Ulkomaat

”Kannattaa ottaa asioista selvää” – Puolustusministeriltä tyly kuittaus keskustan kansanedustajalle

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Puolustusministeri Jussi Niinistö (s.) vastaa blogikirjoituksessaan kansanedustaja Anne Kalmarin (kesk.) esittämiin syytöksiin, joiden mukaan puolustushallinto ei piittaisi huoltovarmuudesta tai arvostaisi kotimaista ruokatuotantoa.

– Käsitys on väärä, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön kirjoitus liittyy Maaseudun Tulevaisuuden uutiseen, jonka mukaan puolustusvoimien ruokahuollosta vastaava Leijona Catering Oy siirtyy käyttämään monikansallisen meijeriyhtiön Arlan maitotaloustuotteita kotimaisen valion jäädessä nuolemaan näppejään. Arla käyttää tuotteissaan muun muassa ruotsalaisia maitotuotteita.

Eduskunnan ruokaryhmän puheenjohtaja Kalmari ilmoitti aikaisemmin tänään olevansa tyrmistynyt Leijona cateringin kilpailutuksesta.

– Valtioneuvosto on ohjeistanut periaatepäätöksellään valtion yksiköiden hankintaa siten, että ruoka tulee olla vastuullista ja tuotantotavan kotimaan lainsäädännön mukaista, Kalmari tilitti.

– On käsittämätöntä, että Suomen turvallisuudesta vastaava puolustusvoimat ei piittaa huoltovarmuudesta. Luulisi puolustusvoimille kotimaisen ruoan olevan itsestään selvyys. Kotimainen ruoantuotanto on huoltovarmuuden tae.

Kalmarin mukaan kaikki syyt ja selittelyt siitä, miksi ruokaa tuodaan muualta kuin Suomesta, ovat turhaa kiemurtelua. Hän vetosikin puolustusministeri Jussi Niinistöön, että valtioneuvoston periaatepäätös suomalaisen ruoan suosimisesta koskee myös Puolustusvoimia.

Omistajaohjauksesta vastaa valtion omistajaohjausyksikkö ja ministeri Mika Lintilä (kesk.).

Niinistö kuittasi Kalmarille asiasta blogikirjoituksessaan. Hän kertoo, että Leijona Catering on itsenäinen osakeyhtiö, jonka omistajaohjauksesta vastaa valtion omistajaohjausyksikkö ja ministeri Mika Lintilä (kesk.).

– Minulla puolustusministerinä tai puolustusvoimilla asiakkaana ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa yksittäisen osakeyhtiön sopimuksiin – vaikka tahtoa olisi.

– Eduskunnan ruokatyöryhmän puheenjohtajan kannattaa ottaa asioista selvää, ennen kuin lausuu asiasta julkisuuteen.

Maaseudun tulevaisuus puolestaan uutisoi vielä, että puolustusvaliokunnan jäsenen, kansanedustaja Mikko Savolan (kesk.) mukaan puolustusvoimien meijerituotteiden kilpailutuksessa on sattunut perinteinen virhe. Laatua ei hänen mukaansa ole painotettu riittävästi.

– Laatupisteitä ei ole laitettu niin paljon kuin hinnalle. Kotimaisuus voidaan laittaa kilpailukriteeriksi laatupisteiden kautta.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat