Politiikka
23.5.2018 11:59 ・ Päivitetty: 23.5.2018 11:59
Paperiliitto löi tiskiin dramaattiset raippaluvut, 77% – Näin reagoi entinen paperimies Lindström
Työministeri Jari Lindström (sin.) pitää valitettavana, että aktiivimallin ansioturvaleikkuri kurittaa liki 77 prosenttia paperiliittolaisista työttömistä. Lindström on itse entinen paperimies, jolla on kokemusta myös työttömyydestä.
– Totta kai se on valitettavaa, koska tavoite ei ollut maksimoida leikkuria vaan aktivoida ihmisiä. Leikkuri on seuraus siitä, jos ihmiset eivät pysty tätä toteuttamaan. Sitten viranomaiset tekevät niin kuin lakiin on säädetty. Ei se tietenkään ole hyvä juttu, Lindström sanoo.
Paperiliiton liittovaltuusto vaati kokouksessaan keskiviikkona aktiivimallin perumista. Perusteena on, etteivät paperiliittolaiset työttömät ole hyötyneet kyykyttävästä mallista.
– Pettymystä on herättänyt erityisesti se, että aktiivimalli rokottaa myös työuran loppupuolella työttömäksi jääneitä. Heillä aktiivisuusehtojen täyttäminen on erityisen vaikeaa. Työllisyystoimet riippuvat liikaa asuinpaikkakunnasta, Paperiliiton liittovaltuusto muistuttaa kannanotossaan.
Lindström myöntää paikkakuntakysymyksen olevan vaikea.
”Kukaan ei pysty näkemään kaikkea.”
– Tiedän, että mahdollisuuksissa näyttää toteen oma aktiivisuutensa on isoja alueellisia eroja. Se on ollut tässä koko ajan haaste, jolle olemme koettaneet tehdä jotakin. Nehän ovat pieniä juttuja kuten matkakulujen verovähennysoikeuden nostaminen, joilla koetetaan kannustaa ihmisiä menemään kauemmas töihin. Varmaan tarvitaan vielä lisää toimenpiteitä. Tätä seurataan koko ajan meidän ja STM:n puolelta.
Lisää aiheesta
Lindström myöntää, ettei kaikkia aktiivimallin vaikutuksia kyetty ennakoimaan.
– Vaikka meillä on kuinka viisaita ihmisiä istumassa ja pohtimassa tätä, niin ei kukaan pysty näkemään kaikkea.
– Ylipäätään on pakko pohtia, mitä muita täydentäviä toimenpiteitä joudumme tekemään.
Toistaiseksi hallitus on täydentänyt aktiivimallia kehysriihessään, jossa se päätti huomioida aktiivisuutena myös työantajan irtisanottaville tarjottavan koulutuksen ja valmennuksen, josta sovittiin kikyn yhteydessä. Myös ammattiliittojen ja -järjestöjen, kansalaisjärjestöjen ja kuntien järjestämä työllistymistä tukeva toiminta hyväksytään jatkossa aktiivisuudeksi, mutta mikään päätöksistä ei ole vielä voimassa.
– Tämä on hidasta. Vaikka tekisimme täydentäviä toimenpiteitä asetuksen kautta, niin siinäkin menee aikaa lainsäädännöstä puhumattakaan. Seuraamme ilman muuta tilannetta koko ajan ja kaikki palaute otetaan vastaan.
”Uskoisin, että luvut putoavat.”
Lindström luottaa aktiivimalliin tehtävien viilausten kääntävät synkät leikkuriluvut myönteisemmiksi.
– Uskoisin, että kun saamme näitä työkaluja lisää, niin luvut putoavat. Oletan, että se on aika todennäköistä.
Eräs aktiivimallin ennakoimattomista seurauksista oli Lindströmin mukaan eläkeputkessa olevien ihmisten raju reaktio. Taustalla on hänen mukaansa väärinkäsitys, jossa eläkeputki ja eläke on mielletty samaksi asiaksi.
– Joku on antanut näille ihmisille ymmärtää, että he ovat työvoiman ulkopuolella, vaikka asia ei tähänkään saakka ole niin ollut. Monelle on tullut järkytyksenä, että aktiivimallia sovelletaan myös heihin. Siitä on tullut minulle kaikkein eniten kiukkuista palautetta. Ihmiset tuntevat, että heitä on petetty, kun joku on heille kertonut, että sinua ei häiritä.
Lindström odottaa seuraavaksi työttömyyden rakennetta selvittävien Raija Kerätären ja Tuija Oivon raporttia ja sen toimenpidesuosituksia. Asialistalla on ikuisuusongelma, työllistämistoimien kohteeksi joutuvat ihmiset, jotka eivät tule koskaan työllistymään.
– Siellä on ihmisiä, joille työvoimapoliittiset toimenpiteet ovat vääriä lääkkeitä. Kun he esittävät ratkaisuvaihtoehtoja, toivottavasti se antaa työkaluja meille ja ehkä seuraavalle hallitukselle, että tämä systeemin saataisiin oikeudenmukaisemmaksi, järkevämmäksi ja resursseja säästävämmäksi.
Aktiivimalli kakkonen hengissä edelleen.
– Minun mielestäni on hölmöä, että yritämme työvoimapoliittisin toimenpitein työllistää sellaisia ihmisiä, joista tämän tiedämme.
Aktiivimalli kakkosen tunnettu omaehtoisen työnhaun malli on Lindströmin mukaan edelleenkin vaihtoehto.
– On se hengissä. Siitä on nyt keskusteltu ja se on poliittisessa harkinnassa. Tiedotamme, mihin johtopäätökseen sen suhteen tulemme. Ei sitä ole haudattu mihinkään.
Minna Helteen seuraajan haku valtakunnansovittelijaksi on käynnissä. Tehtävään julkisuudessa veikkailtu kirkon työmarkkinajohtaja Vuokko Piekkala on Lindströmille tuttu.
– Kyllä minä hänet tunnen ja se kokemus mikä minulla hänestä on, on myönteinen. Kun en tiedä, ovatko jotkut muutkin tehtävästä kiinnostuneita, niin en ryhdy arvuuttelemaan. Hän nimensä on ollut ainoa, joka on ollut esillä.
Valtakunnansovittelijan valinta kuuluu valtioneuvostossa työministerille.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.