Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Hätähuuto Työttömien Keskusjärjestöltä: ”On hämmästyttävää, että edes perusasiat eivät toimi, vaikka hallituksen ykköstavoitteita on hoitaa työttömyyttä”

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tuhansia mielenosoittajia kokoontui SAK:n järjestämään aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Helsingin Senaatintorille 2. helmikuuta.

Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtaja Irma Hirsjärvi kertoo työllistämispalveluita tuottavien järjestöjen tilanteen olevan katastrofaalinen valtion maksamattomien palkkatukien seurauksesta.

Topi Juga

– On hämmästyttävää, että edes perusasiat eivät toimi, vaikka hallituksen mukaan sen ykköstavoitteita on hoitaa työttömyyttä. Aktiivimallin sijaan olisi pitänyt katsoa palvelut kuntoon. Nyt myös monesta kunnasta tulee viestejä leikkauksista työttömien yhdistysten tukiin. Toimintaa yhdistyksissä ei voi toteuttaa eikä suunnitella eteenpäin, Hirsjärvi toteaa.

Keskusjärjestön mukaan työllistämispalveluita tuottavat järjestöt ovat suurissa vaikeuksissa viivästyneiden palkkatukien maksatusten vuoksi. Maksatuksista huolehtii KEHA-keskus, joka on vuonna 2015 perustettu valtakunnallinen ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintopalveluja tuottava virasto.

KEHA-keskusten maksatusten viiveet ovat järjestön mukaan tunnettuja ja valtiovalta on luvannut puuttua toimintaan. Näkyviä parannuksia ei ole kuitenkaan tapahtunut, Keskusjärjestö kertoo tiedotteessaan.

– Maksatuksen viiveistä on valitettu muun muassa oikeuskanslerille jo vuonna 2015. Viiveet palkkatukien maksatuksissa ovat olleet jopa useita kuukausia. Päätöksessään vuonna 2016 oikeuskansleri katsoi, että viiveet tukien maksatukseen eivät ole hyväksyttäviä, järjestön lähettämässä tiedotteessa todetaan.

Työttömien Keskusjärjestön tietoon on tullut tapauksia, joissa työttömien yhdistyksiä on joutunut jopa lopettamaan toimintansa maksuviiveiden vuoksi. Tuore tapaus Jyväskylästä kertoo, että tukien maksut ovat Jyvässeudun Työllistämisyhdistys JST ry:lle myöhässä tänä keväänä jo melkein kolme kuukautta.

– Ei millään yhdistyksellä ole varaa mittaviin maksatusviiveisiin, tuskin millään yritykselläkään. Palkkatuet ovat laahanneet meillä jäljessä viime kesästä asti. Kyse on kymmenien työntekijöiden palkoista. Tilanne alkaa olla kestämätön, Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Eija Tuohimaa sanoo.

Tilanne on katastrofaalinen.

Keskusjärjestö vaatii maan hallitusta selvittämään, miksi KEHA-keskukset eivät hoida tehtäviään ajallaan.

– Kevään kehysriihessä päätettiin lisämäärärahoista TE-hallintoon. Missä on ongelma, jos resurssia on riittävästi, Työttömien Keskusjärjestön toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski ihmettelee.

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-keskus voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkakustannuksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE