Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Juha Sipilä kiistää patistaneensa Fortumia Uniper-kauppoihin: “Ihan huuhaata”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kiistävät väitteet siitä, että Fortumia olisi patistettu nopeisiin yrityskauppoihin ja siten Uniperin ostamiseen vuonna 2017.

Simo Alastalo

Demokraatti

Talouselämä-lehden mukaan Sipilän hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta painosti vuonna 2017 Fortumia investoimaan nopeasti aiemmista sähköverkkoliiketoiminnan myynnistä tienaamansa miljardit.

Lehden mukaan hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta olisi kokouksessaan 4. huhtikuuta 2017 linjannut, että Fortumilla on vuoden loppuun saakka aikaa sijoittaa taseessaan olevat miljardit. Muussa tapauksessa valtio nappaa varat.

Viisi kuukautta myöhemmin Fortum julkisti Uniper-kaupat, jotka veivät yhtiön nyt Ukrainan sodan alettua katastrofin partaalle.

Demokraatti yritti kysyä silloiselta ministerivaliokunnan puheenjohtajalta ja pääministeriltä Juha Sipilältä (kesk.) eduskunnassa kommenttia jutun väitteisiin.

– Ihan huuhaata, Sipilä totesi mutta ei pysähtynyt antamaan haastattelua.

Ministerivaliokunnan kokouksessa olivat Talouselämän mukaan paikalla myös vuonna 2017 elinkeinoministerinä toiminut Mika Lintilä (kesk.), silloinen sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) sekä valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.).

Lisää aiheesta

Demokraatti tavoitti Orpon perjantaina eduskunnasta.

– En tunnista koko kokousta.

Et ollut paikalla?

– En tunnista koko keskustelua.

Ette painostaneet Fortumia investoimaan?

– Ei tietenkään. Minä en ainakaan käyttänyt yhtään sellaista puheenvuoroa enkä muista koko tällaista kokousta ollenkaan. Enkä ole nähnyt sitä [Talouselämän mainitsemaa omistajaohjauksen] raporttiakaan. Se oli minulle ihan uutta. Totta kai talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa käytiin eri yhtiöiden tilanteet aina läpi ja on nähty se, että siellä on kassassa valtava määrä rahaa.

Et muista, että investoinnille olisi laitettu deadline?

– Ei tietenkään. Ne olivat Fortumin rahoja.

Fortum kauppasi sähköverkkoliiketoimintansa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa Jyrki Kataisen (kok.) hallituskaudella ja tienasi myynnillä 9,3 miljardia euroa. Syyskuussa 2017 Fortum kertoi ostavansa Uniperin.

Kauppasumma oli seitsemän miljardia euroa.

Saksan valtio maksoi Fortumille Uniperin osakkeista nyt syyskuussa 0,5 miljardia euroa.

Demokraatti ei tavoittanut perjantaina Mika Lintilää ja Kai Mykkästä kommentoimaan asiaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE