”Hitleriä ei ihannoida varauksetta” – Uusnatsioikeudenkäynti jatkuu: PVL pyrkii osoittamaan, ettei rotuviha ole olennainen osa sen toimintaa

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari
Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen Jesse Torniainen Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella 26. lokakuuta 2017.

Uusnatsioikeudenkäynti jatkuu tänään Tampereella. Järjestö pyrkii kumoamaan todisteillaan Poliisihallituksen väitteet siitä, että rasismi tai rotuviha olisi olennainen osa kansallissosialistiseksi tunnustautuvan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaa.

Todisteena järjestö näytti oikeudenkäynnissä järjestön omia tekstejä, joissa se kertoo muun muassa, että eri etnistä alkuperää olevat massat tulisi siirtää humaanisti sinne, mistä he ovat kotoisin.

Poliisihallitus katsoo uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) toiminnan olevan olennaisesti lakien ja hyvien tapojen vastaista ja pyrkii lakkauttamaan sen. Poliisin mukaan järjestö myös kannustaa jäseniään väkivaltaan ja palkitsee siitä. Järjestö kiistää tämän ja vetoaa muun muassa sanan- ja yhdistymisvapauteen.

Järjestön edustajana toimiva asianajaja Tommi Koivistoinen näytti todisteena järjestön ryhmänjohtajan ohjetta.

– Järjestönä rikomme lakia ainoastaan itsepuolustuksen osalta. Sotilaallista toimintaa ei saa esiintyä, ohjeessa lukee.

Poliisihallituksen edustajan, asianajajan Markku Fredmanin mukaan tällaiset asiakirjat lienee tehty tämäntyyppisiä oikeudenkäyntejä varten.

Hitler ei järjestön mukaan ollut puolijumala.

Koivistoinen käytti todisteena järjestön nettisivuilla julkaistua tekstiä, jossa kerrotaan, että ”meidän, jotka tunnustamme Hitlerin yhdeksi suurista uudistajista, ei pidä tehdä hänestä mitään kulttihahmoa.”

– Todisteen tarkoitus on näyttää, että Hitleriä ei ihannoida varauksetta, Koivistoinen vahvisti oikeuden puheenjohtajalle.

Järjestön julkaiseman tekstin mukaan Adolf Hitlerkin oli vain ihminen hyvine ja huonoine puolineen. Hän ei järjestön mukaan ollut puolijumala, ja juuri siksi hänen toimintansa on järjestön mukaan ihailtavaa.

Vastarintaliikettä ei ole rekisteröity yhdistysrekisteriin.

Vastarintaliikettä ei ole rekisteröity yhdistysrekisteriin. Siihen linkittyy kuitenkin rekisteröity yhdistys Pohjoinen perinne ry, jota Poliisihallitus pitää vastarintaliikkeen alayhdistyksenä. Poliisin mukaan sen tehtävä on varojen kerääminen ja kirjoitusten julkaiseminen muun muassa nettisivuilla vastarintaliikkeen toiminnan tueksi. Järjestö kiistää varojen keräämistarkoituksen, vaikka vastarintaliikkeen sivuilla mainostetaan yhdistyksen pyörittämää nettikauppaa ja kaupassa myydään järjestön tuotteita.

Koivistoinen pyrki osoittamaan tämän yhdistyksen itsenäisellä tilinpäätöksellä, joka hänen mukaansa osoittaa, että varoja on käytetty yhdistyksen omaan toimintaan. Hänen mukaansa myyntituloja yhdistyksen nettikaupassa myytävistä PVL:n tuotteista ei myöskään tilitettäisi vastarintaliikkeelle.

Poliisihallitus on tästä eri mieltä. Tilinpäätöksestä jäi myöskin epäselväksi se, mitä yhdistyksen toiminnan kulut tarkalleen ovat.

Myyntiä yhdistyksellä oli vuosina 2014–2015 vajaasta 8 000 eurosta reiluun kymmeneen tuhanteen euroon. Tukituotot olivat samaa suuruusluokkaa. Vuodesta riippuen yhdistys jäi miinukselle tai teki vain vähän voittoa.

Asianajaja Koivistoisen mukaan tukituotoissa ei ole kyse PVL:n tukimaksuista.

Iltapäivällä oikeudessa kuullaan PVL:n Ruotsin-järjestön johtohahmo Pär Öbergiä järjestön todistajana.

Juttua on päivitetty ja otsikkoa muutettu klo 10:27. 

JSN:ltä langettavat Ylelle ja Iltalehdelle – vanha venäläinen aprillipila toi tuomion

Kuva: Sirpa Taskinen
- Minä en aseisiin tartu, vakuuttaa Hippu Ähtäristä.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut kaksi langettavaa päätöstä Ylen ja Iltalehden viime kesänä julkaisemista sotahirviuutisista. Yle ja Iltalehti uutisoivat tuolloin puna-armeijan kouluttaneen hirviä taistelutarkoituksiin. JSN:n mukaan tiedot ja kuvat juttuihin oli saatu uudesta turisteille suunnatusta museosta, mutta ne olivat alun perin lähtöisin venäläisen tiedejulkaisun aprillipilajutusta vuodelta 2010.

JSN toteaa päätöksessään, että Ylen ja Iltalehden olisi pitänyt muun muassa korjata virheelliset uutiset selkeämmin ja nopeammin.

JSN:n selvityksen mukaan Neuvostoliitossa kokeiltiin hirvien käyttämistä vetojuhtina, mutta niitä ei koulutettu taistelutarkoituksiin Suomea vastaan Ylen ja Iltalehden juttujen väittämällä tavalla.
JSN päätti asiasta keskiviikkona.

(STT)

 

Keskustelua aiheesta

Uudesta Länsimetrosta paljastui ikävä moka: Yli miljardin maksaneesta uutuudesta unohtui keskeinen asia – nyt kuljettajat ajelevat kupla otsassa

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Tapiolassa kuljettaja joutuu hoitamaan tarpeensa pusikkoon.

– Kun koeliikenne länteen tänä syksynä käynnistyi, kävi ikävällä tavalla ilmi, että Länsimetro suunniteltiin automaattiohjattavaksi. Niinkin pieni, mutta ihmiselle aika olennainen asia kuin vessa, pääsi unohtumaan, toteavat HKL:n raitiovaunun- ja metrojunankuljettajia edustava pääluottamusmies Pekka Hirvonen ja kunnossapidossa työskentelevä Kari Uusikumpu.

Sekä kuljettajia että kunnossapidon ja huollon henkilöstöä työskentelee metrotunneleissa koko rataverkon laajuudella.

Asiasta kertoo tuore JHL:n jäsenlehti Motiivi.

Pääteasemalla melkein puolen kilometrin matka vessaan – yhteen suuntaan, Tapiolassa vessaa ei ole

Espoon Matinkylän pääteaseman takana, ns. Tiistilän kuilussa, syvällä maan uumenissa on monttu, jossa tehdään metrojunien huolto- ja kunnostustöitä, kertoo Motiivi. Sieltä edestakainen vessareissu kestää noin 20-25 minuuttia.

– Mitattu on. Kävelyä lähimpään vessaan tulee noin 400 metriä ja sitten hissillä ylös. Pelkkään matkaan menee normaalivauhdilla noin 8-10 minuuttia suuntaansa, vahvistaa Uusikumpu.

Matinkylän huoltomonttu on käytössä seuraavat neljä viisi vuotta. Kun länsimetro on laajentunut Kivenlahteen, siirtyvät huollot sinne.

– Pitääkö sinnitellä sinne asti? Vai saisiko Matinkylän vessan hiukan lähemmäksi? Eihän se länsimetro maksanut kuin hiukan yli miljardin, ihmettelevät Hirvonen ja Uusikumpu.

Tapiolan kääntöraide on käytössä arviolta seuraavat 50 vuotta. Siellä ei ole vessaa ensinkään.

– Siellä ei ole myöskään hissiä. Nouset ensin maanpinnalle 252 rappua, yhteensä 44 metriä, ja voit sitten asioida pusikossa, kertoo Uusikumpu.

Keskustelua aiheesta

Tieliikennelain uudistus etenee eduskuntaan – luvassa enemmän vastuuta tienkäyttäjille

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Tieliikennelain uudistus etenee eduskuntaan. Hallitus antoi tänään asiasta esityksensä. Lakiuudistus pyrkii yhdenmukaistamaan ja selkeyttämään liikenteen sääntelyä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan laissa on pyritty huomioimaan erityisesti jalankulkijat ja pyöräilijät.

Uudistus on antamassa aiempaa enemmän vastuuta tienkäyttäjille, ja sillä myös valmistaudutaan liikenteen automaation etenemiseen, kuten robottiautoihin.

Keskustelua aiheesta

Perussuomalaisten valtuutetulle vaaditaan tuomiota pahoinpitelystä – osapuolen kova syyte: Valtuutettu löi, kun hänelle selvisi, että kannatan SDP:tä

Vaasassa alkoi eilen oikeudenkäynti, jossa Vaasan kaupunginvaltuuston toiselle varapuheenjohtajalle Jukka Mäkyselle (ps.) sekä toiselle vaasalaismiehelle vaaditaan tuomiota pahoinpitelystä, kertoo Pohjalainen.

Kihlakunnansyyttäjä vaati lehden mukaan Mäkyselle vähintäänkin 3 kuukauden ehdollista vankeustuomiota 47-vuotiaan miehen pahoinpitelystä. 47-vuotiaalle miehelle vaaditaan puolestaan 60 päiväsakon sakkorangaistusta. Kumpikin mies kiistää syyllisyytensä ja vaatii syytteiden kumoamista.

Tapahtumasarja sattui jo reilu kaksi vuotta sitten vaasalaisessa anniskeluravintolassa. Syyttäjän mukaan vaasalaismies löi tapahtumassa ensin Mäkystä nyrkillä silmäkulmaan, jonka jälkeen Mäkynen puolestaan löi miestä nyrkillä kasvoihin. Kumpikin osapuoli sai tilanteessa vammoja, 47-vuotiaalta vaasalaismieheltä murtui tapauksessa myös kallo. Osapuolet vaativatkin toisiltaan myös korvauksia.

Miehillä on tapahtumasta erilaiset muistikuvat. Mäkysen mukaan mies oli tullut puhumaan hänelle perussuomalaisista ja takinkäännöstä, selviää Pohjalaisen uutisesta.

– Toisen kerran näin hänet, kun hän kävi päälleni, Mäkynen kertoi.

Mäkynen kertoo miehen vielä tulleen viime tapaninpäivänä soittamaan yöllä hänen ovikelloaan ja uhkailleen Mäkystä ja tämän perhettä.

Mäkynen kertoi lisäksi, että mahdollisten pahoinpitelyjen tapahtumailtana hän oli juonut vai kaksi olutta. Hän kertoi 47-vuotiaan miehen käyneen kimppuunsa, sillä hän ei pitänyt valtuutetun poliittisista toimista.

Kun sanoin kannattavani SDP:tä, niin nyrkistä tuli.

Pohjalaisen uutisesta selviää, että 47-vuotias vaasalaismies puolestaan kertoi tuntevansa Mäkysen ainoastaan lehtien palstoilta. Miehen version mukaan valtuutettu oli tullut hänen pöytäänsä puhumaan politiikasta. Keskustelu oli hänen kertomansa mukaan jatkunut säyseänä, kunnes Mäkyselle oli selvinnyt mitä puoluetta mies kannattaa.

– Kun sanoin kannattavani SDP:tä, niin nyrkistä tuli. Seuraavaksi heräsin, kun portsari nosti minut lattialta ja talutti ambulanssiin, mies kertoo Pohjalaisen mukaan.

– En ole koskaan lyönyt nyrkillä ketään, enkä osaa edes tapella, hän jatkoi.

Vaasalaismies myönsi juoneensa illan aikana 8 olutta. Sairaalassa hänen verensä alkoholipitoisuudeksi mitattiin reilu kaksi promillea.

Paikalla kuullun todistajan mukaan 47-vuotias mies oli lyönyt Mäkystä kohti ja osunutkin. Muut paikalla olleet todistajat eivät olleet nähneet lyöntejä.

Kuultavana ollut järjestyksenvartia puolestaan kertoi, että tanssilattian edustalla oli kauhea mytty ja kaksi miestä potki maassa makaavaa seuruetta. Potkijat olivat paenneet paikalta, eikä heitä löytynyt.

47-vuotias mies puolestaan tunnusti käyneensä vierailemassa Mäkysen asunnolla.

– Olin katkera ja halusin kysyä, miksi hän löi, Pohjalaisessa kerrotaan.

Tuomiot tapauksesta julkistetaan 8 joulukuuta.

Maailman ensimmäinen hyönteisleipä markkinoille huomenna – yhteen leipään jauhetaan 70 sirkkaa: ”Näemme merkkejä leipärenessanssista”

Kuva: Fazer
Maailman ensimmäinen hyönteisleipä.

Fazer tuo markkinoille maailman ensimmäisen hyönteisleivän. Fazer Sirkkaleipä tulee myyntiin huomenna 11 pääkaupungin myymäläleipomoon.

– Halusimme olla ensimmäisten joukossa tekemässä ruokavallankumousta. Haemme leipäkategoriassa kasvua myös jatkossa käsin leivottavista artesaanileivistä, Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström kertoo.

– Näemme merkkejä leipärenessanssista, leivän uudesta tulemisesta.

Sirkkaleivässä kasvatetut kotisirkat on kuivattu ja jauhettu jauheeksi sekä lisätty muiden jauhojen sekaan.

Yhdessä Sirkkaleivässä on 70 sirkkaa. Sirkat ovat kevyitä, ja leivän painosta ne vastaavat kolmea prosenttia.

– Ihmiskunta tarvitsee uusia ja kestäviä ravinnonlähteitä. Odotamme suurella mielenkiinnolla, miten uutuusleipämme otetaan vastaan, Fazer Leipomot Suomen innovaatiojohtaja Juhani Sibakov puolestaan toteaa.