Norden

Jon Hustad död

Dag og Tid
Jon Hustad (1968-2023). Bilden används av ABL med tillstånd av Svein Gjerdåker.

Den nynorskspråkiga journalisten Jon Hustad har avlidit den 12 oktober 2023. Hustad var född den 25 mars 1968 i Ørsta och han blev således 55 år gammal.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Hustad var en framstående journalist i Norge och han gjorde en lång karriär på den nynorskspråkiga tidningen Dag og Tid. Allt han skrev var inte på nynorsk, utan han skrev en del också på bokmål. Till exempel hans bok om Winston Churchills ungdom, Ung gigant (2014), är på bokmål. När Hustad 2016 fick det norska kulturdepartementets nynorskpris för journalister, beskrevs han i tidningen Møre som “bokmålssyndaren som blev förlåten”.

För undertecknad var Hustad en stilistiskt föredömlig journalist som skrev kunniga artiklar där man såg ett gediget bakgrundsarbete i grunden. Jag höll många gånger inte alls med det han skrev, men Dag og Tid var en särdeles viktig publikation när jag önskade fördjupa mig i det norska samhällslivet. Jag hade också tillfälle att recensera Hustads tankeväckande bok Gjeldsslaven Europa (2012) för ABL. Det blev klart att Hustad inte bara var förtrogen med det norska samhällslivet, utan visste mycket om Europas samtid och historia.

Före karriären i Dag og Tid hade Hustad skrivit för Klassekampen och Morgenbladet.

År 2012 verkade Hustad som programledare för aktualitetsprogrammet Harde fakta på den norska kanalen TV2. Hustads syster Solveig Hustad kommenterade nyheten om broderns bortgång till TV2 att Jon Hustad kunde förutspå både Donald Trump som USA:s president och kriget i Ukraina “innan vi andra insåg att det skulle ske”.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE