Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Harakka vaatii tulevalta hallitukselta tekoja datataloudessa – esittää myös napakan huomion Yle-keskusteluun

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Toimitusministeristön liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) muistuttaa Kauppalehdessä hallitusneuvottelijoita datatalouden mahdollisuuksista ja vaatii tulevalta hallitukselta tekoja.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Datatalous ja teknologia ovat kansainvälisen valtapolitiikan välineitä, ja kansakunnilla on itsekkäät etunsa ajettavana. Tähän insinöörihenkinen Suomi ei ole herännyt. Kuitenkin sekä demokratiaa ja ihmisoikeuksia kunnioittava sääntely että suomalaisten yritysten menestys riippuvat kyvystämme määritellä kansalliset tavoitteet ja ajaa etujamme maailmalla, Harakka kirjoittaa.

Harakan mukaan Suomessa ongelma oli pitkään, että digitalisaatio ja datatalous sirottuivat sinne tänne julkiseen hallintoon.

– Syksyllä 2021 käynnistynyt poikkihallinnollinen ministeriryhmä ja sen työtä valmisteleva Digitoimisto ovat viimein voineet määritellä yhteisiä tavoitteita, ennen kaikkea vuoteen 2030 asti ulottuvan Digikompassi-ohjelman myötä, Harakka sanoo.

– Digiministeriryhmän vahvuus on, ettei se itse ole uusi siilo, vaan kokoaa kaikki tarvittavat tahot luomaan yhteistä strategiaa, jolla edistämme Suomen etua kaikissa pöydissä, hän jatkaa.

Harakan mukaan Suomi on vaikuttanut vahvasti EU:n datasääntelyyn ja tekoälyasetukseen ja tätä etulyöntiasemaa on käytettävä hyväksi.

TWITTERISSÄ Harakka on kommentoinut lyhyesti myös Yle-keskustelua.

Hallitusneuvotteluissa olevat kokoomus ja perussuomalaiset ovat kumpikin esittäneet vaihtoehtobudjetissaan yli 100 miljoonan säästöjä Ylestä.

– Tätä ihmettelen. Petteri Orpo: “Kun joka puolelta pitää nipistää, katsotaan miten Ylekin osallistuu talkoisiin.” #YLE llä on oma vero. Sen budjetin supistaminen ei vaikuta julkiseen talouteen.
Yle rahoittaa luovia aloja 100 M€/v. “Nipistys” kohdistuu suomalaiseen kulttuuriin, Harakka kirjoittaa Twitterissä hallituksen muodostaja Petteri Orpon (kok.) tämän aamun medialle antamaan lausuntoon viitaten.

Demokraatille Harakka ei sen koommin asiaa jatka, vaan kertoo pitävänsä periaatteenaan olla kommentoimatta hallitusneuvotteluita mutta näkevänsä myös, että faktantarkastus on aina paikallaan.

Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina Yleisradion hallintoneuvoston kertomusta yhtiön toiminnasta vuonna 2022.

Asiasta raportoineen Verkkouutisten mukaan SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen sanoi valtiovarainministeriön todenneen, ”että jos Ylen rahastosiirtoa alennetaan, niin se edellyttää vastaavaa Yle-veron alentamista, joka tarkoittaa, että pitäisi muita veroja korottaa vastaavalla määrällä Yle-veron tuoton alentuessa, eli tämä on nollasummapeliä siltä osin”.

Harakka (sd.) allekirjoitti tämän.

– Kun puhutaan valtiontalouden säästöistä, niin todellakin edustaja Kymäläisen sanoja seuraten kysymyshän ei ole varsinaisesti valtiontalouden säästöstä, jos Yleisradiolta lähdetään leikkaamaan, Harakka sanoi tiistaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE