Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Uutiset

Helsingin sd-valtuustoryhmä: Maksuton oppimateriaali on varmistettava – “Rajoittamisella voi olla kauaskantoisia vaikutuksia”

LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

Helsingin sosialidemokraattinen valtuustoryhmä vaatii, että Helsingissä toisen asteen opiskelijoille turvataan maksuttomat oppimateriaalit myös jatkossa.

Demokraatti

Demokraatti

Hallituksen kehysriihen yhteydessä esitetyt uudet säästötoimenpiteet koulutukseen vaikuttavat toisen asteen maksuttomuuteen. Päätös rajoittaisi toisen asteen maksuttomia oppimateriaaleja sen vuoden aikana, jolloin opiskelija täyttää 18 vuotta. Helsingissä tämä koskee noin 3 500-4 000 nuorta.

– Erityisesti tämä päätös kohtelee epäoikeudenmukaisesti heikommista sosioekonomisista taustoista tulevia nuoria. Se ei ainoastaan lisää eriarvoisuutta, vaan voi johtaa myös opintojen keskeytymiseen ja sitä kautta nuorten syrjäytymiseen, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma toteaa tiedotteessa.

Tämä huolestuttava suuntaus on Helsingin sosialidemokraattien mukaan otettava vakavasti tulevissa budjettineuvotteluissa. Siksi valtuustoryhmä esittää, että maksuttoman toisen asteen koulutus varmistetaan Helsingissä.

Valtuustoryhmä muistuttaa, että Sanna Marinin (sd.) hallituksen valmistelema ja vuonna 2021 voimaan tullut oppivelvollisuusiän nostaminen 18 vuoteen ja sitä kautta maksuttomien oppimateriaalien tarjoamisen tarkoituksena on ollut juuri ehkäistä eriarvoistumista, parantaa kaikkien nuorten mahdollisuuksia pärjätä työelämässä ja lisätä suomalaisen yhteiskunnan menestysmahdollisuuksia, kun kaikki nuoret saavat vähintään ammatillisen tai lukiokoulutuksen.

MONIEN tutkimusten mukaan pelkän peruskoulutuksen varaan jäävän nuoren tuleva työura jää todennäköisesti lyhyemmäksi ja työttömyysjaksoja tulee elämän aikana useammin kuin toisen asteen tutkinnon suorittaneilla.

Vuoden 2022 lukiolaisbarometrin tulokset kertovat, että maksuttomien oppimateriaalien tarjoaminen on kannustanut lukiokoulutukseen hakeutumista erityisesti niiden opiskelijoiden kohdalla, joiden vanhemmista kumpikaan ei ole korkeakoulutettu, vähintään toinen vanhemmista on työtön tai joiden äidinkieli ei ole suomi.

Lisää aiheesta

– Maksuttomuuden rajoittamisella voi olla kauaskantoisia yhteiskunnallisia vaikutuksia. Eriytymistä pitää ehkäistä paitsi kaupunginosien myös kaupunkilaisten välillä. Tämä koskee myös nuoria, valtuustoryhmä korostaa.

Tänään Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksessa jätetyssä ryhmäaloitteessa SDP esittää, että helsinkiläisissä kouluissa ja oppilaitoksissa turvataan ensimmäisen ammatillisen tutkinnon tai lukion maksuttomat oppimateriaalit opiskelijalle sen kalenterivuoden loppuun, jona opiskelija täyttää 20 vuotta.

– Kaupungin on mahdollistettava omilla toimillaan opiskelijoiden maksuton opiskelu koko toisen asteen tutkinnon ajan ja siten kompensoitava hallituksen koulutusleikkauksen vaikutus nuorten välisen koulutuksellisen yhdenvertaisuuden varmistamiseksi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE