Kotimaa
29.10.2024 10:05 ・ Päivitetty: 29.10.2024 14:19
Helsingin hovioikeus kumosi Katri Kulmunin ex-avustajan petostuomion
Helsingin hovioikeus on kumonnut Katri Kulmunin (kesk.) erityisavustajana toimineen Kari Jääskeläisen tuomion petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna Jääskeläisen kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen viestintävalmennus- ja konsultointihankinnoista. Hankinnat koskivat Kulmunin esiintymistä Ylen A-studiossa sekä hänen Instagram-päivitystään.
Käräjäoikeus katsoi, että joulukuussa 2019 järjestetyissä koulutuksissa erehdytettiin valtiovarainministeriötä ja työ- ja elinkeinoministeriötä. Käräjäoikeuden mukaan koulutukset liittyivät Kulmunin rooliin keskustapuolueen puheenjohtajana, eivät varsinaisesti ministerin työhön.
Hovioikeus katsoi, että rajanveto ministerin ja puoluepoliittisen toiminnan välillä on vaikeaa ja roolien väliset rajat voivat olla tulkinnanvaraisia tai jopa päällekkäisiä. Hovioikeuden mukaan erityisen vaikeaa tämän rajanvedon on katsottava olevan silloin, kun ministeri on puolueensa puheenjohtaja.
Viestintävalmennukset ja -konsultoinnit tilattiin viestintätoimisto Tekiriltä. Tekirin edustajan mukaan Kulmunin esiintyminen A-studiossa liittyi osaltaan hallituksen ja opposition vastakkainasetteluun ja kansalaisten luottamuksen palauttamiseen hallitukseen.
- Siten valmennuksella voidaan katsoa olleen vahva liityntä Kulmunin ministerin tehtäviin, eikä kysymys ollut syytteessä väitetyin tavoin varojen käyttämisestä selkeästi puoluepoliittisiin tarkoituksiin, hovioikeus katsoi.
Se hylkäsi syytteen petoksesta valmennuksen osalta.
- Hovioikeus katsoo, ettei Jääskeläisen ole katsottava syytteessä väitetyin tavoin tahallisesti erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saaneen valtiovarainministeriötä maksamaan perusteettomasti valmennuksesta.
KONSULTOINTI koski Kulmunin Instagramissa tekemää kyselyä siitä, pitäisikö Syyrian al-Holin leiriltä palauttaa Suomeen vain lapset vai lapset äiteineen, mihin Kulmuni oli esittänyt keskustan kannanoton.
Hovioikeus päätyi siihen, että kyse oli konsultoinnista Kulmunin ministerin tehtävää varten eikä varojen käyttämisestä puoluepoliittiseen toimintaan. Näin ollen Jääskeläisen petossyyte hylättiin myös tältä osin.
Hovioikeus katsoi, että Instagram-viesti ja siitä aiheutunut kielteinen julkisuus liittyivät Kulmunin asemaan ministerinä eikä sillä ollut merkitystä, että Kulmuni jälkikäteen totesi kertoneensa viestissä keskustan kannan asiaan.
- Sen sijaan olennaista on, että viestistä aiheutunut mainehaitta oli kohdistunut erityisesti Suomeen ja Suomen kansainvälisiin suhteisiin, ja konsultaatiolla oli pyritty hillitsemään näitä vaikutuksia ja edistämään Kulmunin viestintävalmiuksia jatkossa.
Syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta perustui petossyytteeseen, joten se kumottiin.
Johanna Latvala / STT
Uutista täydennetty klo 16.19 kauttaaltaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.