Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hussein al-Taee arvostelee videolla lastensuojelua – asiantuntija arvioi ihmetystä herättänyttä lausuntoa

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansanedustaja, vaaleissa ehdolla oleva Hussein al-Taee (sd.) julkaisi viikonloppuna arabiankielisen videon, jossa hän antaa ymmärtää, että maahanmuuttajilta viedään lapsia mielivaltaisesti.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Helsingin yliopiston Lähi-idän ja islamin tutkimuksen dosentti Marko Juntunen sanoo STT:lle, että video muistuttaa sisällöltään vuosia jatkunutta disinformaatiokampanjaa.

Videossa al-Taee vaati Suomeen lastensuojelulakia, joka ”ei vie meiltä lapsiamme mielivaltaisesti” vaan vain lasten ollessa vaaralle altistuneita. Tällä hetkellä näin ei al-Taeen videolla lausuman mukaan ole. Lisäksi hän sanoo haluavansa lastensuojelulainsäädännössä perehdyttävän huolellisesti ”täkäläisten maahanmuuttajadiasporien kulttuurisiin näkökohtiin”.

STT käännätti al-Taeen puheen videolta.

Juntusen mukaan al-Taeen lausunnot eivät ole yllätyksellisiä, sillä samankaltaista ja rajumpaakin disinformaatiota suomalaisesta huostaanottojärjestelmästä on levitetty sosiaalisessa mediassa jo vuosien ajan. Hän sanoo somessa levitettyjen väitteiden muistuttavan Venäjällä samasta aiheesta tuotettua materiaalia.

AL-TAEEN kommentti on herättänyt ihmetystä Suomen arabidiasporassa. Esimerkiksi Saudi-Arabiassa syntynyt, vuonna 2021 Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Sara Al Husaini näkee puheessa vahvan me vastaan he -asetelman.

-  Kun puhutaan meistä, meidän lapsista, meidän perheistä tai meidän naisista, mitä al-Taee tekee useammassa videossa, luomme myös samalla kuvan ”heistä”, hän sanoo STT:lle.

Al Husaini sanoo al-Taeen luovan kuvaa, että erityisesti arabitaustaisia lapsia viedään perheistä syyttä. Hänen mielestään al-Taeen ei tarvitse sanoa asiaa suoraan, sillä arabitaustaisten keskuudessa tunnetulta kansanedustajalta pelkkä vihjaaminenkin riittää.

Väitteet lasten aiheettomista huostaanotoista liittyvät Al Husainin mielestä Ruotsissa nähtyyn dis- ja misinformaatioon. Ruotsissa islamistit ja muut propagandistit ovat levittäneet salaliittoteorioita, joiden mukaan viranomaiset kidnappaisivat muslimilapsia. Väitteiden vuoksi maassa on järjestetty viime vuosina mielenosoituksia.

TAMMIKUUSSA Faktabaari-julkaisu kertoi, että myös Suomessa arabiankielisen väestön keskuudessa leviää vastaavaa propagandaa.

-  Olin Ruotsissa joidenkin protestien aikaan ja ajattelin, että selvästi on ollut jotain häikkää kommunikaatiossa, kun asia leviää protestiksi asti. En halua nähdä Suomessa samaa, kun lastensuojelulla ei ole muutenkaan tarpeeksi resursseja, Al Husaini sanoo.

STT tavoitteli tiistaina al-Taeeta haastatteluun, mutta hän ei ollut iltaan mennessä palannut asiaan.

Ylelle al-Taee oli kommentoinut asiaa sähköpostilla sanoen arvostavansa suomalaisia viranomaisia, jotka tekevät työtään suurella sydämellä tiukan paineen alla. Ylen jutussa hän sanoo haluavansa rakentaa ymmärrystä ja luottamusta lastensuojelua ja suomalaisia viranomaisia kohtaan.

Toisinaan viranomaisten päätöksiä voi kuitenkin al-Taeen mukaan olla vaikea ymmärtää kielimuurin tai kulttuurierojen vuoksi.

Ylen jutun kommenteissa al-Taee ei perustele, miksi hän videolla arvostelee viranomaispäätöksiä mielivaltaisuudesta, jos kyse on hänen näkemyksensä mukaan kielimuurin aiheuttamista väärinkäsityksistä.

Pekka Torvinen, Anne Salomäki / STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE