Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Itärajan sulku jatkuu – virallinen päätös huomenna

LEHTIKUVA / LAURI HEINO
Kuva Vaalimaalta maaliskuussa.

Itäraja pysyy kiinni toistaiseksi. Sitä ei aukaista 14. huhtikuuta, jolloin nykyinen sulku päättyy.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Valtioneuvosto päättää asiasta huomenna yleisistunnossaan.

Valtioneuvoston istunnon asialistalla kerrotaan, että valtioneuvosto päättää rajanylityspaikkojen sulkemisesta toistaiseksi ja kansainvälisen suojelun hakemisen keskittämisestä.

STT:lle on vahvistettu, että tämä tarkoittaa itärajan pitämistä edelleen kiinni.

Kansainvälistä suojelua ei voi hakea Suomen ja Venäjän välisen maarajan rajanylityspaikoilla rajasulun vuoksi.

Hallitus päätti nykyisestä sulusta 8. helmikuuta. Viranomaisten tietojen perusteella tuolloin oli todennäköistä, että ilmiö käynnistyisi uudelleen, jos itärajalla olisi avoinna olevia rajanylityspaikkoja.

-  On syytä olettaa, että käsillä on pitkäkestoinen tilanne. Venäjän rajan läheisellä alueella oleskelee vähintään satoja mutta todennäköisesti tuhansia siirtolaisia, jotka odottavat mahdollisuutta jatkaa Suomeen, sisäministeri Mari Rantanen (ps.) totesi tuolloin.

SISÄMINISTERIÖSSÄ valmistellaan tilanteeseen vastaamiseksi uutta niin sanottua käännytyslakia, jolla voisi rajoittaa kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista rajalla. Luonnos sai lausunnoilla erittäin kriittistä palautetta, ja sitä korjataan parhaillaan.

Maahanpääsy voitaisiin lain turvin estää ilman oikeutta turvapaikanhakuun esimerkiksi tilanteessa, jossa Venäjä käyttäisi mahdollisia turvapaikanhakijoita Suomen painostamiseen. Päätös voitaisiin tehdä vain rajatulle osalle Suomen valtakunnanrajaa ja sen läheisyyttä, ja se voitaisiin tehdä enintään kuukauden ajaksi kerrallaan.

Muun muassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti edellytti luonnokseen paljon tarkennuksia ja täsmennyksiä.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle huhtikuun aikana, ja lain on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian.

Myös uutta rajamenettelylakia parannellaan lausuntopalautteen perusteella, ja se on määrä saada lähiaikoina eduskuntaan. Rantanen on kuitenkin todennut, että se ei ole ratkaisu itärajalla syntyneeseen tilanteeseen, koska rajamenettelyyn voidaan ottaa vain pieni osa kansainvälisen suojelun hakijoista.

Uutista päivitetty klo 17.29

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE