkeet 12 minuutin tempusta – Timo Kalli: “Ei siinä mitään vastalauseita kellään ollut”

Keskustan kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen sosiaali- ja terveysvaliokunnan ovella.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen on saanut eduskunnan puhemieheltä Paula Risikolta (kok.) moitteet siitä, että tämä lopetti asiantuntijakuulemiset sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Heikkinen äänestytti varapuheenjohtajana asiasta valiokuntaa sen jälkeen, kun sen puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) oli lähtenyt puhemiesneuvoston kokoukseen 12 minuuttia ennen kokouksen päättymistä.

“Puhemies totesi, ettei tapahtunut, jossa varapuheenjohtaja vei kiistanalaisen asian äänestykseen, ollut menettelytavaltaan valiokunnissa noudatettavien periaatteiden mukainen”, puhemiesneuvoston pöytäkirjassa lukee.

Huomattavaa on, ettei Risikon toimintaa kritisoitu puhemiesneuvoston kokouksessa edes keskustalaisten taholta.

Tämän vahvistaa Demokraatille puhemiesneuvoston jäsen, kansanedustaja Timo Kalli.

– Ei siinä mitään vastalauseita kellään ollut, Kalli kertoo tänään puhelimitse.

Hän ei muista vastaavaa tapausta omalta eduskuntauraltaan. Tiettävästi Heikkisen tempaus onkin luonteeltaan historiallinen.

– Olen ollut muistaakseni 12 vuotta valiokunnan puheenjohtajana ja 8 vuotta ryhmänjohtajana. Ei minulla ole ollut, monenlaisia juttuja on ollut. Oma juttunsa on se sosiaali- ja terveysvaliokunnan prosessikin. Olen ollut varajäsenenä siellä, Kalli lisää.

Kallin mukaan Heikkisen toimintaa ei ole käsitelty keskustan eduskuntaryhmässä.

– Kyllähän varapuheenjohtja kokousta voi johtaa, mutta ei periaatteessa voi viedä äänestykseen. Kyllä eduskunassa on sellaiset pelisäännöt, että tilapäisiä enemmistöjä ei käytetä. Se koskee puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaakin. Olen ymmärtänyt, että siellä (sosiaali- ja terveysvaliokunnassa) on syntynyt sellaisia paineita, että puheenjohtaja (Kiuru) ei vie asioita äänestykseen, puhutaan ja puhutaan vaan. Siinä on ilmeisesti kaikenlaista painetta ollut, mutta ei se mikään puolustus ole tuohon kysymykseen, Kalli sanoo ja viittaa Heikkisen toimintaan.

Ovatko tällaiset puhemiehen moitteet vakava asia?

– En tiedä, oliko se moite, tai kyllä se varmaan moitekin on, mutta kyseinen henkilö ei kuitenkaan ollut paikalla. Se vain todettiin siellä, että tällainen menettely on tapahtunut ja se ei ole pelisääntöjen mukainen.

Puhemiesneuvostoon kuuluvat valiokuntien puheenjohtajat, puhemiehet ja eduskunnan korkea virkamiehistö.

Niinpä kokouksessa paikalla oli myös sotesta lausunnon antaneen perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.).

Demokraatti ei ole toistaiseksi tavoittanut Hannakaisa Heikkistä ja Paula Risikkoa kommentoimaan asiaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE