Turva – Hymy

KD:n Essayah: ”Pallo on hallituksella” – puntaroi myös, nähdäänkö ennenaikaiset vaalit

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Sari Essayah.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo veikanneensa Sampo Terhon voittoa perussuomalaisten puheenjohtajavaalissa.

– Se, että Halla-aho valittiin noin suurella ääntenenemmistöllä kertoo siitä, että perussuomalaisessa puolueessa on tapahtunut sellaista kehitystä, jota en ainakaan itse ole pystynyt aistimaan. Ehkä olen ollut enemmän tekemisissä niiden perussuomalaisten kanssa, jotka ovat lähellä Soinin linjaa. Selkeä voitto oli yllätys, Essayah sanoo illansuussa puhelimitse Demokraatille.

Puheenjohtajavaalien äänestystulos kielii Essayahin mukaan myös siitä, että perussuomalaisten soinilainen linja on jollakin tavalla muuttunut.

– On aikaista lähteä arvioimaan, mitä se käytönnön politiikassa tarkoittaa. Minusta on aina reilua onnitella uutta valittua puheenjohtajaa, puoluedemokratia on toiminut. Silloin onnitellaan siitä, että puoluedemokratia on heidänkin puolueessaan toiminut ja osoittanut, mihin perussuomalaiset haluaa puoluetta tällä hetkellä viedä, Essayah muotoilee.

Essayahilta tulee tiedotusvälineille kriittistä palautetta siitä, että hän näkee perussuomalaisten puheenjohtajavaalin keskittyneen paljolti maahanmuuttoasian käsittelyyn.

– On kuitenkin kysymys tällä hetkellä istuvasta hallituspuolueesta. Olisiko ollut syytä kysyä jostakin muustakin aiheesta? … Jälkikäteen voi miettiä, suosiko se jompaa kumpaa tai tiettyä linjaa.

– Jos ajattelen jonkin muun istuvan hallituspuolueen puheenjohtajakamppailua, voisin kuvitella, että aika laajalla repertuaarilla sataisi kysymyksiä aiheista, joista hallituksesa päätettään. Minulla ei ainakaan ole selkeää käsitystä (puheenjohtajaehdokkaiden) sosiaali- ja työllisyyspoliittiista linjauksista, kuitenkin ne ovat kohtuullisen tärkeitä.

”Hallitusohjelma on se, jota lähdetään puntaroimaan.”

On spekuloitu, että mikäli hallituspuolueista kokoomus ja keskusta eivät saa sovittua yhteistä linjaa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa, hallitukseen voitaisiin kysyä RKP:tä ja kristillisdemokraatteja.

Essayah ei ole saanut yhteydenottoja hallituspuolueista.

– Ei todellakaan ole tullut soittoja. Eiköhän tässä vähän kaikki vedä happea tällä hetkellä.

– Tilanne on tietysti tällä hetkellä sellainen, että tässä hallituspuolueitten pitää miettiä, mitä aikovat tehdä.

Essayah ei lähde suoraan puntaroimaan KD:n valmiutta hallitukseen.

– Normaalia on, kun hallitusta lähdetään pohtimaan, on se vaalien kautta tai muutoin, että hallitusohjelma on se, jota lähdetään puntaroimaan. Se on ihan sama asia, ollaanko vaalien jälkeisessä tilanteessa tai onko jotain muuta yritystä tai viritystä.

– Olen ymmärtänyt, ettei myöskään Halla-ahon puolelta ole tullut ajatusta, että hallitusyhteistyötä oltaisi jättämässä. Siinä mielessä turha kiirehtiä asioiden esille. Pallo on hallituksella, Essayah sanoo.

– Ymmärtääkseni pääministeri päättää hallituksen hajoamisesta tai toteaa että yhteistyön jatkaminen ei ole mahdollista Ymmärtääkseni tällaista viestiä ei ole tullut. Tämä on varmasti hallituksella hyvin tarkan pohdinnan paikka. Hallituksen tämä työ on tehtävä. Sitten vasta muut puolueet miettivät.

Sari Essayah muistuttaa, että ennenaikaisia vaaleja ei ole vähään aikaan Suomen historiassa nähty.

– Sekin on hyvin mahdollinen vaihtoehto. Nämä ovat sellaisia kysymyksiä, että varmasti pohditaan sitten isommalla porukalla puolueessa kuin puolueessa.

Essayahilla ei tässä vaiheessa kantaa kysymykseen, voisiko KD työskennellä hallituksessa Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.

– En pysty mitenkään sanomaan, en todellakaan tiedä millaisia linjauksia puolueessa lähdetään tekemään.

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT