Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Helsingin kaupungin järjestelmiin kohdistunut tietomurto voi koskea jopa 150 000:ta oppijaa ja heidän huoltajiaan

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Helsingin kaupungin järjestelmiin kohdistunut laaja tietomurto koskee mahdollisesti noin 150 000:ta oppijaa ja heidän huoltajiaan, Helsingin kaupunki kertoo tämänhetkisestä arviosta.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Tietomurron mahdolliset kohderyhmät ovat laajentuneet selvitystyön edetessä. Aiemmin kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan kohdistuneen tietomurron arvioitiin saattavan koskea kymmeniätuhansia ihmisiä.

Kuten kaupunki on aiemmin kertonut, myös koko kaupungin henkilöstö, eli noin 38 000 työntekijää, on tietomurron piirissä.

HELSINGIN kaupungin tiedotteen mukaan tietomurron tekijä on saattanut saada haltuunsa tietoja kaikista helsinkiläisistä oppivelvollisista.

Kaupungin hallussa olevat tiedot helsinkiläisistä oppivelvollisuusikäisistä ja heidän huoltajistaan perustuvat kunnan velvollisuuteen valvoa oppivelvollisuuden toteutumista. Kyseiset tiedot ovat olleet tietomurron kohteeksi joutuneella kaupungin verkkolevyllä, kaupunki kertoo tiedotteessa.

Verkkolevyllä on ollut vuosina 2005-2018 syntyneiden helsinkiläisten oppijoiden ja heidän huoltajiensa henkilötunnuksia ja osoitetietoja, mutta ei heidän puhelinnumeroitaan tai sähköpostiosoitteitaan.

Mukana on ollut myös tietoja oppijoiden äidinkielestä, kansalaisuudesta ja uskontokunnasta.

-  Jatkamme selvitystyön tekemistä sekä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja tiedotamme asiasta selvitystyön edetessä. Yhdessä muiden viranomaisten kanssa suosittelemme, että omia henkilötietoja kannattaa aktiivisesti suojata jo tässä vaiheessa, vaikka tietomurron laajuus on vielä selvityksessä, kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula Helsingin kaupungilta kertoo tiedotteessa.

KAUPUNGIN omien varhaiskasvatusyksiköiden, koulujen ja oppilaitosten lisäksi tietomurron tekijä on saattanut saada asiakastietoja myös yksityisistä päiväkodeista, helsinkiläisistä sopimuskouluista, yksityisistä ja valtion kouluista sekä yksityisistä lukioista ja ammattioppilaitoksista, Helsingin kaupunki kertoo.

Tiedotteen mukaan ryhmään kuuluvat lisäksi kaikki painotettuun opetukseen hakeutuneet oppilaat ja helsinkiläiset kotiopetuksessa olevat oppilaat. Tietomurron piiriin kuuluu mahdollisesti myös helsinkiläisiä oppilaita ja opiskelijoita, jotka opiskelevat Helsingin ulkopuolella.

Kaupunki kertoo, että tietomurron kohteena saattaa olla myös Stadin ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoita ja oppisopimusopiskelijoita, ruotsinkielisen työväenopiston Arbiksen asiakkaita ja varhaiskasvatuksen kerhotoimintaan osallistuneita perheitä.

Santahaminan varuskunta-alueella sijaitsevan päiväkodin, leikkipuiston ja koulun asiakastietojen lisäksi näissä toimipisteissä Santahaminassa vierailleiden kulkulupatietoja on saattanut päätyä tietomurron tekijälle. Tiedoissa saattaa olla myös ulkomaalaistaustaisten perheiden passinumeroita, kaupunki kertoo.

Keskusrikospoliisi ja Helsingin poliisi tutkivat tapausta törkeänä tietomurtona. Helsingin kaupungin mukaan viestintävastuu rikostutkinnan etenemisestä on poliisilla.

Rikoksen asianomistaja on tällä hetkellä Helsingin kaupunki, jolta poliisi saa kaikki tarvittavat tiedot asian tutkintaa varten. Helsingin kaupunki on tehnyt asiasta rikosilmoituksen, jonka perusteella poliisi asiaa tutkii, eikä tietomurron kohteena olevien ihmisten tarvitse tehdä rikosilmoitusta.

Anniina Korpela/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE