27.12.2016 20:42 ・ Päivitetty: 27.12.2016 20:43
Huhumylly kiihtyy – hakeeko kokenut ulkopolitiikan vaikuttaja Ukraina-diiliä Putinin ja Trumpin kanssa?
Kokenut yhdysvaltalainen diplomaatti, entinen ulkoministeri, ulkopolitiikan taustavaikuttaja ja rauhannobelisti Henry Kissinger,93, saattaa jälleen olla palaamassa toden teolla parrasvaloihin. Ainakin mikäli on uskominen kansainvälistä mediaa.
Jouluaattona Politico lämmitteli nostamalla Kissingerin oletettuja Donald Trump -yhteyksiä näkyvästi esiin. Nyt saksalainen Bild vihjaa jo paljon suoremmin, että Kissinger sukkuloisi Vladimir Putinin ja Donald Trumpin välillä ja yrittäisi hakea ratkaisua Ukrainan tilanteeseen. Bildiä siteeraa muun muassa The Independent.
Yksinkertaisesti kuvattuna Kissingerin Ukraina-strategian punainen lanka olisi lopettaa Ukrainan sota sopimalla Krimin kuuluvan Moskovalle. Vastapainoksi Venäjä lopettaisi Ukrainan kapinallisten tukemisen ja vetäisi joukkonsa Itä-Ukrainasta. Tämä puolestaan tarkoittaisi muun muassa pakotteiden loppumista. Yksityiskohtaista tietoa ei kuitenkaan ole saatavilla.
Politico on kertonut, että Kissingerillä on toimiva keskusteluyhteys Vladimir Putiniin. Lisäksi hänen tiedetään tavanneen Donald Trumpia ja esittäneen tulevasta presidentistä myötäsukaisia arvioita julkisuudessa. Tämä kaikki on kiihdyttänyt huhuja siitä, että Kissinger olisi asemoimassa itseään jonkinlaiseen välittäjän rooliin Trumpin rinnalla.
Trumpin tavoin Kissinger on suhtautunut myös skeptisesti tiedustelutietoon, jonka mukaan Venäjä olisi vaikuttanut USA:n presidentinvaaleihin hakkeroimalla.
Vuonna 2014 Kissingerin arviot herättivät Suomessa keskustelua hänen sanottua, että Ukrainan johtajat tekisivät viisaasti, jos he tavoittelisivat samanlaista asennetta kuin Suomella. Kissinger arvioi tuolloin Suomen olevan voimakkaan itsenäinen, tekevän suurimmaksi osin yhteistyötä lännen kanssa, mutta välttävän institutionaalista vihamielisyyttä Venäjää kohtaan. Saksassa puhuttiin suomettumis-mallista.
Tuolloin, vuonna 2014 Kissinger argumentoi sen puolesta, että Venäjän pitäisi tunnustaa Ukrainan suvereniteetti ja Ukrainan tulisi vahvistaa Krimin autonomiaa.
Länsimaat ovat tuominneet Krimin liittämisen Venäjään kansainvälisen oikeuden vastaisena.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.