Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kelan pääjohtaja lähettää ministereille terveisiä: ”Näinkö me jatkamme?” – 300 000 hakenut toimeentulotukea ja lisää tulee

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen tuskin aavisti tehtävään ryhtyessään, että hän saa johdettavakseen nopeasti kriisiytyvän organisaation. Kriisin taustalla on kunnilta Kelaan vuoden vaihteessa siirtynyt perustoimeentulotuki, johon liittyvä hakemusten vyöry ruuhkautti järjestelmät ja pakotti henkilökunnan ylitöihin.

Simo Alastalo

Puhelin Kelassa soi parhaimmillaan 30 000 kertaa päivässä ja hakemuksia saapui yli 120 000 kappaletta kuukaudessa.

Koska kyseessä on viimesijainen etuus, ei sen piirissä olevilla ihmisillä ole ilman tukea rahaa esimerkiksi ruokaan tai lääkkeisiin. Kun järjestelmä ruuhkautuu, tilanne on siis inhimillisesti katsoen poikkeuksellisen vakava.

Perjantaina selvisi, että syy Kelan kriisiin ei ollut hakemusten määrässä. Se osattiin ennakoida. Sen sijaan yllätyksenä tuli se, mitä hakemuksissa lukee. Kun Kela avasi ovensa toimeentulotukiasiakkaille, kukaan ei tiennyt millaista väkeä oli sisään tulossa.

Aaltosen mukaan tietoja on kalasteltu asiakkailta itseltään, koska niitä ei juridisista syistä saatu kunnilta.

– Tämä on yksilökohtaisen tietosuojan piirissä oleva viimesijainen etuus, jossa on erittäin korkea tietosuoja, Aaltonen toteaa.

Se ei ole minusta hyvä hyvinvointiyhteiskunnan merkki.

– Meillä on 300 kuntaa ja jokaisella on omat tietonsa, mutta yhtenäistettyä tietoa ei ole esimerkiksi viimesijaisen tuen pitkäkestoisuudesta tai näiden asioiden monimutkaisuudesta.

Toimeentulotuki tarkoitettiin alkujaan avuksi lyhytaikaiseen hätään kuten sairastumiseen tai työttömyyteen. Nyt viimesijaisen tuen varassa on asiakkaita, jotka tarvitsevat apua useamman kuukauden, puoli vuotta tai jopa pysyvästi. Kriisi on havahduttanut Aaltosen lähettämään myös poliittisia terveisiä.

– Se ei ole minusta hyvä hyvinvointiyhteiskunnan merkki. Toimeentulotuki ei voi olla etuus, johon asiakkaan täytyy turvautua elääkseen.

Kela on alkuvuoden aikana saanut käsittelyynsä 300 000 hakemusta. Aaltosen mukaan lisää tulee edelleen.

Kyllä tässä pitää tehdä todella iso analyysi.

– En osaa sanoa nollaantuuko tilanne kesä-heinäkuussa, mutta nyt ei näytä siltä. Työttömyyden ja asumiskustannusten ongelma siirtyy nyt viimesijaiseen tukeen. Kyllä tässä pitää tehdä todella iso analyysi.

Hän näkee tilanteessa myös valoisan puolen. Kuntien kätköistä päivänvaloon nostettu ongelma on hyvä shokki, joka herättää hänessä ministereille suunnattuja kysymyksiä.

– Hei onks kaikki nyt näin. Näinkö me jatkamme, se vastaus täytyy saada.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE