Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

12.2.2025 13:45 ・ Päivitetty: 12.2.2025 13:45

Instituutti: Viiden prosentin puolustusmenotavoitetta ei kyetä saavuttamaan Euroopan maissa – esteenä tulevaisuuden kovat budjettipaineet

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Aluksia Merivoimien johtamassa syksyn Freezing Winds 23 -pääsotaharjoituksessa Hangon edustalla 23. marraskuuta 2023.

Eurooppa ei tällä hetkellä kykene saavuttamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin sotilasliitto Naton liittolaismaille ehdottamaa viiden prosentin tavoitetta puolustusmenoissa, kerrotaan International Institute for Strategic Studies (IISS) -tutkimuslaitoksen vuotuisessa raportissa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vaikka Ukrainan sota on saanut monet Euroopan maat nostamaan puolustusmenojaan, instituutti uskoo, että kovat budjettipaineet tekevät menojen kasvattamisesta tulevaisuudessa mahdotonta.

Globaalisti puolustusmenot kasvoivat viime vuonna 7,4 prosenttia, mikä johtui muun muassa Ukrainan ja Gazan sodista ja Tyynenmeren alueen kasvaneista jännitteistä.

ENITEN rahaa puolustukseen käytti Euroopassa viime vuonna Saksa, joka ohitti näin vuosikymmeniä listan kärkipaikkaa pitäneen Britannian. Saksa kasvatti viime vuonna puolustusmenojaan peräti 23 prosentilla.

Puolustusmenot jakautuvat kuitenkin Euroopassa tutkimuslaitoksen mukaan epätasaisesti: osa Nato-maista käyttää puolustukseen yli kolme prosenttia bruttokansatuotteesta, kun taas jotkut jäävät alle kahden prosentin. Euroopan yhteenlasketut puolustusmenot kasvoivat pitkälti yli 11 prosenttia.

Jos Euroopan Nato-maat kasvattaisivat puolustusmenojaan kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta, lisää rahaa tarvittaisiin instituutin mukaan yli 250 miljardia dollaria. Viisi prosenttia vaatisi jo liki 750 miljardia dollaria.

Yhdysvallat käytti budjettitietojen mukaan viime vuonna puolustukseen 3,39 prosenttia budjetistaan ja Venäjä 6,7 prosenttia.

IISS otti kantaa myös Ukrainan sotaan: tutkimuslaitoksen mukaan Venäjä on onnistunut korvaamaan paremmin miehistö- ja kalustotappioitaan kuin Ukraina, mikä johtuu muun muassa Pohjois-Korean ja Iranin avusta.

Instituutin mukaan Ukrainan länsimailta saamat uudenaikaiset aseet eivät ole riittäneet siihen, että se olisi kyennyt saamaan aikaan kestävän vastahyökkäyksen.

Tutkimuslaitos arveli niin ikään, että Yhdysvallat tulee keskittymään Trumpin toisella kaudella Itä-Aasiaan ja Kiinaan, mikä tuo mukanaan haasteita Euroopalle ja Yhdysvaltain liittolaisille Lähi-idässä.

IISS on strategian tutkimuslaitos, joka julkaisee vuosittain laajan Military Balance -raportin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU