Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kansanedustaja vaatii huumeiden käyttöhuoneita Helsinkiin

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.).

Kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) teki perjantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen huumeiden käyttöhuoneista Helsingissä. Kirjallisen kysymyksen on allekirjoitti Honkasalon lisäksi muitakin kansanedustajia yli puoluerajojen.

Demokraatti

Demokraatti

– Käyttöhuoneilla on havaittu olevan monia positiivisia vaikutuksia muualla Euroopassa, myös Pohjoismaissa. Tanskassa ja Norjassa käyttöhuoneilla on pystytty estämään yliannostuskuolemia ja edistämään huumeriippuvaisten hyvinvointia. Nyt on aika ottaa huumeiden käyttöhuoneet kokeiluun myös Helsingissä, Honkasalo sanoo tiedotteessaan.

Honkasalo viittasi kysymyksessään Helsingin kaupunginhallituksen vuonna 2019 valtioneuvostolle tekemään lakialoitteeseen ja kysyi millä aikataululla hallitus aikoo edistää huumeiden käyttöhuoneiden kokeilun säätämisestä. Lainsäädäntöaloitteen käyttöhuonepilotoinnin käynnistämisestä perustui Helsingin tekemään selvitykseen, jonka perusteella valvotut, huolellisesti suunnitellut ja oikein sijoitetut käyttötilat vähentäisivät huumehaittoja sekä parantaisivat yleistä järjestystä ja turvallisuudentunnetta. Honkasalon mukaan lakialoite odottaa edelleen valtioneuvoston päätöstä.

Honkasalo kertoo, että huumeiden käyttöhuoneet ovat tiloja, joissa huumeiden käyttäjät voivat käyttää päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Käyttöhuoneiden tavoite on tarjota huumeiden käyttöön turvallisempi ympäristö, mikä vähentää yliannostuksia, veriteitse tarttuvien tautien leviämistä, pistostulehduksia ja muita käytöstä aiheutuvia terveyshaittoja sekä kalliita erikoissairaanhoidon hoitojaksoja.

– Käyttöhuoneet palvelisivat varsinkin kaikkein heikoimmassa asemassa olevia huumeiden käyttäjiä, jotka palvelujärjestelmä muutoin tavoittaa heikosti. Ne myös vähentäisivät huumeiden käyttöä puistoissa ja kaduilla, Honkasalo sanoo.

– Huumeiden käyttäjille tulee tarjota yhä vahvemmin kontakti päihdehoitoon ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Palveluita tarjoavaa päiväkeskusta muistuttavaa mallia Helsingin kaupungin työryhmäkin suosittelee. Huumeiden käytön ongelmia ei vähennetä lakaisemalla niitä maton alle vaan tarjoamalla apua ja tukea huumeiden käyttäjille ja kannustaa huumeista irti pääsemiseksi, Honkasalo päättää tiedotteensa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE