Politiikka

KD:n Essayah: ”Pallo on hallituksella” – puntaroi myös, nähdäänkö ennenaikaiset vaalit

Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sari Essayah.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sari Essayah.
Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sari Essayah.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo veikanneensa Sampo Terhon voittoa perussuomalaisten puheenjohtajavaalissa.

– Se, että Halla-aho valittiin noin suurella ääntenenemmistöllä kertoo siitä, että perussuomalaisessa puolueessa on tapahtunut sellaista kehitystä, jota en ainakaan itse ole pystynyt aistimaan. Ehkä olen ollut enemmän tekemisissä niiden perussuomalaisten kanssa, jotka ovat lähellä Soinin linjaa. Selkeä voitto oli yllätys, Essayah sanoo illansuussa puhelimitse Demokraatille.

Puheenjohtajavaalien äänestystulos kielii Essayahin mukaan myös siitä, että perussuomalaisten soinilainen linja on jollakin tavalla muuttunut.

– On aikaista lähteä arvioimaan, mitä se käytönnön politiikassa tarkoittaa. Minusta on aina reilua onnitella uutta valittua puheenjohtajaa, puoluedemokratia on toiminut. Silloin onnitellaan siitä, että puoluedemokratia on heidänkin puolueessaan toiminut ja osoittanut, mihin perussuomalaiset haluaa puoluetta tällä hetkellä viedä, Essayah muotoilee.

Essayahilta tulee tiedotusvälineille kriittistä palautetta siitä, että hän näkee perussuomalaisten puheenjohtajavaalin keskittyneen paljolti maahanmuuttoasian käsittelyyn.

– On kuitenkin kysymys tällä hetkellä istuvasta hallituspuolueesta. Olisiko ollut syytä kysyä jostakin muustakin aiheesta? … Jälkikäteen voi miettiä, suosiko se jompaa kumpaa tai tiettyä linjaa.

– Jos ajattelen jonkin muun istuvan hallituspuolueen puheenjohtajakamppailua, voisin kuvitella, että aika laajalla repertuaarilla sataisi kysymyksiä aiheista, joista hallituksesa päätettään. Minulla ei ainakaan ole selkeää käsitystä (puheenjohtajaehdokkaiden) sosiaali- ja työllisyyspoliittiista linjauksista, kuitenkin ne ovat kohtuullisen tärkeitä.

”Hallitusohjelma on se, jota lähdetään puntaroimaan.”

On spekuloitu, että mikäli hallituspuolueista kokoomus ja keskusta eivät saa sovittua yhteistä linjaa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa, hallitukseen voitaisiin kysyä RKP:tä ja kristillisdemokraatteja.

Essayah ei ole saanut yhteydenottoja hallituspuolueista.

– Ei todellakaan ole tullut soittoja. Eiköhän tässä vähän kaikki vedä happea tällä hetkellä.

– Tilanne on tietysti tällä hetkellä sellainen, että tässä hallituspuolueitten pitää miettiä, mitä aikovat tehdä.

Essayah ei lähde suoraan puntaroimaan KD:n valmiutta hallitukseen.

– Normaalia on, kun hallitusta lähdetään pohtimaan, on se vaalien kautta tai muutoin, että hallitusohjelma on se, jota lähdetään puntaroimaan. Se on ihan sama asia, ollaanko vaalien jälkeisessä tilanteessa tai onko jotain muuta yritystä tai viritystä.

– Olen ymmärtänyt, ettei myöskään Halla-ahon puolelta ole tullut ajatusta, että hallitusyhteistyötä oltaisi jättämässä. Siinä mielessä turha kiirehtiä asioiden esille. Pallo on hallituksella, Essayah sanoo.

– Ymmärtääkseni pääministeri päättää hallituksen hajoamisesta tai toteaa että yhteistyön jatkaminen ei ole mahdollista Ymmärtääkseni tällaista viestiä ei ole tullut. Tämä on varmasti hallituksella hyvin tarkan pohdinnan paikka. Hallituksen tämä työ on tehtävä. Sitten vasta muut puolueet miettivät.

Sari Essayah muistuttaa, että ennenaikaisia vaaleja ei ole vähään aikaan Suomen historiassa nähty.

– Sekin on hyvin mahdollinen vaihtoehto. Nämä ovat sellaisia kysymyksiä, että varmasti pohditaan sitten isommalla porukalla puolueessa kuin puolueessa.

Essayahilla ei tässä vaiheessa kantaa kysymykseen, voisiko KD työskennellä hallituksessa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

– En pysty mitenkään sanomaan, en todellakaan tiedä millaisia linjauksia puolueessa lähdetään tekemään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat