Politiikka

”Kelan lääkäri voi täysin sivuuttaa potilasta hoitavien lääkärien lausunnot” – ilman puheenvuoroa jätetty kansanedustaja ei luovuta

Jukka-Pekka Flander
Satu Taavitsainen.
Jukka-Pekka Flander
Satu Taavitsainen.
Jukka-Pekka Flander
Satu Taavitsainen.

Kuten Demokraatti eilen uutisoi, SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen on julkaissut Facebook-sivuillaan kysymyksen, jonka hän olisi halunnut esittää eduskunnan syysistuntokauden avauksessa torstaina, mutta ei saanut puheenvuoroa.

Taustalla oli Taavitsaisen saama kansalaispalaute Kelan kieltäytymisestä sairauspäivärahan maksamisesta sekä se, että tulottomien määrä Suomessa on kasvanut.

Taavitsainen kertoi tapauksesta Facebook-päivityksessään.

Mukana oli otteita kansalaisen viestistä. Kuten tämä:

”Mitenhän miä vielä täältä nousen? Valitan kyllä toistamiseen Kelan hylkäävästä sairauspäivärahan päätöksestä, mutta sehän kestää. Tuntuu todella pahalta, olen tehnyt töitä 38 vuotta ja näin kohdellaan kun sairastuin.”

Tänään Taavitsainen on tehnyt kirjallisen kysymyksen peruspalveluministerille.

Hän viittaa hylättyihin tapauksiin, joissa Kela ei ole ottanut kokonaisvaltaista otetta ihmisestä tarjoamalla toimeentulotukea tai työmarkkinatukea hylätyn sairauspäivärahan tilalle heti.

– Kela on jättänyt ihmisiä täysin tyhjän päälle rahatta jonottamaan leipäjonoon ja seurakunnan avun varaan. Näiden ihmisten joukossa on myös lapsiperheitä, Taavitsainen perustelee kysymystä.

– Kela lähettää ihmisille hylkääviä sairauspäivärahapäätöksiä, vaikka henkilön toimittamassa lääkärintodistuksessa lukisi, että hän on sairas ja että hänen työkykynsä ei riitä edes osa-aikatyöhön terveydentilan vuoksi. Kielteisiä päätöksiään Kela perustelee omien asiantuntijoidensa tekemällä arviolla potilaspapereiden pohjalta ja mukamas ihmisten yhdenvertaisella kohtelulla.

”Kela on jättänyt ihmisiä täysin tyhjän päälle rahatta jonottamaan leipäjonoon ja seurakunnan avun varaan.”

Taavitsaisen mukaan on ”mystistä”, miten potilaita koskaan tapaamaton virkailija tai Kelan lääkäri voi täysin sivuuttaa potilasta hoitavien lääkärien lausunnot.

– Kelan kieltäytyminen sairauspäivärahan maksamisesta on väärin ja se on suomalaisten ihmisten oikeustajun vastaista. Ihmisten inhimillinen kohtelu Suomessa vahvistuisi, jos Kelan olisi myönnettävä etuus hoitavan lääkärin lausunnon perusteella. Näin Kelan vakuutuslääkäritoiminta jäisi tarpeettomaksi ja sen voisi lopettaa, hän jatkaa.

Taavitsainen haluaa lopun ihmisiä pompottelevalle toimintakulttuurille ja asiakasta vähättelevälle viranomaisten asenteelle.

Peruspalveluministeriltä hän kysyy:

– Aiotteko muuttaa tämän epäoikeudenmukaisen Kelan käytännön?

– Miten mielestänne sairausvakuutuslakia tulisi muuttaa, jotta Kelan vakuutuslääkäritoiminta jäisi tarpeettomaksi ja se voitaisiin lakkauttaa?

Hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri on keskustan Annika Saarikko.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat