Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Järisyttävä saksalaispäätös puhuttaa – Heinäluoma: ”Dynamiittia koronatalouden rattaisiin”

Euroopan parlamentti
Eero Heinäluoma on SDP:n europarlamentaarikko.

Saksan perustuslakituomioistuin penäsi Euroopan keskuspankilta (EKP) selvitystä eurovaltioiden joukkolainoihin kohdistuneesta osto-ohjelmasta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Koska päätös tuli, Saksan keskuspankki ei saa osallistua osto-ohjelmaan, jos EKP ei perustele täsmällisesti toimiensa pyrkimystä. Aikaa perusteluille on kolme kuukautta.

– Saksan tuomioistuin asettaa nyt kyseenalaiseksi EKP:n velkakirjojen osto-ohjelman, joka on ollut avainasemassa talouden vakauttamisessa ja elvytyksessä. Jos Saksan keskuspankki ei voisi osallistua osto-ohjelmaan, voi kysyä mitä osto-ohjelmasta jää jäljelle, SDP:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma kommentoi Demokraatille.

Heinäluoma toteaa, että Karlsruhen tuomioistuin laittaa ”dynamiittia koronatalouden rattaisiin”.

– Saksan perustuslakituomioistuimen linjaukset loukkaavat Euroopan keskuspankin toiminnan itsenäisyyttä. Ne myös vaarantavat pankin rahapoliittiset toimet Euroopan talouden pelastamiseksi, Heinäluoma jatkaa.

Heinäluoma muistuttaa, miten Saksalla on EU:ssa tänä päivänä ratkaisevan tärkeä rooli. Se ulottuu talouteen ja EU:n toimintaan monin tavoin, mutta Heinäluoma huomauttaa, että sen ei pitäisi yltää oikeudellisiin asioihin.

– Saksan perustuslakituomioistuin ottaa itselleen ison roolin, kun se ryhtyy tulkitsemaan EU-sopimusten määräyksiä ohi EU:n tuomioistuimen. Aikaisemmin EU-tuomioistuin oli linjannut EKP:n osto-ohjelman EU-sopimusten mukaiseksi.

Heinäluoman mukaan työnjaon pitäisi olla tässä selvä. EU-elinten toimintojen päätösten laillisuus on EU-tuomioistuimen vastuulla. Kansallisia perustuslakeja taas tulkitsevat kansalliset tuomioistuimet.

– Nyt tarvitaan aikamoista luovuutta, jotta Saksan perustuslakituomioistuimen tulkinnat ja EU:n yhteisen toiminnan tarpeet löytävät toisensa. Aikaa on kolme kuukautta, mutta jokainen päivä epävarmuudessa maksaa sekin.

Heinäluoma huomauttaa, että Italian valtionpapereiden korko nousi välittömästi kaksi korkopistettä. Vuositasolla se tarkoittaisi teoreettisesti laskien yksin Italialle yli viiden miljardin euron lisämenoja.

– Talousvaikutuksissa nyt nähty on vasta kevyttä alkusoittoa, jos EKP toimintamahdollisuudet vaikuttaa valtioiden rahoituksen turvaamiseen poistetaan.

EKP:n hallintoneuvosto kokoontuu jo tänä iltana pohtimaan tarpeellisia päätöksiä.

– EKP:lta odotetaan nopeita kannanottoja, jotta emme elä huomenna uuden talousmyrskyn keskellä samaan aikaan kun koronatornado jatkuu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
29.7.2020
Tässäkö on uusi hoitajamitoitus? – kokoomus ajautui Kainuun korpeen EU-politiikkansa kanssa
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE