Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Hiihtokeskuksiin ilmoitettu lakko alkaa torstaina – työriidan sovittelu päättyi tuloksettomana

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Hiihtohissi Levillä, Kittilässä 19. marraskuuta 2022.

Hiihtokeskusalan työriidan sovittelu valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla on päättynyt tuloksettomana. Asiasta kertoo valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

Demokraatti

Demokraatti

Valtakunnansovittelijan mukaan työriidassa, jossa osapuolia ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Matkailu- ja ravintola-ala Mara ry, ei ole tässä tilanteessa mahdollista antaa sovintoehdotusta. Osapuolten näkemykset tulevasta työehtosopimusratkaisusta ovat valtakunnansovittelijan mukaan liian kaukana toisistaan.

Koska sopua ei ole syntynyt, toteutuu PAMin ilmoittama työnseisaus kuudessa hiihtokeskuksessa. Lakko alkaa torstaina kello 16 ja päättyy lauantaina kello 24.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kertoo, että esillä ollut palkankorotusten malli ei täyttänyt niitä vaatimuksia, joita hiihtokeskustyöntekijöillä tänä päivänä on.

– Hiihtokeskusalan viime kausi oli paras kausi ikinä, joten palkankorotusvaraa kyllä on. Odotukset tuloksista myös tälle talvelle ovat erittäin hyvät, hän sanoo tiedotteessa.

Sällisen mukaan PAMin tavoitteena on turvata työntekijöiden ostovoima.

– Työnantajapuoli ei ole ollut valmis sopimaan varsinaisista korotuksista eikä mitään varmuutta korotusten suuruudesta ollut. Numerottomat kertaerät eivät paikkaa työntekijöiden heikentynyttä ostovoimaa, hän sanoo.

Lisää aiheesta

– Lakkojen toteutuminen viittaa työnantajien haluttomuuteen löytää tilanteeseen ratkaisu ja viestinee myös työnantajien tiukasta koordinaatiosta. Hiihtokeskusalan työntekijät ovat palkankorotuksensa ansainneet, Rönni-Sällinen sanoo.

Hiihtokeskukset, joita lakko koskee, ovat Rukakeskus Oy:n hiihtokeskus Kuusamossa, Huippupaikat Oy:n hiihtokeskukset Kuopiossa (Tahko) ja Sotkamossa (Vuokatti), Oy Levi Ski Resort Ltd hiihtokeskus Kittilässä, Pyhätunturi Oy:n hiihtokeskus Kemijärvellä ja Hiihtokeskus Iso-Ylläs Oy:n hiihtokeskus Kolarissa.

TYÖNANTAJAPUOLTA edustava Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara puolestaan syyttää PAMia haluttomuudesta etsiä ratkaisua kiistaan.

Maran mukaan hiihtokeskusalalla oli hyvä edellinen talvikausi, kun keskuksissa oli paljon kotimaisia asiakkaita matkustusrajoitusten hillitessä suomalaisten matkailua ulkomaille. Maran mukaan tulevalle talvikaudelle tilanne on toisenlainen.

– Ulkomaalaisten asiakkaiden varaustilanne näyttää esimerkiksi Pohjois-Suomessa hyvältä. Kotimaisten asiakkaiden varaustilanne on selvästi jäljessä viime kaudesta, samoin kuin hiihtokeskusten toteutunut kehitys tämän vuoden loka-marraskuulta, Maran työmarkkinajohtaja Olli Varamo sanoo tiedotteessa.

– Ymmärrämme hyvin, että kustannusten voimakas nousu kurittaa työntekijöitä, mutta kustannusten nousu heikentää samalla tavalla myös hiihtokeskusyritysten taloutta. Etenkin kotimaisten asiakkaiden kotimaan matkojen ostoaikeet ovat kääntyneet selvään laskuun, Varamo huomauttaa.

Varamon mukaan Mara olisi ollut valmis ”palkitsemaan työntekijöitä viime kauden hyvästä tuloksesta kertaerällä”. Varamon mukaan Mara teki myös ”esityksen, jolla paikallisesti sopien olisi voitu huolehtia kohtuullisesta palkkojen noususta yritysten talous huomioon ottaen”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE