Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Jopa Puolustusvoimat apuun, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja uskoo, että ongelmat voitetaan – vastaa myös kysymykseen ulkonaliikkumiskiellosta

Vantaalla on etsitty kaikin keinoin ihmisiä soittamaan koronaan sairastuneille ja altistuneille. Nyt tilanne on helpottumassa.

Vantaan kaupunki on kohentamassa koronan tartunnanjäljitystään. Apua tulee jopa Puolustusvoimilta.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Olemme tarttuneet vahvasti tartunnanjäljityksen ruuhkautumiseen. Vantaa on viikossa liki kolminkertaistanut tartunnanjäljittäjien määrän. Heitä on haettu ulkoa ja sisältä ja saatu virka-apua jopa puolustusvoimilta, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen on kirjoittanut Twitterissä.

Asiasta tviittaa myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

– Vantaan kaupunki on pahentuneen koronatilanteen johdosta pyytänyt Puolustusvoimilta virka-apua tautitapausten jäljittämiseen. Puolustusvoimat on käsitellyt virka-apupyynnön ja antaa virka-apua. Toiminta käynnistetään heti tällä viikolla, Kaikkonen päivittää.

Jäljitystilanne on haastava ja vasteaika sairastuneitten tavoittamiseksi on pidentynyt, kun sen soiton pitäisi tulla päivässä, kestää päiviä, Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö päivittää tilannetta Demokraatille.

Koronalle altistuneet tai joukkoaltistuneet tavoittaminen kestää tällä hetkellä Vantaalle sekin edelleen noin 3–7 päivää. Tavoiteaika olisi päivä tai pari.

Kaikkien vaikeuksien keskellä Aronkytö kuitenkin uskoo, että nyt tilannetta aletaan saamaan kuntoon.

Vantaalle lähtee tällä hetkellä tekstiviesti koronatestissä käyneelle heti tuloksen valmistuttua, olipa tulos negatiivinen tai positiivinen.

– Positiivisille pitäisi soittaa vuorokauden kahden sisällä, että voidaan kysyä vointi ja miettiä hoito, kuten verenohennus ja onko ruokaa, kun on eristyksissä.

Monet sairastuneet ovat kuitenkin tällä hetkellä nuoria eikä avuntarve olet välttämättä aivan akuutti.

– Nyt meidän soitot viivästyvät, siellä voi olla potilasturvallisuutta vaarantava riskikin, Aronkytö kuitenkin huomauttaa.

– Olemme kiinnittäneet tähän nyt erityistä huomiota ja meidän lääkärit soittavat nyt alkusoitot sairastaville, hän jatkaa.

“Tässä tehdään huomattavan useita toimenpiteitä.”

Aronkytö kertoo myös eri keinoista, joilla altistuneiden tavoittamista parannetaan ja tartunnanjäljittämisen resurssia kasvatetaan. Muutamista kymmenistä jäljittäjistä resurssi jopa nelinkertaistuu ensi viikolla.

Rekrytoinnit ovat käynnissä sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan sisältä sekä muilta kaupungin toimialoilta. Rekrytoitavia on myös pikakoulutettava.

– Meidän johtamista vahvistetaan, prosesseja parannetaan eli nyt siis lääkärit soittavat sairastuneille. Tässä tehdään huomattavan useita toimenpiteitä, joilla asia saadaan hallintaan.

Myös ylitöitä tehdään, joten ihmiset joutuvat venymään toden teolla.

Aronkytö on tyytyväinen, että Puolustusvoimilta saadaan apua. Sieltä on saatavissa THL:n koulutuksen saaneita tartunnanjäljittäjiä, joita Aronkytö kuvaa hyvin osaaviksi.

– Tartunnanjäljitys vaatii enemmän voimavaroja kuin aikoinaan THL:n kanssa suunnitellessa on arvioitu. Se johtuu siitä, että miellä on joukkoaltistuksia työpaikoilla ja kouluissa. Meillä on myös tulkin tarvetta, mikä hidastaa työtä. 

– Ensi viikolla on 140 tartunnanjäljittäjää työssä, se on tähtäin. Me olemme nyt puolessavälissä siinä ehkä tällä hetkellä.

“Kuulostaa aika rajulta keinolta.”

Maan hallitus on vihjannut, että Suomessa saatettaisiin joutua ottamaan käyttöön ulkonaliikkumiskieltoja. Ne voisivat olla myös paikkakuntakohtaisia.

Aronkytö toteaa, ettei tällainen asia ole Vantaan kohdalla ollut esillä.

– En pysty sanomaan tähän. En tunne sitä keinoa riittävän hyvin. Ei siitä ole puhuttu.

– Kuulostaa aika rajulta keinolta kuitenkin kaiken kaikkiaan.

Aronkytö spekuloi ääneen, että jos ulkonaliikkumiskielto tulisi, sen pitäisi olla pääkaupunkiseutukohtainen. Hän ei pitäisi kaupunkikohtaista kieltoa Vantaan kohdalla mahdollisena. Hän muistuttaa, ettei Vantaan ja Helsingin epidemiologinen tilanne juuri eroa toisistaan .

Vantaalla koronan ilmaantuvuusluku on nyt noin 400. Luku kuvaa tautitapauksia 100 000 asukasta kohden viimeisen 14 vuorokauden sisällä.

Aronkytö uskoo, että edellämainituin toimin Vantaa pystyy turvaamaan tartunnanjäljityskapasiteetin.

– Pääsemme siihen tulokseen, että pystytään hillitsemään tautia. Mutta kyllähän se niin on, että kontakteja pitää välttää jotta tartuntojen määrä saadaan laskemaan. Sehän on se asia, hän painottaa.

Kaikkien haasteiden keskellä Aronkytö jaksaa katsoa myös pidemmälle tulevaisuuteen positiivisin mielin. Hän uskoo, että tartunnanjäljityksen korjaaminen, rokotukset sekä kesän tulo kaikki yhdessä rauhoittavat lopulta tautia.

– Aika pitkälti samanlainen kesä tulee olemaan kuin viime kesä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE