Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

KD:n presidenttiehdokas Sari Essayah kannattaa Jerusalemin tunnustamista Israelin pääkaupungiksi

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Maa- ja metsätalousministeri, KD:n presidenttiehdokas Sari Essayah.

KD:n puheenjohtaja ja puolueen presidenttiehdokas Sari Essayah tukee Israelin halua pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Demokraatti

Demokraatti

Israel määritteli Jerusalemin pääkaupungikseen vuonna 1980, mutta YK:n turvallisuusneuvosto torjui päätöksen tuoreeltaan. Myöskään Suomen valtio ei pidä Israelin pääkaupunkina virallisesti Jerusalemia, vaan hallintokeskus Tel Avivia.

Käytännössä Essayah siis kannattaa Jerusalemin tunnustamista Israelin pääkaupungiksi. Kysymys Jerusalemin asemasta on poliittisesti erittäin herkkä. Myös palestiinalaiset katsovat kaupungin olevan heidän pääkaupunkinsa.

– Presidenttiehdokkaana ja henkilökohtaisesti ajattelen niin, että jokaisella maalla on oikeus päättää omasta pääkaupungistaan. Mutta hallituksessa mennään tietenkin hallitusohjelman mukaan, Essayah sanoo Demokraatille.

ESSAYAHIN mukaan KD:n jäsenkunnasta löytyy runsaasti kannatusta ajatukselle Jerusalemista Israelin pääkaupunkina. Asian ovat nostaneet viimeksi esille KD-nuoret.

– Senhän on tunnustanut pääkaupungiksi useammatkin maat, muun muassa Yhdysvallat. Jokaisella maalla on suvereniteetti itse päättää omasta pääkaupungistaan.

Yhdysvallat tunnusti Jerusalemin aseman pääkaupunkina joulukuun 6. vuonna 2017. Donald Trumpin päätös herätti kansainvälisen kohun. Samalla Yhdysvallat siirsi suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta 14 tuomitsi Yhdysvaltain päätöksen 7. joulukuuta, mutta Yhdysvallat käytti veto-oikeuttaan päätöslauselman kumoamiseen.

KD-nuoret on vaatinut myös Suomen suurlähetystön siirtämistä Tel Avivista Jerusalemiin. Siirto tulisi ajankohtaiseksi, mikäli Suomi joskus tunnustaisi Jerusalemin aseman pääkaupunkina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE