Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma tulistui – nyt on hallitus valinnut erittäin kovan tien

SDP:n kansanedustaja Eero Heinäuoma on erittäin huolissaan hallituksen eriarvoistavasta politiikasta

SDP:n kansanedustaja, entinen puhemies ja SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma varoittaa Suomen olevan matkalla kohti suurempia tuloeroja ja lisääntyvää eriarvoisuutta.

-Pitkäaikaistyöttömyyden kasvu, uudet leikkaukset sosiaaliturvaan ja samanaikaiset suurituloisia hyödyttävät veronalennukset ovat vaarallinen yhdistelmä kansakunnan yhtenäisyydelle, Heinäluoma sanoi puhuessaan Savonlinnassa Kaakkois-Suomen sosialidemokraattien piirijuhlassa lauantaina.

– Veropolitiikassa Sipilän hallitus vahvistaa kasvavia tuloeroja suosimalla miljoonaperintöjen saajia ja räätälöimällä verotukseen uusia vähennyksiä, jotka kohdistetaan vain osalle tulonsaajia. Samaan aikaan tuloveronkevennykset tuovat suurituloisille kaksin-, kolmin- ja nelinkertaiset kevennykset verrattuna pieni- ja keskituloisiin. Hallituksen tulisikin nopeasti julkistaa vero- ja sosiaaliturvalinjaustensa tulonjakovaikutukset, Heinäluoma vaatii.

-Työllisyyden hoidossa hallitus on valinnut erittäin kovan tien. Palkansaajajärjestöt laitetaan jälleen neuvottelemaan uusista työttömien toimeentulon heikennyksistä, sillä oletuksella, että työttömyyspäivärahan leikkaukset toisivat uusia työpaikkoja. Markkinavoimien suurempaan valtaan nojaava politiikka on tuottamassa koko voimallaan lisääntyvää eriarvoisuutta, kun kolme neljästä työvoimatoimistojen asiakkaasta jää ilman apua työttömyysongelmaansa, Heinäluoma huomauttaa.

Eriarvoistumiseen liittyy Heinäluoman mukaan myös maan aluekehityksen jakaantuminen. Savonlinnan tapaiset keskisuuret kaupunkiseudut uhkaavat kuulua suuriin häviäjiin, kun keskittymiskehitys lopettaa työpaikkoja ja valtio omilla toimillaan vahvistaa tapahtunutta.

-Savonlinnan opettajakoulutuksen lopettaminen oli suuri virhe niin opettajakoulutukselle kuin aluekehitykselle. Savonlinna valmisti korkealaatuisessa koulutuksessa hyviä ja osaavia opettajia koko alueella erittäin kustannustehokkaasti.

Heinäluoma odottaa Sipilän hallitukselta nyt nopeita päätöksiä koillismaalaisista. Tämä osoittaisi, että hallitus kantaa vastuunsa koko maan tasapainoisesta kehityksestä. Uusien koulutushankkeiden päätöksillä on kiire. Samoin on kiire päätöksillä, jotka pehmentävät opettajakoulutuksen lakkauttamisen vaikutuksia Savonlinnan aluetalouteen.

Lisää aiheesta

Eduskunta on velvoittanut hallitusta laatimaan perusteellisen aluekehitysarvion Savonlinnan tapaisten kaupunkiseutujen tulevaisuuden toimintaedellytysten turvaamisesta. Tämän arvion valmistuessa ensi vuonna on Suomessa tarve käydä aluepoliittinen keskustelu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE