Uutiset

Hippos-hankkeen marssijärjestys herättää hämmennystä

Hippos, alueen ilmakuva etelästä. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy/Jyväskylän kaupunki
Hippos, alueen ilmakuva etelästä. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy/Jyväskylän kaupunki
Hippos, alueen ilmakuva etelästä. Kuva: PES-Arkkitehdit Oy/Jyväskylän kaupunki

Yle Keski-Suomi julkaisi eilen 6.10. uutisen koskien Jyväskylän Hippoksen urheilualueen kehittämissuunnitelmasta solmittua aiesopimusta. Uutisessa kerrottiin Jyväskylän kaupungin tiedotteeseen viitaten yhteensä kuudentoista tahon allekirjoittaneen sopimuksen alueen kehittämisestä. Myös Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto kommentoi asiaa.

– Satsaamme tulevaisuuden hyvinvointiin. Jyväskylässä oleva ainutlaatuinen osaaminen tuodaan yhtä lailla arkiliikkujan kuin huippu-urheilun käyttöön, iloitsee kaupunginjohtaja Koivisto kaupungin tiedotteen mukaan.

Jyväskylän demarivaltuutettujen keskuudessa uutinen on herättänyt hämmennystä, sillä valtuusto ei ole tehnyt asiasta päätöstä.

– Mielenkiintoista, en ole ollut kaupunginvaltuutettuna hyväksymässä 300 miljoonan euron kaupungin rahoitusta tälle hankkeelle, toteaa kaupunginvaltuutettu Jukka Hämäläinen (sd.) Facebookissa.

Kaupungin tiedotteesta saa sen kuvan, että asia on päätetty ja rakentaminen alkaa ensi vuonna, vaikka moni seikka on vielä auki, mukaan lukien hankkeen rahoitus. Aiesopimuksen allekirjoittajissa ei ole vielä yhtäkään investointipäätöksen tehnyttä. Lisäksi tiedotteessa yhdistetään toisiinsa Hippoksen kehittäminen ja uusi keskussairaalahanke.

Tiedotteessa puhutaan ”miljardihankkeesta”, vaikka Hippoksen 300 miljoonan kustannusarvio ja keskussairaalalle budjetoitu 450 miljoonaa vaativat yhdessäkin melko luovaa tulkintaa miljardin kokonaisinvestointien saavuttamiseksi.

Toinen valtuutettu, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Ahti Ruoppila (sd.) toppuutteleekin ennenaikaista intoa omassa päivityksessään ja muistuttaa kaupungin vaikeasta taloustilanteesta.

– Lopullinen päätös ja ulkopuolinen rahoitus ovat vielä auki, Ruoppila muistuttaa ja huomauttaa, että ensi vuoden talousarviossa ovat edelleen auki 10 miljoonan euron säästöt peruspalveluista.

Hippos ihastuttaa ja vihastuttaa

Hippoksen kehittämishanke jakaa voimakkaasti mielipiteitä Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Eniten intoa asiaan löytyy salin oikealta laidalta, mutta myös sosialidemokraateissa on hankkeen kannattajia. Eniten epäilyjä herättää rakennettavien kiinteistöjen hinta ja niille maksukykyisten ja -haluisten käyttäjien löytäminen.

Hippoksen alueen kunnostamistarve on yleisesti tunnustettu tosiasia, mutta suurisuuntaisessa rakennushankkeessa kaupunkilaisten liikuntapalveluiden pelätään jäävän jalkoihin ja Hippoksen alueen liiketilojen sekä suuren monitoimihallin vajaakäytölle.

Kannattajien mukaan hanke toisi Jyväskylään runsaasti liikunnan ja hyvinvoinnin osaamiseen pohjautuvaa kehitys- ja matkailuliiketoimintaa, sekä mahdollistaisi suurten sisätapahtumien järjestämisen uudella monitoimiareenalla, jonka viereiseen kauppakeskukseen tulisi myös runsaasti liiketilaa, ravintolatiloja ja majoituspalveluita.

Lisäksi Hippokselle rakennettaisiin asuntoja ja toimistotilaa yritysten käyttöön. Aiemmat kokemukset esimerkiksi Lutakon kehittämisestä ja vajaakäytölle jääneistä kalliista tiloista kuitenkin pohdituttaa päätöksentekijöitä.

Erityisesti tyytymättömyyttä kuitenkin herättää kaupungin viestintä, jossa hanke esitetään jo varmasti toteutuvana ja täysin ongelmattomana, vaikka keskeisimpiä kysymyksiä hankkeen rahoittamisesta ei ole ratkaistu. Ennen tätä valtuusto ei voi tehdä asiasta lopullista päätöstä.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat