Politiikka

”Kehotti kaikkia maailman naisia synnyttämään, uudestaan ja uudestaan” – suomalaismepiltä täyslaidallinen kohunimityksestä: ”Se oli pahempaa kuin vitsi”

Lehtikuva
Robert Mugabe
Lehtikuva
Robert Mugabe
Lehtikuva
Robert Mugabe

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari ottaa kantaa Maailman terveysjärjestö WHO:n kohupäätökseen nimittää Zimbabwen presidentti Robert Mugabe järjestön hyvän tahdon lähettilääksi.

Useat WHO:n jäsenmaat ja ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat Mugaben valitsemista tehtävään, koska Zimbabwen terveydenhuoltojärjestelmä ja monet julkiset palvelut ovat romahtaneet itsevaltaisen Mugaben lähes 40-vuotisella valtakaudella.

WHO peruikin nopeasti päätöksensä.

Liisa Jaakonsaari.

Jaakonsaari muistelee blogissaan kohtaamistaan Mugaben kanssa yli 30 vuotta sitten Maailman Naisten Konferenssissa Moskovassa. Paikalla oli myös maan silloinen johtaja Mihail Gorbatshov.

”Mugabe puhui pitkään ja ylisti naisia. Yleisö ei olisi voinut olla enemmän väärä, sillä konferenssiin oli kokoontunut suuri joukko eurooppalaisia feministejä ja venäläiset naiset olivat alkaneet perätä oikeuksiaan. Mugabe ylisti korulausein  elämää uusintavaa naisen kohtua, maailman lapsia ruokkivia rintoja, äitiyttä ja kehotti kaikkia maailman naisia synnyttämään, uudestaan ja uudestaan. Eräs kokouksen osanottaja sanoikin puheen loputtua tuntevansa itsensä yhdeksi suureksi kohduksi.”

Jaakonsaaren mukaan yleisö alkoi hermostua.

”Valtava buuausaalto täytti konferenssisalin. Mugabe tulkitsi buuaukset suosionosoituksiksi ja jatkoi. Kultuurienvälinen yhteentörmäys oli valmis. Juhla päätyi kaaokseen.”

Jaakonsaari sanoo suoraan, että onneksi WHO:n johtaja perui päätöksensä Mugaben nimityksestä.

”Kanadan pääministeri Justin Trudeau piti Mugaben valintaa vitsinä. Mielestäni se on jotain vieläkin pahempaa. Herää kysymys: minkähänlaisessa kuplassa siellä WHO:ssa oikein eletään?”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat