Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jo puolenkymmentä kantelua oikeuskanslerille lausuntoajoista

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Kuvassa oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Hallituksen lakiesityksilleen antamat lyhyet lausuntoajat puhuttavat. Esimerkiksi viime perjantaina lausunnolle lähti lakiesitys indeksikorotusten jäädyttämisestä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Siinä vastausaikaa lausuntojen antamiseen on vain kuusi arkipäivää.

Oikeuskanslerinvirastosta kerrotaan Demokraatille, että lausuntoajoista on tullut ainakin viisi kantelua. Niissä pyydetään selvittämään ylipäänsä hallituksen menettelyä lyhyisiin lausuntoaikoihin liittyen tai yksittäisten lakiesitysten kuten työttömyysturvalain, indeksikorotusten jäädyttämisen ja toimeentulolaista annetun lain muuttamisen lyhyitä lausuntoaikoja.

Lainsäädännön arviointineuvoston puheenjohtaja Leila Kostiainen sanoi tänään STT:lle, että lyhyet lausuntoajat ovat ongelmallisia, koska lausuntokierroksilla haetaan erilaisten sidosryhmien näkemystä säännöksien vaikutuksista.

-  Ohjeita selvästi lyhyemmät lausuntoajat vaikeuttavat vaikutusten saamista selville.

Säädösvalmistelun kuulemisohjeen mukaan kirjallisten lausuntojen antamiseen varataan aikaa vähintään kuusi viikkoa ja laajoissa hankkeissa vähintään kahdeksan viikkoa.

Lausuntoaika voi perustellusta syystä olla lyhyempi, ja syy on kerrottava.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti totesi yleisellä tasolla STT:lle, että kahden viikon tai sen alle oleva lausuntoaika on lyhyt. Toisaalta vaikka ensimmäisen hallitusvuoden aikana tulee kiire, demokratia puoltaisi sitä, että hallitus voi tehdä politiikkaansa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE