Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma katsoo hallituksen lamaantuneen rakennusalan tilanteen edessä

Jukka-Pekka Flander / SDP
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma.

SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma syyttää tiedotteessaan hallitusta siitä, että “ratkaisujen sijaan hallitus vaikeuttaa rakennusalan tilannetta”.

Demokraatti

Demokraatti

– Rakentaminen väheni viime vuonna enemmän kuin finanssikriisin aikaan, mutta hallitus ei kyennyt kehysriihessäkään tuomaan ratkaisuja pöytään, vaikka niitä on odotettu jo lähes vuosi. Rakennusteollisuus RT:n mukaan alan työttömyyden kasvun odotetaan voimistuvan kesällä ja rakentamisen historiallisen matalan tason arvioidaan olevan talouskasvun suurin uhka. Hallituksen suoranainen lamaantuminen tilanteen edessä on käsittämätöntä.

Ympäristöministeriön hallinnonalan kehysriihen leikkauksista merkittävin on Heinäluoman mielestä kohdistunut erityisryhmien asuntojen rakentamiseen tarkoitettuihin investointiavustuksiin.

– Ensin hallitusohjelmassa päätettiin vähentää viime vuoden 120 miljoonan avustusvaltuus puoleen ja nyt päätettiin vielä 28 miljoonan euron lisäleikkauksesta, Heinäluoma sanoo tiedotteessaan.

– Laskennallisesti vähennys tarkoittaa, että kuluvana vuonna hankkeita voitaisiin käynnistää yli 400 miljoonan euron arvosta, mutta ensi vuonna vain alle sadalla miljoonalla. Tämä siis tilanteessa, jossa rakennusala tarvitsisi kipeästi elvytystä. Samalla valtiolta jää arvonlisäveron korotuksen myötä saamatta yli 76 miljoonaa euroa verotuloja eikä tämä edes ole koko menetys, sillä Rakennusteollisuus RT:n mukaan verojen ja veroluonteisten maksujen osuus on asuntorakentamisessa 46 prosenttia, Heinäluoma jatkaa.

HEINÄLUOMAN mukaan erityisryhmien investointiavustuksen leikkaaminen on erittäin huono päätös tilanteessa, jossa rakennusala on historiallisessa ahdingossa.

– Erityisryhmien asuntorakentamisen kautta olisi voitu saavuttaa suurta yhteiskunnallista hyötyä valtiolle pienin menoin ja samalla rakennusala olisi saanut apua yli kriisin.

Heinäluoma sanoo, että SDP esittää vaihtoehtoisessa julkisen talouden suunnitelmassaan myös kasvupaketin, josta yksi osa käsittelee rakennusalan elvytystä.

– Olemme herätelleet hallitusta viime kesästä saakka tunnustamaan tosiseikat ja toimimaan. Jo syyskuussa esitimme rakennusalan elvytyspakettia. Tällä hetkellä rakennusalan työllisyys on alimmillaan 25 vuoteen ja rakennusalalla on tehty tänä vuonna konkursseja noin 70 yrityksen kuukausitahtia. Mitä tarvitaan, että hallitus vihdoinkin tekisi rakennusalan syöksykierteelle jotain? Heinäluoma kysyy.

Ympäristövaliokunnan sd-ryhmä jätti tänään eriävän mielipiteen valtioneuvoston selontekoa julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2025-2028 koskevaan ympäristövaliokunnan lausuntoon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE