Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

25.7.2017 11:32 ・ Päivitetty: 25.7.2017 11:32

”Jotkut epäillyt eivät edes ajattele tehneensä mitään väärää” – Verkkorikoksesta epäilty on usein teini-ikäinen

Teini-ikäiset ovat näkyvin yksittäinen ryhmä verkkorikoksista epäiltyjen joukossa, kerrotaan keskusrikospoliisista. Jo alle parikymppiset tekevät palvelunestohyökkäyksiä, kalastelevat tunnuksia ja käyttävät niitä hyväkseen, kertoo KRP:n verkkorikostorjunnan päällikkö, rikosylikomisario Tero Muurman.

– Jotkut nuoret myös tunkeutuvat henkilöiden asiointi- ja sähköpostitileille, ohjeita löydetään netistä ja niin sanotusta darknetistä, Muurman kertoo.

Darknetillä viitataan internetin osaan, johon ei pääse käsiksi hakukoneilla eikä tavallisilla selaimilla.

Tälläkin hetkellä keskusrikospoliisi epäilee 17-vuotiaan tehneen tietomurron, jossa on hankittu yksityishenkilöiden käyttäjätilitietoja.

– Henkilön epäillään hankkineen oikeudetta pääsyn useisiin internetin kauppapaikkojen käyttäjätileihin teknisin apuvälinein, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Velin KRP:stä.

Nuoren epäillään käyttäneen hyväkseen ihmisten tilitietoja, jotka on jossain vaiheessa hankittu jostakin ja koostettu listoiksi nettiin.

Velin ei tarkenna tässä vaiheessa tutkintaa, mistä kauppapaikoista on kyse. Nuorukaista epäillään muun muassa tietomurrosta ja tietoverkkorikosvälineen hallussapidosta. Hän on ollut myös vangittuna asian takia.

Lisää aiheesta

– Epäilemme, että hänen motiivinsa on taloudellinen, Velin sanoo.

Poliisi ei tässä vaiheessa halua kertoa asiasta enempää. Usein vastaavissa tapauksissa tietoja joko myydään eteenpäin tai niillä tehdään esimerkiksi nettiostoksia uhrin nimissä.

Rikoksista voi tulla kovempia seurauksia kuin ehkä tajutaankaan.

Jos ei-ammattimaisten verkkorikosten tekemiseen tarvitaan vain ohjeet netin foorumeilta sekä hieman aikaa ja motivaatiota, ei tutkinta käy aivan näin helposti. Muurmanin mukaan juttujen tutkinta kestää pitkään, sillä kyse on lähes aina maiden rajat ylittävästä rikollisuudesta.

– Siinä tarvitaan oikeusapupyyntöjä palveluntarjoajille ja muiden maiden viranomaisille. Näitä pyyntöjä tulee myös paljon meille, kun uhri on ulkomainen ja epäilty on suomalainen, Muurman kertoo.

Vaikka usein kyse on Muurmanin mukaan näyttämisen halusta ja rajojen kokeilemisesta, voi rikoksista tulla kovempia seurauksia kuin ehkä tajutaankaan.

– Esimerkiksi palvelunestohyökkäyksessä voi tulla suuria taloudellisia vahinkoja.

Palvelunestohyökkäyksestä esimerkkinä toimii VR:n lipunmyynnin kaataminen heinäkuun alussa. Hyökkäyksen epäillään tulleen ulkomailta. Epäillyn ikä ei ole tiedossa.

Poliisin mukaan nuoret ovat usein edustettuna myös rikoksissa, joissa käytetään netistä ostettuja luottokorttitietoja.

– Näillä on sitten tilattu surutta tavaraa. Jotkut epäillyt eivät edes ajattele tehneensä mitään väärää tai eivät tiedä, mitä lakeja on rikottu, Muurman sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU