Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Julkisen sanan neuvostoon kanneltu Marinista kuvattujen bilevideoiden julkaisemisesta – näin kommentoi JSN:n puheenjohtaja

iStock

Julkisen sanan neuvostolle (JSN) on tehty kaksi kantelua, koska media on julkaissut videoita bileistä, joihin pääministeri Sanna Marin (sd.) on osallistunut. JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen sanoo, että yksityishenkilöiden tekemissä kanteluissa kysytään pääministerin yksityiselämän suojan perään.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Pääministeristä kuvatut ja julkaistut videot on kuvattu yksityisissä tiloissa ja ne ovat vuotaneet julkisuuteen.

Kahden kantelun kohteena on yhteenlaskettuna viisi tiedotusvälinettä, Iltalehti, Ilta-Sanomat, Helsingin Sanomat, MTV3 ja Yleisradio.

Kanteluiden käsitteleminen JSN:ssä vaatii yleensä asianomaisen eli tässä tapauksessa pääministerin suostumuksen.

“Asiaa ei oteta käsiteltäväksi ilman asianomaisen suostumusta, jos siihen ei ole erityisen painavia syitä. Asianomaisella tarkoitetaan henkilöä tai yhteisöä, jonka puolesta kantelu halutaan tehdä”, JSN:n perussopimuksessa todetaan.

Kanteluissa toisaalta katsotaan, että asialla olisi niin iso merkitys, että kantaa olisi otettava ilman suostumustakin JSN:n sopimuksessa mainitun “erityisen painavan syyn” vuoksi.

– Näitä käymme läpi, ennen kuin päätämme otammeko kantelut käsittelyyn, Hyvönen sanoo.

Hyvönen ei vielä tässä vaiheessa linjaa omaa kantaansa siihen, pitäisikö kantelut käsitellä. Sen hän kuitenkin sanoo näkemyksenään jo nyt, että käsittelyn puolesta puhuvia erityisen painavia syitä täyttyy.

– Tässä on hyviä kysymyksiä kyllä pohdittavaksi. Tematiikka pyörii ensinnäkin tietysti tekijänoikeuden ja sitten myös yksityiselämän suojan ja yhteiskunnallisen painoarvon ympärillä. Mikä oli (julkaisemisen) painoarvo ja oliko sitä riittävästi. Olen aiemminkin todennut, että kyllä pääministerilläkin jokin yksityiselämän alue on, mutta pitää katsoa mitä seikkoja oli, jotka puhuvat kuitenkin julkaisun puolesta, jos tämä käsittelyyn tulee, Hyvönen sanoo.

JSN:n seuraava kokous on tämän kuun lopussa. Siihen tämän tapauksen käsittely ei vielä ehdi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE