Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kanerva: Väestönsuojelun taso retuperällä – “Huolestuttava ilmiö”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva piti esittelypuheenvuoron eduskunnan täysistunnossa.

Eduskunnassa käydään puolustusselonteon palautekeskustelua. Esittelypuheenvuoron teemasta käytti puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.).

Demokraatti

Demokraatti

Kanerva totesi Suomen sijaitsevan suurvaltojen näkökulmasta strategisesti merkittävällä alueella.

– Mahdollisessa Euroopan laajuisessa konfliktissa pohjoinen Eurooppa valitettavasti muodostaisi sotilastrategisesti tarkasteltuna eheän kokonaisuuden. Jos turvallisuus lähialueillamme tai muualla Euroopassa joutuisi uhatuksi, ei Suomi Euroopan unionin jäsenvaltiona voisi sulkea itseään ulkopuolelle, Kanerva sanoi.

Hän painotti, että Suomen tavoitteena on sotilaallisesti liittoutumattomana maana pysyttäytyä konfliktin ulkopuolella.

– Mutta kysymys kuuluu, entäpä jos se ei onnistu.

– Selonteossa todetaankin, että Venäjän tavoitteena on edelleen etupiirijakoon perustuva turvallisuusrakenne Euroopassa. Sotilaallisen voiman käyttö ja sillä uhkaaminen näyttää säilyvän keskeisenä Venäjän keinovalikoimassa. Ukrainan tapahtumat osoittavat valitettavan konkreettisella tavalla, että tämä arvio on paikkansapitävä eikä voimankäyttöön turvautuminen ole valitettavasti pois suljettavissa oleva vaihtoehto, Kanerva pohti Venäjän edesottamuksia.

– Niinpä nyt tarvitaan johdonmukaista ja yhtenäistä toimintalinjaa kohtuudella sekä Euroopan unionilta kuin Natoltakin. Yhdysvaltain ja Venäjän valtionpäämiesten tämänpäiväisillä, Suomen iltapäivällä käytävillä keskusteluilla on ratkaisevan tärkeä rooli tämän kriisin de-eskalaatiotoiminnoissa, Kanerva jatkoi.

Hän sanoi, että puoluestusselonteossa todetaan yksimielisesti ja yksiselitteisesti, että Natolla on Euroopan turvallisuuden kannalta keskeinen merkityksensä ja että vahva ja yhtenäinen Nato on Euroopan ja Suomen intresseissä.

– Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan perustaan kuuluu kansallisen liikkumatilamme ja valinnanmahdollisuuksien ylläpitäminen kaikissa olosuhteissa. Niin sanotun Nato-option säilyttäminen on keskeisen tärkeä osa Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa. Minkäänlaista etupiiriajattelua on mahdotonta hyväksyä, Kanerva totesi.

Puheessaan hän kiinnitti lisäksi huomiota muun muassa huoltovarmuuteen ja väestönsuojeluun.

– Väestönsuojelun taso on tänä päivänä valitettavalla tavalla retuperällä maassamme. Huolestuttava ilmiö, Kanerva sanoi.

Ruotsin hän totesi olevan puolustuspolitiikassa Suomen tärkein kahdenvälinen kumppani.

– Puolustusyhteistyön syventämiselle emme aseta ennakkoon mitään erityisiä rajoitteita, hän jatkoi Ruotsin suhteen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE