Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

HS: Hallituksen perhevapaauudistus kaatuu – Rinne tarjoaa nyt yhteistyön kättä ministeri Saarikolle: ”Älkää antako periksi”

Lehtikuva / Vesa Moilanen

Hallituksen pitkään valmistelema perhevapaiden uudistus kaatuu, kertoo Helsingin Sanomat.

Topi Juga

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo lehdelle, että uudistus olisi vaatinut lisärahaa ja koska sellaista ei ollut tiedossa, hän päätti pysäyttää koko uudistuksen.

Uudistuksen peruminen tarkoittaa sitä, että isien nykyinen osuus vanhempainvapaasta ei pitene.

Saarikko totesi HS:n haastattelussa, että Suomeen tarvitaan perhevapaauudistusta. Hän kuitenkin jatkoi, että hallituksen itsensä asettamilla reunaehdoilla se ei nyt synny.

SDP tarjoaa Saarikolle auttavaa kättä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toteaa uutisen kuultuaan, että perhevapaauudistuksen kanssa ei pitäsi antaa nyt periksi.

– Perhevapaauudistus on yksi keskeisistä rakenteellisista uudistuksista, joka pitäisi tehdä, jotta voimme mahdollistaa kasvun myös tulevaisuudessa.

Rinne katsoo, että uudistusta tarvittaisiin erityisesti nuorten naisten työllisyyden ja palkkatasa-arvon näkökulmasta.

– Uudistuksen tarpeesta on laaja yhteinen konsensus. Sillä voidaan vaikuttaa pitkällä aikavälillä työmarkkinatasa-arvoon ja se maksaa itsensä myöhemmin takaisin.

Rinne kertookin sosialidemokraattien tarjoavan Saarikolle nyt auttavaa kättä.

– Nyt olisi yhteistyön paikka. Voimme tarjota teille omaa malliamme uudistukseen ja olemme valmiita keskustelemaan uudistuksen toteutuksesta.

Uudistuksesta sovittiin viime kevään kehysriihessä.

Saarikko toimi puheenjohtajana uudistusta vetävässä ministeriryhmässä.

Hän toteaa, että uudistus olisi merkinnyt merkittäviä lisäkustannuksia kunnille, selviää HS:n uutisesta. Tätä kustannukset olisivat valuneet valtiolle. Saarikko toteaa tämän johtuvan siitä, että hallituksen teettämien laskelmien mukaan varhaiskasvatuksen tarve olisi uudistuksen myötä kasvanut.

Lisämenot olisivat Saarikon mukaan tarkoittaneet yhdessä muun muassa veromenetysten kanssa noin sadan miljoonan euron lisäkuluja julkiselle taloudelle.

Uudistuksesta sovittiin viime kevään kehysriihessä. Silloin hallitus päätti, että etuudet uudistetaan ”julkisen talouden raamien puitteissa”. Tämä tarkoitti sitä, että uudistukseen ei osoitettu lisärahaa.

Ministeri toteaa lehden jutussa, että hänen käsityksensä mukaan myöskään työmarkkinajärjestöt eivät olleet valmiita rahoittamaan työtulovakuutusta nykyistä enempää. Työtulovakuutusta käytetään ansioihin sidottujen perhevapaiden rahoittamiseen.

Juttua on päivitetty klo 14:43.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE