18.1.2019 09:27 ・ Päivitetty: 18.1.2019 09:27
Järjestöt puuttuvat hallituksen esitykseen, osuisi vaikeimmassa asemassa oleviin: “Asiakasmaksujen katon yhtenäissumma nousee jopa 1600 euroon vuodessa”
Eduskunnan käsittelyssä oleva hallituksen esitys uudeksi asiakasmaksulaiksi ei vastaa riittävästi terveydenhuollon eriarvoisuuden ongelmakohtiin, katsovat lukuisat mielenterveysjärjestöt tiedotteessaan.
Niiden mukaan hallituksen esityksessä asiakasmaksut voivat kasautua eniten sairastaville ja asiakkaille, joiden psyykkiset tai fyysiset oireet johtavat tiheisiin hoitokäynteihin.
Esityksessä luovuttaisiin terveyskeskusmaksujen vuosimaksusta, joka on nyt enintään 41,20 euroa vuodessa, ja mahdollistettaisiin maksun periminen jokaiselta käynniltä. Esitetyn kolmen erillisen terveydenhuollon asiakasmaksujen katon yhtenäissumma nousee jopa 1600 euroon vuodessa.
Korkea maksumäärä osuu terveyskeskusten asiakkaisiin, jotka käyttävät paljon palveluita. Heistä valtaosa kuuluu alempiin tuloluokkiin. Vuonna 2015 noin 55 000:lla enimmäkseen erittäin pienituloisella suomalaisella asiakasmaksut, reseptilääkkeiden ja matkojen omavastuut ylittävät 40 prosenttia henkilön käytettävissä olevista vuosituloista.
Lakiesityksessä mielenterveyden avohoito säilyy maksuttomana, mutta maakunta voi periä maksuja psykiatrisesta laitoshoidosta ja laitoshoitona annetusta kuntoutuksesta. Mielenterveysjärjestöjen mukaan on varmistettava, etteivät mielenterveyden hoidon kustannukset, kuten lääkehoidon liian alhainen korvaustaso tai sairaalalaskut kaada yksilön tai perheen taloutta.
“Uudistuksessa tulee toteuttaa päihde- ja mielenterveyspalvelujen täysi maksuttomuus myös sairaalahoitojaksojen osalta. Maksuttomuus edistäisi ihmisten hoitoon hakeutumista ja estäisi talousvaikutuksista johtuvaa ongelmien syvenemistä. Asiakasmaksut ovat ristiriidassa valtakunnallisten terveys- ja kuolleisuuserojen kaventamisen kanssa. Asiakasmaksukertymän väheneminen voidaan kattaa ehkäisemällä ongelmien syvenemistä ja sairaalahoitojaksoja nykyistä paremmilla matalan kynnyksen palveluilla”, järjestöt kirjoittavat.
Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami, KoKoA – Koulutetut kokemusasiantuntijat, Mielenterveyden keskusliitto, Nyyti ry, Psykosociala Förbundet, Suomen Klubitalot ja Suomen Mielenterveysseura vaativat myös hyvinvointivaikutusten tarkempaa arviointia lain uudistamisen yhteydessä ja maksujen poistamista jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevilta asiakkailta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.