Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jatkuvatko lakot? SAK kertoo aikeistaan torstaina

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Palkansaajakeskusjärjestö SAK kertoo torstaina, aikooko se jatkaa poliittisia lakkojaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

SAK:n hallitus kokoontuu torstaina. Sen jälkeen järjestö pitää kello 12 tiedotustilaisuuden, jossa se kertoo työmarkkinatilanteesta.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen tavoittelemia työmarkkinauudistuksia vastustavat laajat lakot ovat käynnissä jo neljättä viikkoa. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi viime viikolla järjestön olevan valmis keskeyttämään lakot, jos hallitus osoittaa ymmärrystä työntekijöiden huolille.

Lakossa on yhteensä noin 7 000 Teollisuusliiton, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n, Palvelualojen ammattiliiton PAMin, Rakennusliiton, Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Sähköliiton työntekijää. Lakoilla on jumitettu etenkin Suomen vientiä.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi viime viikolla, että nykyisten lakkojen talousvaikutukset lähestyvät kahden miljardin euron tasoa.

SAK:ta on hiertänyt hallituksen kaavailemissa uudistuksissa erityisesti paikallisen sopimisen laajentaminen sekä jotkin työrauhalainsäädännön yksityiskohdat. SAK ei ole suostunut neuvottelemaan vientivetoisesta työmarkkinamallista, ellei hallitus huomioi työntekijäpuolen ehdotuksia myös muissa uudistuksissa.

Lakkojen kannatus kansalaisten keskuudessa on ollut laskusuunnassa. Pääsiäisenä julkaistussa Helsingin Sanomien mielipidekyselyssä 39 prosenttia vastaajista kertoi kannattavansa lakkoja, vaikka niistä onkin haittaa ihmisten arjelle ja yrityksille. Helmikuussa kannattajia oli 49 prosenttia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE