Nyheter

HS-gallup: Understödet för Sannfinländarna fortsätter att sjunka

Topi Lappalainen
Riikka Purra talar inför Sannfinländarnas partifullmäktige. Understödet för partiet är nu under 15 procent enligt senaste HS-gallup.

Understödet för Sannfinländarna fortsätter att sjunka i Helsingin Sanomats senaste opinionsmätning. Även Socialdemokraternas understöd sjunker den här gången men SDP är fortfarande i ledning med den aktuella siffran 21,2 procent. SDP:s understöd sjunker med 1,5 procentenheter jämfört med föregående månad.

ABL

 

 

Samlingspartiet är tvåa med 20,0 procent och partiets understöd har ökat med 0,1 procentenheter jämfört med föregående månad.

Understödet för Sannfinländarna är 14,9 procent och partiets understöd sjunker därmed med 1,3 procentenheter. Sannfinländarna är fortsättningsvis på tredje plats.

Understödet för Centern ökar med 0,1 procentenheter och partiet är på fjärde plats med 12,2 procent.

Vänsterförbundet är på femte plats med 9,9 procent. Partiet går framåt med 0,9 procentenheter. I riksdagsvalet 2023 fick Vänsterförbundet 7,1 procent, vilket innebär att partiets understöd är 2,8 procentenheter högre än valresultatet. Understödet för SDP är 1,3 procentenheter högre än riksdagsvalets resultat.

De Gröna stöds av 8,4 procent, vilket innebär att partiets understöd ökar med 0,6 procentenheter jämfört med föregående månad.

SFP har tagit sig förbi KD. Understödet för SFP har ökat med 1,1 procentenheter och SFP stöds nu av 4,5 procent. Understöder för KD har i sin tur ökat med 0,1 procentenheter och KD stöds nu av 4,3 procent. Understödet för samtliga regeringspartier utom för Sannfinländarna har ökat jämfört med föregående månads siffror, men de tre övriga regeringspartierna har sammanlagt gått framåt lika mycket som Sannfinländarna har gått bakåt, vilket innebär plus minus noll för regeringen som helhet.

Understödet för Rörelse Nu ökar med 0,1 procentenheter och är nu 2,3 procent, medan övriga stöds av 2,3 procent. Föregående månad stöddes övriga av 2,5 procent. Samtliga oppositionspartier utom SDP går framåt.

Felmarginalen är ungefär två procentenheter åt vardera hållet när det gäller de stora partierna.

Opinionsundersökningen genomfördes av Verian för Helsingin Sanomat. 2 412 personer i åldern av minst 18 år telefonintervjuades i resten av Finland, men inte på Åland. Verian hette tidigare Kantar Public.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE