Politiikka

Katri Kulmuni edistäisi paikallista sopimista karsimalla sopimisen kieltoja – keskustan hän sanoo tarpovan nyt ”liisterissä”

Lehtikuva / Jussi Nukari
Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.
Lehtikuva / Jussi Nukari
Keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk. korostaa paikallisen sopimisen kehittämisen olevan keskeisessä asemassa siinä, että pienet suomalaiset firmat pystyisivät kasvamaan.

Hallitusohjelman mukaan ”paikallista sopimista edistetään laajennetussa kolmikannassa”. Tähän liittyvä työryhmä tekeekin jo työtään.

– Haluan antaa sille työskentelylle nyt työskentelyrauhan. Keväällä odotetaan tuloksia, että voidaan niitä kehysriihessä käsitellä, Kulmuni sanoi tänään aamulla antamassaan haastattelussa Demokraatille.

Sen elinkeinoministeri kuitenkin toteaa, että on keskeistä pyrkiä vähentämään paikallisen sopimisen kieltoja.

– Kyllä minä ajattelen, että se on se tie, jolla paikallisen sopimista edistetään, että paikallisen sopimisen kieltoja pystytään vähentämään. Se on nyt siellä kolmikantaisessa työryhmässä. Odotetaan sieltä tuloksia ja kevään kehysriihessä niistä pitää pystyä tekemään päätöksiä, Kulmuni toistaa.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on myös liputtanut paikallisen sopimisen kieltojen poistamisen puolesta.

Lue lisää: Suomen Yrittäjät haluaa paikallisen sopimisen kiellot pois laeista ja perustaa uuden lautakunnan – Pentikäinen: Realismia nykyisen hallituksen aikana

Sopimisen kieltoja on työsopimus-, vuosiloma-, työaika- ja opintovapaalaeissa. Niitä on yhteensä noin 50.

Suomen Yrittäjien visiossa yleissitovan kentän paikalliset sopimukset raportoitaisiin lautakunnalle, jonka jäseninä olisi virkamiehiä, työmarkkinaosapuolten sekä Suomen Yrittäjien edustajia.

Kulmuni toteaa, ettei osaa ottaa tähän ajatukseen kantaa.

– Varmasti jonkinlaisia elementtejä täytyy sitten olla, että miten toivottavasti kolmikantainen työryhmä siinä pääsee eteenpäin. Se, että paikallisen sopimisen kieltoja pystytään vähentämään on aivan keskeistä siinä, että meille tulee dynamiikka työmarkkinoille ja että yritysten kasvuhalukkuutta pystytään tukemaan, ministeri korostaa.

”Ei ole siihen mitään uutta tiedotettavaa.”

Keskustan kannatus ei ole lähtenyt nousuun Katri Kulmunin tultua puheenjohtajaksi. Uusimmassa viime viikon Ylen gallupissa kannatus oli vain 12,9 prosenttia.

– Eihän se hyvä gallup ole, mutta ei se ehkä yllättäväkään ole. Keskusta tarpoo nyt sellaisessa liisterissä, että kuinka päästä siitä eteenpäin. Se on askel kerrallaan, luottamusta täytyy keskustan hakea koko ajan uudestaan, Kulmuni pohtii.

Kulmunilla ei ole uutta kerrottavaa siitä, aikooko hän puheenjohtajana mahdollisesti ottaa itselleen valtiovarainministerin paikan, jota hoitaa nyt Mika Lintilä (kesk.)

– Nyt on hyvä näin. Ei ole siihen mitään uutta tiedotettavaa.

Eduskunnan oikeusasiamies on linjannut, että joulujuhlaa tai lukukauden päättäjäisiä ei pitäisi järjestää kirkossa. Asiasta on noussut suuri kohu ja poliitikkojen on katsottu ymmärtäneen asiaa tahallaan väärin.

Kyse on tarkkaan ottaen siitä, että apulaisoikeusasiamiehen mukaan joulu- tai muuta lukukauden päättäjäisjuhlaa ei pitäisi järjestää kirkkotilassa. Poliitikkojen kommenteissa asia kääntyi joulukirkkojen kielloksi.

Katri Kulmunikin oli kommentoinut asiaa Facebookissa. Hän pysyy siinä, mitä on siellä sanonut.

– Suomalaisessa kielessä, jos puhuu koululaisten joulukirkosta tai joulujuhlasta kirkossa se varmaan on ihan kielen moninaisuutta, Kulmuni jatkaa.

– Se, että kirkkorakennus itsessään tekisi juhlasta tunnustuksellisen on kyllä minusta uusi linjaus. Ajattelen, että myös juhlien järjestämisen kirkossa, niin päättäjäisten kuin ennen jouluakin täytyy olla mahdollista.

Kulmuni siis katsoo, että koulun lukukauden päättäjäisjuhla voitaisiin pitää myös kirkkotilassa.

– Kyllä. Se että itse tila on kirkko, ei minusta tee siitä vielä tunnustuksellista.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Demokraatti 23/19
SUOMI-TEEMA - Leijonan matka
VIRO - Niin tuttu, niin vieras
VAIETTU YKSINÄISYYS - Kansanedustajat kertovat
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Keskusta suivaantui, iso kiistovaihde päällä – Sipilä sanoi salaisessa ketjussa myös näin: ”Nyt olisi loogista Paateron ero, uskon, että sillä pöytä putsaantuu”
4.12.2019

Luetuimmat


Uusimmat