Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

25.2.2025 12:27 ・ Päivitetty: 25.2.2025 12:27

Käräjätuomio: kiinalaisia kivityöntekijöitä ei käytetty pakkotyöhön – vain rankkaan raadantaan

iStock

Oulun käräjäoikeus hylkäsi tiistaina kaikki syytteet jutussa, jossa kiinalaisten kivityöntekijöiden epäiltiin joutuneen ihmiskaupan uhreiksi Suomessa.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Käräjäoikeuden mukaan Pohjois-Pohjanmaalla toimineet kivialan yhtiöt eivät saattaneet kivityöntekijöitä pakkotyöhön tai muutoin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Oikeus katsoi kuitenkin, että miesten työnantajina toimineet kaksi kiviyhtiötä käyttivät hyväkseen heidän riippuvaista asemaansa suhteessa työnantajaan.

Yhtiöitä, niiden toimitusjohtajaa ja myös kolmatta kiviyhtiötä syytettiin ihmiskaupasta. Lisäksi kolmea henkilöä syytettiin avunannosta ihmiskauppaan. Asianomistajia eli epäillyn rikoksen uhriksi joutuneita oli 14.

Syytteisiin johtaneet tapahtumat ajoittuvat vuoden 2017 tammikuusta toukokuun 2023 alkuun. Toukokuussa 2023 poliisi meni tehdasalueelle tekemään etsintää. Tuolloin kaksi syytettyä otettiin kiinni ja kivityömiehet vietiin hätämajoitukseen. Pelastusviranomaiset keskeyttivät tehdas- ja louhosalueen toiminnan kaksi päivää kiinnioton jälkeen.

SYYTTÄJÄ katsoi, että syytetyt värväsivät kielitaidottomia työntekijöitä Kiinasta ja antoivat näille virheellistä ja puutteellista tietoa ansaintamahdollisuuksista sekä työ- ja asumisolosuhteista.

Käräjäoikeuden mukaan oikeudessa kuultujen työmiesten kertomuksista ei kuitenkaan ilmennyt, että tunti- tai kuukausipalkka sellaisenaan olisi ollut pieni.

-  Käräjäoikeuden käsityksen mukaan heidän kertomustensa pääasiallinen sisältö koski sitä, että maksettu palkka ei ole oikeassa suhteessa itse kunkin työhön käyttämään työaikaan tai aikaan saatuihin suoritteisiin. Tämä pikemminkin koskee sitä, onko palkanmaksu tapahtunut oikein kuin sitä, että he olisivat erehtyneet mahdollisuuksistaan ansaita Suomessa, tuomiossa sanotaan.

Tuomiossa todetaan lisäksi, että palkkausjärjestelmä on ollut varsin monimutkainen. Syksyyn 2022 asti miehille maksettiin palkkaa kahdessa valtiossa ja kahdella valuutalla.

-  Varsin todennäköistä on, että asianomistajien on ollut erittäin vaikea arvioida ja tarkastaa sitä, onko työnantaja maksanut palkan oikein, käräjäoikeus arvioi.

MIEHET työskentelivät syyttäjän mukaan pääsääntöisesti kuutena päivänä viikossa 9-12 tuntia päivässä. Syyttäjä katsoi, että heidän suostumustaan työhön ei voinut pitää tietoisena ja vapaaehtoisena.

Käräjäoikeuden mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että työnantajat olisivat pakottaneet työntekijöitä ylitöihin. Oikeus totesi, että osa miehistä oli ollut yhtiöiden palveluksessa jo pitkään.

-  Pitkään jatkuneet työsuhteet ilmentävät sitä, että he ovat tietoisesti ja vapaaehtoisesti antaneet suostumuksensa työhön ja siihen työaikaan, mitä ovat tulleet tehneeksi, tuomiossa sanotaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU