Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

“Katson juuri nyt rajan yli itään” – Vartiuksen päällikkö havainnoi omin silmin: “Ilmiö ei ole ohi”

LEHTIKUVA / MISKA PUUMALA
Kuvaa eilen Vartiuksen raja-asemalta.

Itärajalla liikennettä rajoitettiin Vartiuksen rajanylityspaikalla tänään iltapäivällä noin tunnin ajan, rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen kertoo STT:lle.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hänen mukaansa Venäjän viranomaiset toimivat vastoin yhteisiä sopimuksia ja toivat rajalle yhdeksän ihmistä. Heidät otettiin vastaan turvapaikanhakijoina Suomen puolelle. Kinnunen ei kommentoinut turvapaikanhakijoiden kansallisuuksia.

Iltapäivällä hieman kello kahden jälkeen liikenne kulki rajanylityspaikalla taas normaalisti.

-  Juuri tällä hetkellä omin silmin havainnoin, että ilmiö ei ole ohi. Katson juuri nyt rajan yli itään Venäjän puolelle ja näen, kuinka Venäjän viranomaiset ohjaavat turvapaikanhakijoita Suomeen, Kinnunen kertoi STT:lle puhelimitse iltapäivällä hieman kello yhden jälkeen.

Kaakkois-Suomen kolme rajanylityspaikkaa sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien. Muutama turvapaikanhakija tuli silti lauantaina Suomeen suljetun Nuijamaan rajanylityspaikan esteiden läpi sekä luvattomasti maastorajan kautta.

Hallitus päätti sulkea rajanylityspaikat puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

YHTEENSÄ 106 ihmistä haki Vartiuksessa turvapaikkaa torstain ja sunnuntain välisenä aikana, Kinnunen kertoo.

Rajanylitysliikenne keskeytettiin Vartiuksessa sunnuntaina tilapäisesti useaan otteeseen. Kainuun rajavartioston apulaiskomentajan Tomi Tirkkosen mukaan syynä oli Venäjän viranomaisten toiminta.

-  Käytännössä he ohjaavat raja-aukolle ihmisiä, joilla ei ole Suomeen maahantuloedellytyksiä, ja välillä siinä on polkupyöriä. Se ei mahdollista ajoneuvoliikennettä. He eivät myöskään omalta puoleltaan poista ihmisiä raja-aukolta, Tirkkonen sanoi STT:lle sunnuntaina.

Rajanylityspaikka avattiin maanantaiaamuna kello kahdeksalta, ja liikenne lähti kulkemaan normaalisti molempiin suuntiin, Kinnunen kertoi.

Rajaliikennettä on Kinnusen mukaan tarvittaessa valmius rajoittaa myös tänään. Rajavartiostolla on käytössä myös Puolustusvoimien virka-apua tilapäisten esteiden rakentamiseen.

Kainuun rajavartioston mukaan Puolustusvoimat tukee virka-aputyönä väliaikaisten esteiden rakentamista myös Kuusamon rajanylityspaikalle.

SUOMEN vastaanottojärjestelmän tilanteesta ei tällä hetkellä ole erityisen suuria huolia, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi sanoo STT:lle. Hänen mukaansa tilanne on hyvin hallinnassa.

Turvallisuussyistä hän ei kommentoi, mihin vastaanottokeskuksiin itärajan yli tulleita turvapaikanhakijoita on sijoitettu tai minkälainen vastaanottokeskusten kokonaiskapasiteetti tällä hetkellä on.

-  Turvapaikanhakijoita ei välttämättä sijoiteta rajanylityspaikkojen läheisiin vastaanottokeskuksiin, vaan toimitaan valtakunnallisesti, ihan niin kuin normaalitilanteessakin, hän sanoo.

Nurmen mukaan suurin osa viikonlopun aikana saapuneista turvapaikanhakijoista on Syyrian ja Somalian kansalaisia. Pääosa heistä on nuoria miehiä, mutta viime päivinä maahan on tullut myös naisia ja lapsia.

SISÄMINISTERIÖSSÄ on STT:n tietojen mukaan valmisteltu viikonlopun aikana kahta eri vaihtoehtoa rajatilanteeseen vastaamiseen. STT:n hallituslähteen mukaan toinen vaihtoehdoista on se, että itäraja suljettaisiin kokonaan. Toinen vaihtoehto on lievempi.

Hallituslähde sanoo, että ennen kuin sisäministeriön virkavastuulla tehty esitys esitetään, pitää vielä tehdä oikeudellinen arviointi ja saada oikeuskanslerin puolto.

-  Sitten voidaan edetä päätöksentekoon.

Hallituksella on valmius kokoontua pikaisellakin aikataululla, mutta valtioneuvoston yleisistuntoa ei todennäköisesti pidetä kuitenkaan enää tänään maanantaina.

Uutista päivitetty klo 14.39 Vartiuksen rajan sulkemisella noin tunnin ajan

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE